web statistics

1 Ocak 2010’dan İtibaren IBAN Zorunlu, Erteleme Yok !


Geçtiğimiz pazartesi günü Anka haber ajansı kaynaklı “IBAN’ını Bilmeyen 2012`ye Kadar Eski Hesap No`sunu Kullanabilecek” başlıklı bir haber yayınlamış ve IBAN numarasını bilmeyenlerin 2012 yılına kadar eski hesap numaralarıyla para transferi yapabileceğini duyurmuştuk. Merkez Bankası basında çıkan bu haberi dün yaptığı bir basın duyurusuyla yalanlayarak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren vatandaşların yapacakları işlemlerde IBAN’ın kullanılmasının zorunlu olacağını tekrarladı.

19.12.2009 tarih ve 27437 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/10 sayılı Tebliğ ile Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ’e eklenen geçici madde uyarınca yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN kullanma zorunluluğu aranmayacak. Ancak sözkonusu işlemler işlemler bankalararası işlemler olup tüketicilerin gerçekleştirdiği işlemleri kapsamayacak.

ibanYani 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren, bankalardan yapacağınız para transferlerinde IBAN kullanılması zorunlu olacak ve alıcının IBAN’ının öğrenilerek söz konusu transferlerde belirtilmesi gerekecek. Bununla birlikte, alıcının IBAN’ının bilinmediği durumlarda müşteri bankaya beyanda bulunmak suretiyle transfer işlemini gerçekleştirebilecek.

IBAN hakkında daha fazla bilgi almak ve IBAN numaranızı öğrenmenmek için eski yazılarımıza göz atabilirsiniz :

IBAN Nedir ? IBAN TanımıIBAN Öğrenme, Sorgulama ve Kontrolü