Her ne yazı dizimizin başlığı "Tüketici Finansmanı ile ilgili sorularınız" olsa da, bu dönemde gelen soruların büyük bir ağırlığı kredi kartı borçlarıyla ilgili. Özellikle "başvurum ne oldu, onaylandı dediniz elime geçmedi, KKB kaydım nasıl silinir, TCMB kaydımı nasıl öğrenebilirim" konularıyla ilgili yorumlarınıza artık cevap vermemiz mümkün olmayacak. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak zaten günlük yaşantımızın dışında vakit ve emek ayıran bizleri oldukça yıprattığı için, sizleri sitemizi daha detaylı incelemeye çağırıyoruz (Soru - Cevap 1. Bölüm için buraya tıklayın). Bundan sonra sitemizde cevabı olan sorulara ne yazıkki cevap veremeyeceğiz. Lütfen aradığınız sorunun cevabını bulamadıysanız bize iletin. Gelelim bu hafta sizden gelen sorulara :
1. merhaba ben kredi kardı almak istiyorum nasıl alabilirim yardımcı olurmusunuz iyi çalışmalar
Kredi kartı almak istemenizi normal karşılamak ile beraber, bizim nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunda emin değiliz. Kredi kartı alabilmek için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Ama en önemlisi kredi kartı başvuru formu doldurmanız gerekiyor. Başvuru formunu internet üzerinden doldurup başvurunuz onaylanırsa, kart teslimi sırasında sözleşme imzalamanız gerekir. Kredi kartı başvuru formunu fiziksel olarak doldurup ıslak imza ile imzaladıktan sonra istenen evraklar ile beraber ilgili bankanın size en yakın şubesine başvurmanız gerekir. İlgili evraklar ne olabilir ? Kimlik fotokopisi, bordro veya maaş yazısı (düzenli bir geliriniz olduğunu belgelemeniz gerekiyor), şimdilerde adres teyit belgesi götürmeniz gerekiyor. Ayrıca daha önce kullandığınız kredi veya kredi kartı varsa, bu kartlar ile ilgili bir devam eden gecikme durumu, idari takip veya kanuni takip bulunmaması lazım. Bu durumlardan birine sahipseniz başvurunuzun kabul görmesi zor.
2. Money kart'a başvurdum, sonucu nedir, cevap alamadım, sizden cevap bekliyorum, nosu 03402904.
Money Card'a başvurduysanız, başvurunuzun akibetini bizden değil Garanti Bankası'ndan öğrenmeniz gerekir. Kredi kartı başvuru durumunu merak edenler burayı okuyarak yapmaları gerekenleri öğrenebilirler.
3. Sayın yetkili, benim k.kartlarımın günleri gecmişti. 2005 yılında avukatlık olmadan 22.500 tl ödeme yaparak ödedim. 2007 yılında dükkan acmıştım, bundan dolayı sıkıntıya düştüm, gecikme yaşadım, avukatlık oldum. Bütün borçlarımı ödedim. Ben hem emekliyim, hem çalışıyorum. Bir bankanın kredisi var, halen ödüyorum. K.kartım da var, gününde ödemesini 2 yıldan bu zamana kadar geçirmeden yapıyorum. Ben emekli maaşımı aldıgım bankaya gittim, kredi istedim. Bankadaki arkadaş bilgisayardan 2005 yılından merkez bankasında açık göründüğünü söylüyor 3500 tl'lik. Sizden çok ricam olacak, bunu nasıl kapattırabiliriz, bu konuyla ilgili bilgi verirmisiniz. Saygılar
Burada öncelikle Merkez Bankası'nda gerçekten böyle 2005 yılından kalan bir durumun devam ettiğini gösteren bir kayıt olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Bnu da ancak yazılı olarak dilekçeyle başvurarak öğrenebilirsiniz. Yapılması gerekenleri burada belirmiştik. Kayıtlarda böyle bir durum söz konusuysa daha sonra Merkez Bankası'ndan size gelen cevabın bir kopyası ve borç ilişkisinin sona erdiğine dair yazıyla, bankanıza kaydı düzeltmeleri için (mutlaka yazılı olarak) başvurmanız gerekir. İsteğinizin yerine getirildiğine dair bilgiyi bankanın size (yazılı) bildirilmesinin ardından, kredi talep ettiğiniz banka ile görüşebilirsiniz. Ama unutmayın, kaydı bankanın Merkez Bankası nezdinde düzeltmesi ve bu kaydın başvuru yaptığınız bankanın kayıtlarına geçmesi, birkaç hafta hatta bir ay alabilir. Bu sebeple yeniden başvuru yaparken, durumu açıklayan belgeleri de götürmeniz faydalı olacaktır.
