web statistics

Parayı Lidyalılar Buldu, Türkler Ortadan Kaldıracak


Para bulunmadan önce insanlar ihtiyaçlarını takas aracılığıyla gideriyorlardı. Daha sonra Lidyalılar “ticareti nasıl daha verimli hale getiririz” diye düşündüler ve parayı icat ettiler. Artık insanlık tarihinde paranın Lidyalılar’ın buluşu olduğu herkesin bildiği bir genel kültür bilgisi haline gelmiştir.

Türkler’in ise ticaretle ve parayla arası pek iyi olmamıştır. Tarih konusundaki bilgimiz, aldığımız standart eğitim ve okuduğumuz kitaplarla sınırlı. Bu sınırlı bilgimizle Türk tarihine şöyle bir geri dönüp baktığımızda, zenginlik yaşanan dönemlerin yoğun fetihler yaptığımız dönemlerle paralellik gösterdiğini görüyoruz.

Türkler fetihler ve ganimetlerle imparatorluk ekonomilerini yürütürken, ticari faaliyetleri gayri müslim nüfüsa bıraktıkları için, fetihlerin son bulmasıyla beraber ekonomik sıkıntılar baş göstermiştir. IMF’yle geçen yılları göz önüne alırsak ticaret, alım satım ve parayla aramızın pek iyi olmadığına kanaat getirebiliriz.

Gündemi takip edenler “bizim aramız yok da Yunanistan‘ın çok mu arası var?” şeklinde soru yöneltebilirler. Onların benimsediği strateji bizimkinden farklı, onların arası yok ama arkası sağlam (bkz. Avrupa Birliği…).

lidya parasiReferans gazetesinde çıkan bu habere göre; insanlık tarihine Lidyalılar’ın buluşu olarak geçen nakit paranın sonunu yakında Türk bankaları geticek. Bankalar 2025 yılına kadar nakit ödeme sistemini ortadan kaldırmayı planlıyor. Mobil ödeme olarak adlandırılan Yakın Alan İletişimi (NFC) ve biometri teknolojisi ile 2025 yılında nakit ödeme ortadan kalkacak.

Kredi kartında taksitli işlemleri devreye alan ülkelerde ilk veya temassız işlemlerde ikinci büyük ülke olan Türkiye’nin potansiyeli olduğunu düşünsek de, kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmakta pek başarılı olduğu söylenemeyecek bir ülkenin nakit ödemeyi 2025 yılına kadar ortadan kaldıracağı bize biraz fazla iddialı geldi. Nakitin ortadan kalması demek, kayıt dışının ortadan kalkması demek ki; bu konuda yasal düzenlemeler devreye girecektir. Bize göre gelişmiş ülkelerde nakit ödemenin ortadan kalkmasına sebep olacak ödeme sistemlerinin geliştirilmesinde Türkiye’nin öncü olacağını söylemek daha doğru bir yorum olurdu.

Ülkemizde Akbank ve Turkcell’in işbirliğiyle gerçekleşen kredi kartı özellikli cep telefonu ile ilgili habere buradan ulaşabilirsiniz.