web statistics

Tüketici Finansmanı ile İlgili Sorularınız – 8


Sizlerden gelen sorulara yanıt vermeye devam ediyoruz. Daha önce benzer pek çok soruya cevap verdiğimizden, soruların ancak belirli bir bölümünü yanıtlayabiliyoruz. Sorularınızı yöneltmeden önce, daha önceki soru-cevap yazılarımıza göz atmayı unutmayın.

1. “Benim hsbc bankasına 1400 tl borcum var. Müşteri hizmetlerini arayıp taksitlendirme yapmalarını istedim, taksitlendirme yapamayacaklarını, tek seferde ödememi istediler. Tek seferde ödeyemem ne yapmam gerekiyor?”

31 Mayıs tarih itibari ile ödeme ihtarı çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış kart sahiplerine kredi kartı borçlarının yapılandırma imkanı tanıyan yasal düzenlemenin son tarihi geçtikten sonra borç yapılandırması tamamen her bankanın kendi insiyatifinde olan bir durumdur. Bununla birlikte ilgili yapılandırma talebinizi bankaya yazılı olarak bildirmek suretiyle şansınızı bir kere daha deneyebilirsiniz.

2. “Bir banka ile yaklaşık 5 yıldır çalışmaktayım. Ku bankadan kmh, kredi kartım, konut kredim ve 2 adet sigorta poliçem vardır. Kmh hesabına benim takipsizliğimden dolayı ödeme yapmayı atlamışım.3 aylık sürenin hemen ardından 1-2 gün içinde merkezden telefon geldi ve benim yasal takibe girdiğimi söyledi. Beni temmuz ayında hiç arayan, uyaran biri olmamıştı. Normalde arıyorlar diye biliyorum. Kmh ve kredi kartını atmışlar. Konut kredisini allahtan atmamışlar. Ben konut kredimi yüksek orandan kullanmıştım. Şimdi oranlar 1’in altında. Yenileme talebinde bulundum, red cevabı verdiler. Ben şunu sormak istiyorum; 1,52’den aldığım kredimi 0,96’dan yenileme hakkım var mı? Bir de bana hiç bir uyarı yapılmadan (mail-mesaj-tel) yasal takibe atılmam doğru mu? İtiraz edebilirmiyim, ne yapmam gerekir ?”

KMH hesabınızın bulunduğu ve hakkınızda takip başlatan banka ile konut kredinizin olduğu bankanın aynı banka olduğunu anlıyoruz. Bu durumda bankanın teftiş kuruluna ve gerekirse BDDK’ya geçen süre boyunca gecikme ile ilgili olarak size hiç bir şekilde irtibat kurulmadığını, bankanın konut kredisi ve kredi kartı müşterisi olduğunuzu ve konut kredisi ödemelerinde herhangi bir gecikme söz konusu olmadığını iddia ederek oluşan mağduriyetinizin (Merkez Bankası KKB, kayıtları vb. gibi) ortadan kaldırılması gerektiğini yazılı olarak iletmenizi öneririz. Bu dilekçeye ek olarak oluşan mağduriyetin bir başka boyutu olan borcunuzun yeniden yapılandırılmasına dair talebinizi de iletmenizde fayda var. Konut kredisinin yenilemesi, mevcut kredinin kapatılarak yeniden kredi açılması olduğu için bankanın bunu reddetme hakkı bulunuyor. Mortgage refinansmanı konusunda diğer kurumlar ile görüşebilirsiniz ancak kayıt düzelmeden çok ihtimal dahilinde gözükmüyor.

soru cevaplar3. “Öğrencilik yıllarımda Hsbc bankasından avantaj kredi kartı sahibi idim. Bununla ilgili sorumu anlatmak istiyorum. Kart borcu anlaşmalı mağazalardan ödenebiliyordu. Hatırlamayorum ama 2004 2006 yılları arası bir arkadaşım benim 15 tl, kendinin 500 tl olan borcunu ankara lcw waikiki bahçeli evler şubesinden ödedi. Yanlız bir hata yapmıştı. Anlayacağınız yanlışlıkla 500 tl’yi benim hesabıma yatırmış. Oradaki görevliye dilekçe vermiş, böyle bir yanlışlık yapıldı, para şu hesap nolu kredi kartından benim kredi kartıma aktarılsın diye. Ama benim müşteri hizmetlerini arayıp buna onay vermem gerekiyormuş. Ben de aradım. Görevli bana bu dilekçeye onay vermenize gerek yok, kredi kartında bu miktar + olarak gözüküyor, siz bunu nakit olarak çekip arkadaşınıza verebilirsiniz dedi Ben de aynen anlatıldığı gibi yaptım. 500 tl kredi kartımdan çekip arkadaşıma verdim. Buraya kadar bir sorun yok. Aradan belli bir süre geçtikten sonra kredi kartı borcumun arttığını farkettim. Yani banka benim onayım olmadan arkadaşımın verdiği dilekçeyi devreye sokmuş ve benim hesabım -500 bakiyeye düşmüş. Bu da nakit avans sayılarak faiz işlemeye başlamış. Bankayı aradığımda siz borcunuzu ödeyin, biz hatamızı kabul ediyoruz ,size geri ödeme yaparız dedi. Ben borcumu ödedim kredi kartımı kapadım. Ama ne gelen var ne giden ? Elimde hiçbir evrak kayıtlı birşey yok. Hesap no bile hatırlayamıyorum. Bir şey yapılabilir mi ?”

