web statistics

KOBİ’ler İçin Yeni Kredi Garanti Fonu Düzenlemesi Haftaya Yürürlüğe Girecek


Bu sene başında kaleme aldığımız Kredi Garanti Fonu (KGF) konulu yazımızda, KGF tanımı, limiti, yararlanma koşulları ve başvuru konusunda ayrıntılı bilgi vermeye çalışmıştık. Mali yapısı güçlendirilen ve ekimde yürürlüğe girmesi öngörülen Kredi Garanti Fonu’nun yeni uygulamalarının gelecek hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kredi Garanti Fonu ilgili düzenlemesiyle, kriz ortamında teminat eksikliği çeken ve banka kredisine ulaşmakta zorluk çeken KOBİ’lere ek teminat vermek amaçlanıyor. Ekime kadar çeşitli sebeplerle ertelenen fon için Hazine, 1 milyar TL’lik kaynak desteği vermek üzere protokol imzalamıştı ve fonun hemen faaliyete geçeceği belirtilmişti. Ancak bu kez de KOBİ kredilerini verecek bankalarla eksik teminatları karşılayacak olan fon yönetimi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle KGF’nin yeni yapısı yürürlüğe giremedi. Bankalarla KGF arasındaki sorunun gelecek haftaya kadar aşılması ve KGF’nin güçlendirilmiş yapısıyla devreye girmesi öngörülüyor (Kaynak – Gazeteport)

Kredi Garanti Fonu’nun yapısında 20 banka yer alıyor. Yeni yapı faaliyete geçtiğinde, bu bankaların her şubesinin KGF şubesi gibi çalışması öngörülüyor.

Kredi Garanti Fonu’ndan yararlanmak isteyen işletmelerin 30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekiyor. Asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin yüzde 65’ine Hazine garantörlüğü ile KGF tarafından kefalet sağlanırken; kredi riskinin yüzde 35’i de bankalar tarafından karşılanacak.

Hangi KOBİ’ler, nasıl yararlanabilecek?

– 30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcu bulunmayanlar.
– KOBİ başına 1 milyon TL, bir risk grubuna ait KOBİ için ise 1.5 milyon TL teminat verilebilecek.
– Asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin yüzde 65’ine teminat sağlanacak.
– Kredi riskinin yüzde 35’i ise KGF’ye ortak 20 bankanın üzerinde olacak.
– KOBİ’ler müracaatlarını direk bankalara yapacak, oysa önceki sistemde hem bankaya hem de KGF’ye başvuru yapılıyordu.
– KOBİ’ler, sağlanan teminatın yüzde 1’i kadar komisyon ödeyecek.