web statistics

Finansbank Fix Card Başvurusu Yapmadan Önce…


Finansbank, yıllık kart ücreti olmayan yeni ürünü Fix Card‘ı müşterilerine sunduğunu duyurdu. Aynen Cardfinans gibi, Fix Card ile de Finansbank POS’u bulunan üye işyerlerinde taksitli alışveriş yapabiliyor ve ParaPuan kazanabiliyorsunuz.

Ürünün en büyük özelliği yıllık kart aidatı olmaması. Ancak faiz ve ücretleri dikkatle incelediğimizde bilinçsiz kullanım halinde neredeyse yıllık kart ücretici geçebilecek bazı masraflara katlanmanız gerektiği görüyoruz. İşte Fix Card’ın fix ücretleri ve yorumlarımız :

Kart Basım ve Gönderim Ücreti : 5 TL

Yıllık ücret almıyoruz ama kartınızın basımı ve gönderiminin bize bir maliyeti var. bunun için ufak da olsa bir ücret talep ediyoruz. İşte Finansbank’ın bu 5 TL’lik ücreti talep ederkenki mantığı bu. Yıllık kart ücreti yerine bir kere verilmek 5 TL ödemek çok da önemli değil. Ama gelin diğer masraflara bakalım…

Basılı Ekstre Gönderim Ücreti : 1 TL, E-ekstre Gönderim Ücreti : Ücretsiz

Eğer interaktif dünyaya uzaksanız bunun size maliyeti 1 TL. Bankaların kredi kartı harcama tutarını gösteren hesap ekstresi gönderimi konusunda kanun şöyle diyor : “Kurulca belirlenecek usûl ve esaslar çerçevesinde, kredi kartı hesap özeti düzenlenmesi, yazılı veya kart hamilinin talebi üzerine elektronik ortam veya başka etkin yollarla bildirilmesi zorunludur. Finansbank da kanuna uygun olarak da “ben size ekstre gönderirim, her bastığım ekstre için de 1 TL alırım, ancak ekstrenizi email ile almak isterseniz o zaman para almam” diyor. Eğer hala bir email adresiniz yoksa senelik 1 TL x 12 = 12 TL ekstre ücreti ödemeye hazır olun.

Geçmiş Dönem Ekstre Ücreti : 1.50 TL

Diyelim ki son ekstrenizi kaybettiniz. Borcunuzu ödemek istiyorsunuz ama ne kadar borcunuz olduğunu bilmiyorsunuz. Eski hesap özetinizdeki harcama kalemlerini görebilmek ve toplam borç tutarını öğrenmek sadece 1.50 TL.

Finansbank Alternatif Dağıtım Kanalları Nakit Avans Ücreti : %3 + 4 TL
Yurtiçi Diğer Banka Nakit Avans Ücreti : %3 + 9 TL
Yurtdışı Nakit Avans Ücreti (USD ekstreler için) : %3 + 4 USD
Yurtdışı Nakit Avans Ücreti (TL ekstreler için) : %3 + 6 TL

Fix CardTüm bankalar bu işlemler için yukarıdakine benzer ücretler talep etmekte. Eğer Cardfinans kullanıyorsanız da, nakit avans çekmeniz halinde benzer maliyetlere katlanmak durumundasınız. Finansbank Fix Card için 1 birim daha fazla sabit ücret alıyor. Örnek vermek gerekirse Cardfinans’ta Yurtiçi Diğer Banka Nakit Avans Ücreti : %3 + 8 TL iken Fix Card’da bu ücret %3 + 9 TL. Cardfinans’ta Finansbank Alternatif Dağıtım Kanalları Nakit Avans Ücreti (internet şubesinde karttan hesabınıza yapılan nakit avans transferi gibi) %3 + 3 TL iken Fix Card’da bu ücret %3 + 4 TL.

Halkbank, PTT ve Finansbank Şubesi Kanalıyla Yapılan Kredi Kartı Borcu Ödeme Ücreti : 2.50 TL, ATM ve Internet Kanallarından Yapılan Kredi Kartı Borcu Ödeme Ücreti : Ücretsiz

Halkbank ve PTT kanalıyla yapılan ödemelerin bankaya bir maliyeti olduğunun farkındayız. Ama Finansbank’ın kendi şubesinden yapılan borç ödeme işlemi için 2.50 TL istemesini biraz insafsızca buluyoruz. Evet bankanın kendi şubesinden yapılan ödemenin de bir maliyeti var, ama bunu kart ücreti almıyorum bahanesiyle müşteriye yansıtmak biraz acımasızca. ATM ve internet şubesinin nasıl kullanıldığı konusunda bir fikriniz yoksa acil olarak öğrenmeniz gerekiyor, yoksa yılda 2.50 TL x 12 = 30 TL ödemeniz gerekiyor.

