web statistics

Türkiye’deki Tüketici Finansmanı Şirketlerinde Son Durum


Dün 2010 yılıyla ilgili beklentilerimizde tüketici finansmanı şirketleriyle ilgili fikirlerimizi paylaşmıştık. Bu görüşlerin ardından merak ettik ve bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin öne çıkanlarını biraz incelemek istedik.

Finansbank Tüketici Finansman Şirketi kuruluş iznini aldı ama hala faaliyet iznini almış değil. İşlerin bu kadar uzaması çalışanlar için de motivasyon konusunda sorunlara yol açabilir.

TEB Cetelem ise faaliyetlerini oldukça yavaşlatmış, var ile yok arasında bir yerdeler. Web siteleri bir seneyi aşkın bir zamandır yapım aşamasında. Sitede tek yer alan bilgi taşınmış olduklarına dair. Eskiden az da olsa gerçekleştirdikleri kampanyalar hakkında elimize bilgi geçerdi ama şu anda Türkiye’de TEB ile Fortis’in birleşmesinden kaynaklanan faktörler ile beraber faaliyetlerini minimuma indirmiş durumdalar.

kocfinansKoç Tüketici Finansman Şirketi ise mortgage kredileri, Koç Üniversitesi öğrencilerine eğitim kredisi, yine Koç grubu tarafından üretilen veya pazarlanan otomobilker, motosikletler, ısıtma, soğutma, beyaz eşya kredileri ile kendisine faaliyet izni verilen tüm alanlarda sektörün varlık gösteren tek firması olarak dikkat çekiyor. Aranızda Koç grubu olmasaydı ne yaparlardı şeklinde düşünenler vardır, ama Koç Finans’ın kuruluş amacı buydu ve kredi verdiği markaları incelediğinizde grubun dışındaki markalara da kredi sağladıklarını kolayca görebilirsiniz.

VolksWagen Doğuş Tüketici Finansman Şirketi ise DOD (Doğuş Oto Değerleme) ile kurduğu sinerjiyle ikinci el otomotivlerde ve Doğuş otomotiv bayileriyle faaliyetlerini devam ettirmeyi sürdürüyor.

Geçim derdine düşen tüketicilerin mümkün olduğu kadar büyük tutarlı ve 12 aydan uzun vadeli finansman gerektiren alışverişlerden kaçınması nedeniyle, yeni yılda tüketici finansmanı şirketlerinin çok büyük ilerleme kaydetmelerini beklemiyoruz. Eğer bir mucize olur da tüketici finansman şirketlerine nakit kredi kullandırma imkanı verilirse durum değişecektir, zira bu şirketlerin hitap ettiği kitlenin öncelikli finansman ihtiyacı nakit kredi yönünde…