web statistics

Altın Fiyatları Avro’ya Bağlı Endişelerle 1251 Dolara Çıktı


Yatırım aracı olarak altın hiç şüphesiz en parlak dönemlerinden birini yaşıyor. Bugün itibariyle altın fiyatları avroya bağlı endişelerle 1251 dolara kadar çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Altın fiyatlarının uzun vadede şu anki hedeflerden çok daha ilerde bir kaderi olduğuna inanıyoruz. 1200 dolar hedefine ulaşıldığında kar realizasyonu yapanlar üzülmesin, şu anda altın fiyatlarında ikinci realizasyon hedefi 1300 dolar. Altın fiyatları bu hedefe geldiğinde mutlaka realizasyon yapılmalı, tamamen olmasa bile kısmen. Şu an pozisyon açılsa ve 1300 dolar hedefine ulaşıldığında satış yapılsa, kar realizasyonu yüzde 4 olacaktır. Tabii 1300 dolara bir kaç gün içinde ulaşma garantisini kimse veremez, ancak bir temas olacaktır diye düşünüyoruz. Belki de bu noktadan tekrar 1200 dolar seviyesine gerileyecek, bilemiyoruz. Sonuçta verilmesi gereken karar, altına veya onun alternatifi olan uluslararası para birimlerine (avro ve dolar) dünya üzerindeki güvenin ne kadar olduğunu iyi analiz etmekten geçiyor.

Size bir fikir vermek için söyleyelim, bir kaç günden beri merkez bankalarının avroya destek verip vermedikleri konuşuluyor. Burada konuyla alakalı, bizim de kendisini Alfa Finans’daki blog yazılarından takip ettiğimiz Yrd.Doç.Dr. Atılım Muratın’ın yorumunu paylaşalım: “Brezilya, Hindistan, Rusya, Japonya ve Güney Kore, Euro’ya destek verdi. İran Merkez Bankası, rezervlerinden 45 milyar Euro satacağını açıkladı. Hindistan Merkez Bankası’nın elinde fazla Euro yok, geçiniz. Brezilya’nın rezervlerindeki Euro ağırlığı yüzde 5-6. Satsa ne olur, satmasa ne olur. Japonya uzun dönemli devlet politikası gereği, rezervlerinin önemli bölümünü Dolar olarak tutuyor. Yani Euro’su az. Rusya’nın ve Güney Kore’nin yaptığı açıklamalar da çok mühim değil. Çünkü Dolar ve Euro’dan kaçış şansları yok.”

altin kulceleriYani Euro’ya destek verdiğini açıklayan ülkelerin tuzu kuru. Euro bölgesindeki ülkelerle aynı gemide oldukları söylenemez. Daha önceki yazılarımızda da söylemiştik, bu para birimlerine olan güvenin azalması güvenli liman olarak altına sığınmaya sebep oluyor, bu da altının tüm zamanlar için rekora koşmasına neden oluyor.

Makalemize yine Atılım Murat’ın, altına inancınızın seviyesini belirlemeye yardımcı olacak bir yazısından bir alıntıyla son verelim: “Altı ay önce Dolar’ın rezerv para satatüsünü kaybedeceği konuşuluyordu, bugün Euro’nun yok olacağı tartışılıyor. Geçen sene bu zamanlar, global ekonomi için kıyamet gününün yaklaştığı söyleniyordu. Sadece bir sene geçti, o günler unutuldu.”

Son olarak hatırlatmamızda fayda var, bu yazımızda veya diğer yazılarımızda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiç bir zaman olmadı. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulan bir hizmettir. ‘nde yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler okuyucuların mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.