4. Cardfinans'ımı yeni aldım. Hesap kesim tarihi her ayın 22. günü denilmekte. Benim için en uygun ödeme tarihim her ayın 6. günü. Cardfinans ile henüz alışveriş yapmadım. Aizden alacağım ve belirttiğim ödeme gününde ödemenin tarafınızca onaylanması ve bilgi edindikten sonra alışverişe başlamak istiyorum. Bigilendirirseniz memnun olurum.
Finansbank'ı 4440900 nolu numaradan arayarak bu konuda (hesap kesim tarihi değişikliği) talebinizi iletmeniz gerekir. Bize iletmeniz bir işe yaramıyor malesef. Ancak bu konuda yapmanız gerekenleri kısaca buradaki yazımızda belirtmiştik.
5. Nakit Kart, kmh kartında 45 tl hesapta para vardı. 12 tl işlem ücreti düşülmüş. 30 tl göremiyorum, üzerine para yatırıp tüketici kredisini yatırmak istiyorum. 67 milyon aylık tüketici kredisi, fakat hesapta otuz milyon yok anlayamadım. Bilgilendirirmisiniz. İyi calışmalar
İnternet, ATM veya telefon bankacılığı üzerinden hesap hareketlerinizi incelerseniz, nereye ne kadar kesinti yapıldığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bahsettiğiniz 45 TL'lik bakiyenin eksi mi artı bir bakiye olup olmadığını net belirtmemişsiniz, o yüzden bir tahmin gerçekten zor. Bir son not, tüketici kredisi taksitini bankaya kredili mevduat hesabı ile ödemek gerçekten kötü bir fikir.
6. 2006 yılı, sonbaharda yeni Astra Classic özel otomobil aldım. Lastikleri Dunlop marka, otomobil 5000 kilometrede, lastiklerin dişleri bir milim bile yıpranmamış, ayrıca herhangi bir trafik kazası yapmadım, herhangi bir yere vurmadım, çarpmadım. Fakat 4 lastiğin tamamının her tarafı çatladı. Durumu Türkiye’deki Goodyear-Dunlop fabrika yetkilisine bildirdim. Fabrikanın eksperi (uzmanı) geldi ve inceledi. Eksper yapım hatası yani fabrika hatası dedi. Başka eksperler de fabrika yapım hatası dediler. Ancak, fabrika yetkilileri lastikler garanti süresini geçmiş diyerek, benim mağduriyetimi gidermediler. Ben zarara uğradım ve mağdurum. Yardımınızı bekliyorum.
Tüketici derneklerine başvurursanız, yapmanız gerekenler konusunda size yardımcı olabilirler. Bizim tüketici hakları ile bir uzmanlığımız bulunmadığı için malesef yardım edebilmemiz mümkün gözükmüyor.
7. Kredi kartımın dökümanı elime ulaşmıyor veya ulaştıgında da geç olmuş oluyor. Emailime bazen geliyor, bazen de gelmiyor. Temmuz 2'sw ödemem gerekiyor ama ne kadar ödeyeceğimi bilmiyorum. Senelik kredi kartı parası 40 tl alıyorsunuz, günü geldiginde neden döküman yollamıyorsunuz? Bana kesinlikle dökümanımı yollayın, yoksa kullanmayacağım kredi kartınızı.