Gecikme Bildirim Ücreti : 2 TL

Eğer Fix Card alacaksınız iyi bir müşteri olun ve asgari tutarı mutlaka ödeyin. Yoksa Finansbank maliyeti kuruşlarla ifade edilen gecikme bildirim SMS’i için sizden 2 TL tahsil etmekte hiç tereddüt etmeyecektir.

Ek ücretler

Kartınızı yıl içinde kaybedersenizin veya başka bir bankaya ait ATM’de kullanırken kartı makine yutarsa, yeni kart yollanıyor ve bunun da bedeli 5 TL. Ürünle ilgili detayları incelediğimizde, temasız işlemi şu an için desteklemediğini gördük. Yarın öbür gün ürün temassız özelliğe kavuşursa yeni temassız özellik için de ek bir ücret istemeleri mümkün.

Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın

Yapılan anketlerde tüketicilerin en şikayet ettiği konuların başında kart ücreti geliyor. Finansbank da bu doneyi kullanarak Fix Card’ı çıkarmış, ancak kart ücretini işlem maliyetlerine yansıtarak bu parayı yine müşteriden almanın bir yolunu bulmuş.

En baştan söyleyelim, eğer internet kullanıcısı değilseniz senelik olarak 47 TL (5 TL kart basım + 12 TL basılı ekstre + 30 TL borç ödeme) ödemeniz gerektiğinden, bu kart sizin gibi yıllık kart ücretine hassas müşteriler için uygun değil !

Amerika ve İngiltere gibi pazarın gelişmiş olduğu ülkelerde özellikle yaşanan kriz sonrası bu tür işlem maliyetine dayanan uygulamalar çok tepki almıştı. Hatta Obama hükümeti bu uygulamaları denetim altına alacak bir kanun tasarısı bile hazırladı. Bizde benzer hukuki düzenlemeler yapılır mı bilemiyoruz ancak Fix Card şu yürürlükte olan kanuna uygun görünüyor.

Fix Card nakit avans kullanmayan, kart ücreti konusunda hassas ve internet bankacılığını kullananlar için her an sürpriz maliyetler taşıyabilecek bir kredi kartı olmuş. İlerki yıllarda internet üzerinden kullanımından ücret alınmayacağı garantisi yok. Bu yüzden Fix Card sözleşmesinin çok dikkatle incelenmesi gerekiyor. Halihazırda Cardfinans’ı olan müşterilere Finansbank tarafından bu kartlarına ek olarak bir sözleşmeyle veya sözleşmesiz olarak Fix Card gönderilebilir. Eğer siz de bu şekilde işlem maliyetlerinin yansıtıldığı bir kredi kartı kullanmaktan rahatsız olursanız, kesinlikle kartı kabul etmeden geri gönderin.

“Finansbank Fix Card Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 14 yorum

  1. Aynı durum felix kartata var.. müşteri hizmetleri aradı yıllık kart ücreti 3.99 sadece bu kadar ama incelendiğinde 3 ay kredi kartıyla bir işlem yapmazsanız 7 küsür bir ay işlem yapmazsanız 2.99 gibi ücretlerle ücretlendirilmiş. sözde almadıkları yıllık kart ücretini bu yollarla akıllarınca çıkarmaya getiriyorlar… bence herkes elinde olan kullanmadığı veya az kulllandığı bir kredi kartını iptal edecek gerekçede gereksiz yere alınan yıllık ücret belirtecek.. ozaman gerçekten iyi bir ses oluşur ve müşteri lehine karar çıkar…

  2. finans bank fiks kart alacak arkadaşlar aylık harcamalarınız 300 tl den az olursa 100 de 2.5 extra ücret talep ediliyor ben bundan dolayı almadım bilginize.

  3. İşte benim saf vatandaşlarımı kandırıp sömürüyor bu banka. Bildiğim kadarıyla yabancı sermayenin sahip olduğu bir banka. Yabancı sermaye olması da önemli değil aynı sömürüyü yerli bir banka yapsa da tepkimiyi koyarız. Vatandaşlarımızı bu tür tuzaklara karşı uyarmamız gerekiyor.

  4. sanki bedava kart veriyorlarmış gibi yapıyorlar sonra üçret talep ediyorlar söylediğiniz zamanda ukalaca almasaydınız diyorlar ticari ahlak diye birşey kalmamış ödeme yapmazsanız kart bloke ediyorlar sizede haber verilmiyor yabancıların ticareti bu

  5. Arkadaşlar bende kredi kartlarından çok çekmiş birisi olarak bütün kredi kartlarımın borçlarını ödedikten sonra hepsini iptal ettirdim.Bu tarz yazıları özellikle okuyorum ki bilinçsizce alınan kredi kartlarını en azından çevremdeki insanlara nasıl bir tuzağa düşürülmeye çalışıldıklarının farkına varmaları konusunda bilgi veriyorum.Ödemelerinizi zamanında yaparsanız bir kere bile telefonunuz çalmaz,sms veya e-mail gelmez.Fakat bir kere aksatmayın her türlü tacize maruz kalırsınız.
    AMAN DİKKAT.