Kimlik bilgilerinizi de ekleyerek bankaya dilekçe ile başvurup oluşan hatadan kaynaklanan kaydın düzeltilmesini talep edebilirsiniz ancak muhattap olduğunuz bankanın süreçleri ile ilgili sorunlar olduğuna dair duyumlar aldığımız için netice hakkında bir tahminde bulunamıyoruz.

4. “Öncelikle ben bu kredi kartı konularında pek tecrübeli değilim ancak bildiğimi sandığım şeyi anlatayım. Doğru mu değil mi karar vermemde yardımcı olursanız sevinirim. Bugün bir eşya alacaktım 1.250 tl’lik ancak kredi kartımın limiti taksitli almama yetmedi. Ben de tek çekim yaptırdım. Şimdi ben bunu bankadan taksitlendirebilir miyim? Ya da her ay 250 ödesem normal taksit faizinden eklenen para kadar mı faiz öderim? Tek çekimlerde asgari ücreti ödedikten sonra ana paranın da birazını ödeyince gelecek ayki faiz kalan borca göre mi hesaplanıyor? Yoksa böyle bir şey yok da tek çekimin hepsini bir ayda ödemek zorunda mıyız?”

Kredi kartında alışveriş limiti ile taksitli limit farklı değildir. Yani 1250 liralık mal ve hizmeti limitiniz yoksa ne taksitli ne de tek çekim için onay almanız mümkün değil. Sorunuza gelince her ay 250 lira toplam dönem borcunuzu bahsettiğiniz şekilde ödemeniz mümkün, ancak bu durumda kredi kartı faizi işleyecektir ve bu hiç ucuz bir oran değildir. Normal şartlarda taksitli alışverişler peşin fiyatına gerçekleşir ve faiz yoktur.

5. “Yurtdisinda yasiyorum Turkiye’den nasil kredi cekebilirim ?”

Yurtdışında yaşadığınız için kredi çekebilmek için bankaya teminat göstermeniz gerekecektir. Bunun dışında geçtiğimiz yıl yayınladığımız Gurbetçi Mortgage konulu yazımızda bahsettiğimiz istenen evrakları temin etmeniz gerekecektir.

6. “Ben 2. sınıf üniversite öğrencisiyim.Ailemin bana para gönderebilmesi için aldığım banka kartı benden 3 ayda bir para kesiyor, yani yılda 4*9=36 tl kesiliyor. Bunu engelleyebilme imkanımız varmı acaba ?”

Bahsettiğiniz ücrete hesap işletim ücreti denir. Bununla ilgili birçok yazımız bulunuyor. Size tavsiyemiz üniversite öğrencisi olduğunuzu belirterek bu ücretin şahsınızdan alınmamasını talep eden bir dilekçe ile yazılı olarak başvurmanız. Bununla beraber tüketici dernekleri tarafından önerilen şekilde ekteki örnek dilekçeyi de kullanarak itiraz etmeniz mümkün, ancak sözleşmenizin yeni olduğu tahmininden yola çıkarak itirazınızı bu genel dilekçe formatında yaparsanız, red olma olasılığı yüksek olacaktır. Dilekçenizde öğreni olduğunuzu vurgulamanın daha olumlu bir sonucu olabilir.

7. “Kredi kartı limiti=20.000tl, nakit avans limiti=10.000 tl olacak şekilde bir kredi kartına sahip olmam için banka benden ne talep eder ?”

Bankanın bahsettiğiniz limitte bir kredi kartını size hemen verebilmesi için en az 15.000 tl’lik bir gelir belgeleyebilmeniz istenecektir. Bununla beraber sahip olduğunuz bir kredi kartı varsa, bunu yoğun olarak kullanıp ödemelerinde bir aksaklık yaşamazsanız, 3 ay veya 6 ayda bir bankanızdan limit arttırım talebinde bulunarak zaman içerisinde bu limite ulaşmanız mümkün.

8. “Şekerbank’tan konut kredisi çekmiştim, ipotek kalkmadan sattım ama fed yazısı için 210 tl civarında para istiyorlar. Bu yasal mı ? Ayrıca sigortalarımın 6 ayı kalmıştı. Kalan paramı iade alabilir miyim ?”

Sigortadan kalan süre için iptal hakkınız bulunuyor. Fed yazısı için bankanızdan bu konuyla ilgili masraf listesini görmeyi talep edin. Tutar burada yazıyorsa pazarlıktan başka bir şansınız yok. Listede böyle bir tutar bulunmuyorsa BDDK’ya başvurarak tutarı biraz daha düşürtmeyi deneyebilirsiniz.

Tüm Soru-Cevap yazılarımız için buraya tıklayın.

“Tüketici Finansmanı ile İlgili Sorularınız – 8” üzerine 3 yorum

  1. iii akşamlar adres değişikliği internet üzerinden yapabilir miyim??cewaplarsnz sewinirm.tekrar ii akşmlr

  2. benim rutun borçlarım harıcı hiçbir bankaya gecikmiş bocum yok ihtiyaç kredisi çek mek istiyorum kredi çekemiyorum şunu belirtmemmde fadavar 2008 yılı öncesi konut kredisi ve taşıt kredisi kullandım bunlarda 3,4 aylık gecikmeler oldu bunlar sicilimi etkilemiş olabir onlar bitti sicilimi temizlemek için ne yapmalıyım

Yorumlar kapalı.