Öncelikle bu şikayeti yanlış yere yaptığınızı hatırlatalım. Biz banka değiliz, şikayetinizi kartınızı almış olduğunuz bankaya yapmanız gerekiyor. Sizi kredi kartı borcu sorgulama yazımıza yönlendiriyoruz. Ama bahsettiğimiz yazımız vasıtası ile öğrendiğiniz bilgiler ile bankanıza ulaşırsanız, ekstre gönderim bilgilerinizin teyidini yapın. Yani bankanın ekstreleri nereye hangi yolla gönderdiğini öğrenin. Tabi bu arada eksreniz elinize geçmediği için oluşan bir faiz söz konusuysa, buna da itiraz etmeyi unutmayın.
8. Neden kredi çekemiyorum? Ben kamu görevlisiyim, her ne kadar icralık olsam da yine de devlet arkamızda.
Kredi talep eden başvuru sahiplerinde öncelikle düzenli bir gelir sahibi olup olmadığına bakılır. Kamu görevlisi olmak bu açıdan avantajlıdır. Kamu görevlileri diğerlerine kıyasla az ancak garanti bir gelire sahiptir. Öte yandan memuriyette maaşlar çok yüksek değildir ancak emekli maaşları ile aralarında fazla fark olmaz. Memur olup hakkında icra takibi bulunan bir kişinin geliri ile kendini geçindirip icralık borcunu kapattıktan sonra bir de kredi taksidini sorunsuz ödeyebileceği bankalar tarafından pek mümkün görülmediği ve devlet de "ben bu adama maaş veriyorum, ayrıca ödemediği borcuna kefilim" şeklinde bir beyanatla arkanızda olduğunu belirtmediği için, kolay kolay başvurunuz onaylanmayacaktır.
9. Merhaba, ben 3 kart taşıyıcısı biriyim. Kartımın ikisi taksitlendirmeye girmişti. Birini son 4 ayında, birini de son 6 ayında günleri gelmeden kapattım. Diğer kartımın limiti az ve sorunu yok. Şu an sadece bir kart tasıyıcısıyım. Durum KKB'lik mi? Bankada skorum 500 cıkıyor. Geri kalan son bir kredi kartımı iptal ettirsem de kredi kartsız yaşasam, skor yukselir mi ? Kredi kartı sahibi olmam düşük skorlu olacağım anlamına mı gelir ? Üstelik kapatmasını yaptığım kredı kartları KKB'den ne şekilde silinecek? Borç kapatan kişiler ne şekilde bi yol izlemeli ?
Malesef bankaların KKB'de yarattıkları gecikme ile ilgili kayıtlar silinmiyor. Gecikmelerin veya takip durumlarının sonlanması durumunda, bankalar gerekli güncellemeleri yapmak zorunda. Ancak bunu bile yapamayan bankalar var. Kredi kartı kullanmadan yaşamayı tercih etmeniz durumunda pekala yaşayabilirsiniz, ancak taksitlendirme yaptıktan kısa bir süre sonra bütün kartlarınızı kapatmış olmanız, gelecekte bir kredi başvurunuz olması durumunda yanlış yorumlanabilir. Aonuçta bu kayıtlar bir çeşit veri ve yorumlamalar değişebilir. Kartı kullanmasanız bile normal statüde bir kredi kartınız olması iyi olabilir.
10. Ben bir arkadaşımın tüketici kredisine kefil oldum. Arkadaşımın işleri pek iyi gitmiyor, kredilerini ödeyemiyor, geciktiriyor. Çok gecikince bana dönüyorlar, ben ödemek zorunda kalıyorum. Hem kerdisini kefil olarak ben ödüyorum, hem de benim skorum düşüyor. Bununla ilgili bir kanuni hakkım var mı ? Çünkü ben yatırmadığını, sonra öğreniyorum, bu konuda çok madurum.
