web statistics

Altın Fiyatları Yeniden Zirveye Koşuyor


Uzun zamandır hakkında tek başına bahsedilecek bir performans sergilemediği için takip etmemize rağmen altın hakkında yazmıyorduk. Yunanistan’ın düştüğü kriz nedeniyle ortaya çıkan yardım paketi, altın fiyatlarının bir kez daha zincirlerini kırmasına sebep oldu.

Bugün itibariyle altının ons cinsinden dolar fiyatı 1234 dolar civarlarında. Yılbaşından hemen önce, altının zirve yaptığı dönemde pozisyon açmış olanlar için arzu edilen getiri seviyesine ulaşılmamış olabilir, ancak 1000 dolar veya daha altında maliyetlerle ellerinde altın bulunduranlar için kısmi bir kar realizasyonu, bu yatırımcıların kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Daha önce de dediğimiz gibi, portföyünde yatırım amaçlı olarak altın bulunduranlar pozisyon açmadan önce kendilerine bazı hedef fiyatlar ve değerler koymalılar. Altın fiyatları bu hedeflere geldiğinde, yine daha önce belirledikleri oranlarda realize etmelerinde fayda var.

Altın fiyatlarının yükselişi bizim ön gördüğümüz bir durumdu. Uzun vadede bu fiyatların çok daha yukarısına çıkacağını da düşünüyoruz. Başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının krizle mücadele için piyasalara likidite enjekte etmesi, enflasyonun tüm dünya için başa çıkılması gereken bir canavar haline gelmesi anlamına geliyor. Enflasyonla mücadele sırasında en önemli silah, okuyucularımızdan bazılarının da tahmin edeceği gibi faiz arttırımları.

Eğer bu Yunanistan krizi başgöstermeseydi, Avrupa Merkez Bankası ve FED’in faiz arttırımları için yıl sonunu beklemesi bir sorun yaratmayacaktı. Yaz mevsiminin etkisiyle gerilemesi beklenen enflasyon çirkin yüzünü göstermeden kendisine müdahale edilmiş olacaktı ve muhtemelen altın fiyatlarında yaz öncesi böyle yeni bir rekor olacak sıçrama gerçekleşmeyecekti. Geçtiğimiz haftadan başlayan ve hafta sonuna sarkan gelişmeler durumu bir anda değiştirdi. Yunanistan’ı kurtarmak için gerekli olduğu düşünülen paket, sorunun diğer Avrupa Birliği ülkelerine sıçramasını önlemek için 35 milyar eurodan 750 milyar euroya çıkartılınca, bir anda dinamikler değişti. 750 milyar euro öyle az buçuk para değil, insana “nereden gelecek bu değirmenin suyu” diye düşündürecek bir tutar. Bu düşünceler de su yüzüne çıkınca, euroya karşı zayıflayan güven iyice dip yaptı. Euronun alternatifi nedir? Amerikan doları. Çok değil, daha bir kaç ay önce reser para birimi olaran doların güven vermediğinden bahsetmiyor muyduk? Durum böyle olunca enflasyona doğal bir kalkan sağlayan altının tekrar talep görerek yeni rekorlara koşması normal değil mi ?

2010da altin fiyatlariAltın fiyatlarının kısa vadeli olarak nasıl bir seyir izleyeceğini söylememiz ne kadar doğru olur bilemiyoruz. Şu anda gelinen nokta, maliyet açısından belli bir oranda kar realizasyonunu mantıklı kılıyor. En azından bizim açımızdan öyle, ama kararı verecek olan yine pozisyon tutan yatırımcılar.

Bir ufak not; bu dönemde Garanti Bankası tarafından çıkartılan Altın Bonus kredi kartına sahip olanlar için, bonus üye işyerlerinden yapacakları 150 liralık alışverişler sonrası ilk altınları hediye olarak verildiği bir kampanya var. Bu kampanya daha ne kadar devam eder bilemiyoruz, ancak faydalanmak için güzel bir zaman olabilir.

Yazımıza son verirken hatırlatmak istediğimiz önemli bir konu var. Bu yazımızda veya diğer yazılarımızda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Hiç bir zaman olmadı. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulan bir hizmettir. ‘nde yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler okuyucuların mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.