web statistics

Doların Yükselişi Sürecek mi?


Yatırım görüşlerimiz konusunda iddialı olduğumuzu söyleyemeyiz ama iddiasız olmamız bu konudaki görüşlerimizi paylaşmamıza mani olmuyor. Geçtiğimiz aylarda altın hakkında paylaştığımız yorumlarımızın belli bir kesimin ilgisini çektiğini biliyoruz. Altın fiyatlarında kar realizasyonu yapılması gereken nokta olan 1,200 USD / Ons seviyesinde realizasyon yapmadık çünkü kazanma hırsımız beklentilerimizi yukarı taşıyarak objektif bakmamıza engel oldu.

Bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi karışıklık içerisinde dolar bu kısa sürede sağladığı getiri ile alternatif yatırım aracı olarak ışıldamaya başladı. Doların 1.55’e çıkıp 1.547 civarında bulunmasının tek açıklaması siyasi karışıklık. Zira parite açısında dolar lehine bir gelişme söz konusu değil.

Toplum olarak kısa bir hafızamız olduğunu anlatan güzel bir laf vardır : “hafıza-i beşer nisyan ile malüldür”, yani “unutkanlık insan halidir”. O yüzden hatırlatmakta fayda var : Aşağıda görebileceğiniz gibi son bir senede doların geldiği en yüksek seviyelere ulaşılmış değil. Dolayısıyla şu aşamada sıradan vatandaş için pozisyon almak riskli olabilir. Zira hükümet her an “tamamdır biz IMF ile anlaştık” deyip doları yine zaptı rap altına alıp sıradan vatandaşı ofsayta düşürebilir. Öte yandan dolar borcu olan sıradan vatandaşlar borçlarının tutarına bağlı olarak için aylık gelirlerinin yüzde 30’unu aşmayacak bir pozisyon açmayı düşünebilirler ama bu sadece dolardaki sıçrama nedeniyle içi içini yiyen yatırımcıların kafaları rahat etsin diye önerilmiş bir hareket olarak kabul edilmelidir.

SUSD

Unutmamak gerekir ki içinde bulunduğumuz ortam, deneyimli yatırımcılara daha az deneyimli yatırımcılardan para kazanmak için önemli fırsatlar sağlayacak bir ortam. Bu kişiler ortamın heyecanına kapılarak paralarını kaptıracak daha deneyimsiz yatırımcıları bekliyor olabilirler. Türk ekonomisine bakıldığında dolar hep sıçramalar yapar, o dönemde doğru maliyette pozisyonu olanlar karlarını realize ederlerse güzel getiri sağlarlar. Ama uzun vadede TL getirisi doların hep üzerinde olur. Şu anda dolarda yaşanabilecek büyük artış için potansiyel var diyebilmek için FED’in faiz oranlarını arttırması veya Avrupa Birliği’nde Yunanistan’ın yanına bir kaç ülkenin daha katılacağının sinyalinin alınıyor olması gerektiğini düşünüyoruz.

Öte yandan biz yatırım danışmanlığı hizmeti vermiyoruz. Biz gelişmeleri elimizdeki sınırlı veriler ile nasıl gördüğümüzü paylaşıyoruz. ‘nde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; sadece aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunan bizlerin kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Dolayısıyla siz siz olun, bilgi çağında üzerinize yağan enformasyon ile heyecana kapılarak pozisyon açmayın. Zira yatırım kararlarınızın günahı da sevabı da sadece size ait olacaktır.