"Paran bolsa kefil ol, vaktin varsa şahit ol" diye bir söz vardır Türkçemizde. Bir başkasının kredisine kefil olduğunuz anda o kişi ödemezse "onun borcu benim borcum" demiş olduğunuz için borçlarından sorumlusunuz. Kefil olduğunuz kişiyle bankaya gidip borcun kefaletinden kurtulmak için beraber başvurmadığınız sürece, kredisini ödemeyen arkadaşınızın borcunu siz ödersiniz. Arkadaşınızı buna ikna etseniz bile banka, arkadaşınız başka kefil getirmediği sürece bunu kabul etmeyebilir.
11. Maximum kartımda toplamda 6000 TL!lik birikmiş borcum vardı. 3 ay üstüste ödemediğim için 2000 tl ödedikten sonra banka ile anlaşma yaptık ve borç 4 takside bölündü. Şubat ayında faizi ile birlikte 8000 YTl borcum vardı. İlk iki taksidi şubat (2000 tl) ve mart (2000 tl) olarak ödedim. Ancak 3. ve 4. faizleri ödeyemedim. Ancak bu süre zarfında bankadan bana herhangi bir uyarı ya da yazı gelmedi. Haziran ayında bankaya uğradığımda kartımın nisan ayında yasal takibe girdiğini öğrendim. Şu anda 5400 TL borcum olduğunu söylüyorlar. Genel müdürlük ise ana borcumun 4600 tl olduğunu soyluyor. Ne yapmam gerekiyor? Bu borçların hangisi doğru? Ya da neden arada bir fark var? Ayrıca yeni çıkan kanun benim durumumu etkiliyor mu? Şimdiden teşekkurler.
Merhaba, yeni yasa ile borcunuzu yapılandırmanız mümkün. Borcunuzun yasal takibe haziran ayında girdiği bilgisini aldığınıza göre, 31 Mayıs sınırlaması sizin için bir sorun teşkil etmiyor, borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Yasanın yasal takip statüsündeki kartlar için tanıdığı imkanlar için buradan bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak size biraz daha yardımcı olmak adına konuyla ilgili biraz daha detay verebiliriz diye düşündük :
"Tasarı, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle, kredi kartı borcu bulunanların, Kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde bankalara ya da bankaların avukatlarına veya varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine başvurmaları halinde, belirlenen esaslar dahilinde icra takibine konu olmuş takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde 25′ini de kabul edilen plan çerçevesinde ödeme hakkına sahip olacak."
Borcunuzun tutarı konusunda bankanızla yaptığınız görüşmeyi dikkate alın. Hatta görüşme saatlerini ve tarihlerin mümkünse kişilerin isimlerini not edin. İlerde bir anlaşmazlık çıkması durumunda bu bilgiler işinize çok yarayabilir.
Bu yazı Tüketici Finansmanı Rehberi'nde yayınlanmıştır - Tüketici Finansmanı ile İlgili Sorularınız - 2
Tüketici Finansmanı ile İlgili Sorularınız - 2
Perşembe, Temmuz 09, 2009 | 2 Yorum » | Yazı boyutu :
Etiketler :
Soru Cevap,
Tuketici Finansmani


ben ismet şahin kredi kardlarından dolayı 2006 yılında takibe düştüm 2007 yılında borcumu ödedim fakat hala kara listede adli takipte gözüküyorum bankalarsa bana güncelleme yaptık diyorlar ben hangi bankanın güncelleme yapmadığını nasıl öğrenebilirim yardımlarınızı arz ederim irtibat msn adresim ismetcan27000@hotmail.com
@Adsız // 23 Temmuz 2009 Perşembe 23:30
TCMB'ye siciliniz hakkında bilgi sahibi olmak dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru detayları için buraya gözatabilirsiniz.