web statistics

Altından Bir Tarihi Rekor Daha, Hedef 1100 Dolar


Şimdiye kadar sizlerle paylaştığımız makalelerimizin hiç birinde “biz söylemiştik” şeklinde bir yorum eklememeye özen gösterdik. Bu konuda aynı özeni göstermeye dikkat ediyoruz, ancak son 10 gün içerisinde altında gözlemlediğimiz bu hareketlenme nedeniyle kaleme aldığımız makalelerde, altın fiyatları ile ilgili bazı kaynaklardan faydalanarak çıkardığımız değerlendirmelerden bahsetmemek mümkün değil. Bu konuda bir yanlış anlaşılma olmaması için bu konuya açıklık getirmek istedik.

Takip ettiğimiz yerel kaynaklardan biri, altında gerçekleşen bu zirvenin bir spekülasyon olduğuna dair işaret olduğundan bahsetmiş. Biz bu yoruma katılmıyoruz, bize göre altın bir kıymetli metal olmasına rağmen spekülasyon aracı olmasından ziyade, doğru yorumlandığında piyasaların gidişi ile akibete ilişkin sinyaller veren bir anahtar gösterge olarak kabul edilmelidir.

Tıpkı tüm kıymetli metallerde olduğu gibi altın da dünya üzerinde sınırlı miktarda bulunur. Kıymetli metal olmasının yanısıra, dünya üzerinde neredeyse tüm kültürler tarafından ziynet eşyası ve takı olarak tercih edilir. Hatta günlük hayatta diğer insanların gözleri önünde bir çeşit prestij veya servet göstergesi olarak algılanmasından dolayı da talep görür. Bu yüzden lüks otellerin muslukları altın kaplama olur, platin kaplama olmaz.

Öte yandan altın modern ekonomi yönetiminde tüm dünya merkez bankaları tarafından etkin bir şekilde kullanılır. Saklanması ve nakli ile ilgili sorunlar aşıldığında enflasyona veya uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara karşı her zaman doğal bir koruma sağlar. Ekonomik stabilitesi ile ünlü tüm dünya zenginleri, servetlerinin bir kısmını o veya bu şekilde sakladılar. İsviçre Merkez Bankası’nın da reservlerinin çok önemli bir kısmı altındır.

altin fiyatlariSpekülatörler ise hepimizin bildiği gibi sahip oldukları kaynaklar ve kullandıkları çeşitli finansal kaldıraçlarla, globalleşen piyasalar nedeniyle dünya üzerinde derinliği bulunmayan pazarlarda emtia fiyatlarına ve kurlara müdahale ederek bu piyasalardan kendi ceplerine kaynak aktarmak çabasındadırlar. Ancak altında gerçekleşen bu sıçramaların belli bir zamana yayılı bir şekilde destekli düzen içerisinde olduğunu görünce ve tüm dünya merkez bankalarının reservlerinde altın bulunduğu gerçeğini kabul edince, dünya üzerinde bu kadar zamana yayacak destekli müdahaler ile hareket ettirebilecek böyle bir spekülatörün olduğuna inanmamız mümkün değil.

Tüm dünyada faizler o kadar geriledi ki piyasalarda bu sıfıra yakın faiz oranlarıyla borçlanarak gelişmekte olan ülkelerin derinliksiz borsalarında al sat yaparak oldukça yüksek getirilere ulaşıldığını net bir şekilde görülüyor. Bu tür yatırım stratejilerini benimsemeyen kaynak sahiplerinin faiz oranları düzgün bir getiri sayılabilecek oranlara gelene kadar, güvenli liman olarak konumunu yüzyıllar boyunca kanıtlamış altına yönelerek fiyatlarda artışa sebep olması bize daha mantıklı geliyor.

Bugünkü hareketlenme ile ilgili olarak bizim karşılaştığımız en mantıklı açıklamalar arasında Ceyrekyarimtam.com’daki Altın Rekora Doymuyor başlıklı yazıdaki “Piyasa, merkez bankalarının IMF’nin satacağı altının tümüne talip olduğunu, dolayısıyla bu altının piyasaya ulaşmayacağını anladı. Bunun üzerine açığa satış yapmış olanlar pozisyon kapamak zorunda kaldı” şeklinde bir yorum dikkatimizi çekti. Bunu bir bakıma altının düşmesinden getiri bekleyen kısa nefesli spekülatörlerin beklentilerinin boşa çıkması şeklinde yorumluyoruz.

Ülkemizde spekülasyon aranacaksa dolar veya borsada aranmalı ve aynı zamanda T.C. Merkez Bankası’nın reservlerinin ne kadarının altındaki bu hareketlenmeye hazırlıklı olduğu merak edilmeli.

Şu an (13:24) itibariyle altının ons fiyatı 1091 civarlarında ve bundan sonra 1100 rahat ulaşılabilecek bir hedef. Bu saatten sonra pozisyon alınmalı mı? Buna siz karar vermelisiniz. Fiyatların tepe taklak gitmesi ihtimali az da olsa mevcut ve düşünmeniz gereken şey bu durumda siz bu kadar yüksek maliyette altını ne kadar süreyle tutabileceğiniz olmalıdır.