  6. valla bankalar 3 kağıtçılığın her çeşidine başvuruyorlar.
    ben garanti bankasının bonus kredi kartını kullanıyordum: bi ara atm kartımı yuttu ve yenisi için başvurdum. 3 ay boyunca göndermediler.
    kapatma talebinde bulundum 1 kuruş bile borcum yoktu, 1 ay kapatmak için beklettiler; en son bankaya gittiğimde tamamdır kartın kapatıldı dediler.
    bende madem kapattınız bana kartımın kapatıldığına dair makbuz veya evrak verin dedim. şikayet hattını ara dediler 20 gün içerisinde en az 10 defa şikayet hattını aradım ve 5-6 defada şubeme gittim ancak ne makbuz verdiler nede bir evrak. buda garanti bankasının 3 kağıtçılığı.
    yarın öbür gün süpriz bir borç çıkarsalar karşıma hiç kimseye derdimi anlatamam çünkü mahkemeler sözlere değil evrak ve ıspata kulak veriyorlar.
    korktuğum başıma geldi kendi kullanamadığım kartımdan bir sigorta şirketi para çekmiş. aysonu ekstreme borç gelince şok oldum.
    banka görevlilerini aradım benim kartım 3 aydır iptal olmuş atm iptal etti
    ve yenisi gönderilmedi benim kullanamadığım kartımı nasıl olur da benim onayım olmadan tanımadığım bir şirket para çeker dedim.
    garanti yetkilileri para çeken şirketi ara ve paranın iadesini iste dediler.
    -mantığa bakın kapalı (pasif) olan bir karttan nasıl para çektiriyorsunuz ey garanti bankasının sorumluları.
    buradan tüm içtenliğimle garnti bankasının kurallarını ve yetkililerini ve çalışma mantığını kınıyorum.Yaptığım telefon görüşmelerinde ağzıma geleni söyledim yetkili ve müdürlere ağzıma geleni söyledim ….. düz gittim. ama tepki veren olmadı. çünkü haksızlar.

    aman aman şeytanla iş yapın ama: GARANTİ BANKASIYLA İŞ YAPMAYIN !!!!!!!!!!

  7. arkadaşlar ben finansbanktan fix kart kullanıyorum tavsiye ederim birkaç arkadaşımada tavsıye ettim şimdi memnunlar bu kartta kart ücreti gerçekten yok sadece 1 defalık 5 lira ücreti var başka yok eğer başka bankaların kredi kartını kullanıyorsanız vede kart ücreti ödemekten bıktıysanız en iyisi fix kart üstelik üye işyerlerinden yaptığınız alışverişlerde parapuan ve kontör de kazandırıyor

  8. aman oyuna gelmeyin benim başım çok agrıdı bu finans bankasıyla fix kart çok kötü bir kart sakın almayın

  9. arkadaşalrın dediği gibi bunalr oyun ama ben bir internet bankacılığı kullandığım ve atm kullandığım için hiç para vermiyorum sıkıntım yok internet bankacaığı ve atm kullanmayacak onların almalarını tavsiye etmem 50 tl civarında yıllık masrafı oluyor

  10. Arkadaşlar ben Fix card kullanıyorum 1 senedir gayet memnunun 5 TL kart ücreti dışında bir para vermedim. Ancak borçlarınızı öderken atm ve ekstrenizinde email adresiize gönderilmesini istemeniz gerkmektedir.

  11. **14 Aralık 2011 itibariyle kart yenileme taleplerinden asıl kart için 10 TL, ek kart için 5 TL yenileme ücreti alınacaktır. Vade nedeni ile yenilemeler hariçtir. ***14 Kasım itibariyle Nakit Avans ücreti banka kanalında %3,2+6TL, yurtiçi diğer banka ATM’lerinde %3,2+12TL, Taksitli Nakit Avans ücreti %3,25+13TLgüncellenecektir.
    ****14 Kasım itibariyle geçmiş dönem ekstre ücreti 2 TL, Finansbank şubelerinden yapılan Fix Card kredi kartı ödemeleri (tutardan bağımsız) 3TL olarak güncellenecektir

  12. arkadaşlar internet bankacılığı ve atm kullanmayı biliyorsanız bu fix card ın hiç bi ek ücreti gerçekten yok.sadece 5 tl kart ücreti var bir kereye mahsus.

  13. kartımı kapattırdım yıne borc gösterıyosunuz anlamadım bu işten cebe mı ındırıyosunuz e_mail geldı 129.6 ek exstre gelmış bankaya soruyorum 29 tl bunasıl bır bankacılık anlamadım

Yorumlar kapalı.