web statistics

Bankanız Kredi Kartı Borcunuzu Varlık Şirketine Satmış Olabilir


Hürriyet’te bugün yayınlanan habere göre, 875 bin kredi kartı borçlusuna borçlarını yeniden yapılandırma yolunu açan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından uygulamaya dönük sıkıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Bazı bankaların kredi kartları dahil alacaklarını varlık şirketlerine satmış olması, soru işaretlerini gündeme getirdi. 300 bin kartzedenin borcunun adresini varlık şirketlerinde araması gerektiği saptandı. Dünden itibaren borçlu oldukları bankalara başvurmaya başlayan bazı kartzedelere, “Anlaşmayı bizimle değil, borcunuzu sattığımız varlık şirketiyle yapacaksınız” yanıtı aldı.

Borcun adresi bulunmalı

Bazı bankalar çeşitli dönemlerde tahsili gecikmiş alacaklarını varlık yönetim şirketlerine sattı. Bu satışla birlikte borcun adresi de değişmiş oldu. Şimdi kredi kartı borcunu yeniden yapılandırmak isteyenlerin yapması gereken en önemli şey, bankasından borcun hangi varlık yönetim şirketine devredildiğini öğrenmek olacak. Bu yasadan yararlanarak, borcunu yeniden yapılandırmak ve taksitlendirerek ödemek isteyenlerin 7 Eylül’e kadar bankasına başvurması gerekiyor. Bu tarih borcu varlık yönetim şirketine devredilen kart borçlularını da kapsayacak. Bankadan borcun hangi varlık yönetim şirketine devredildiği öğrenildikten sonra, varlık yönetim şirketi ile bankada olduğu gibi masaya oturulacak.

Yasa aynen işleyecek

kredi karti borcunuz varlik sirketine satilmis olabilirVarlık yönetim şirketi ve kart sahibi arasında yeni bir ödeme planı imzalandıktan sonra, icra takibiyle ilgili masraf ve harçlarının tamamı, kanuni vekalet ücretinin de yüzde 25’i borçlu tarafından ödenecek. Kredi kartı borçlusunun başvurusu ve yapılan ödeme planı doğrultusunda, taksit tutarlarını ödenmesi şartıyla, yapılmış işlemler saklı tutularak icra işlemleri duracak. İcra ve İflas Kanunu’nda belirtilen süreler işlemeyecek.

Takip son taksitle kalkacak

Yeniden yapılandırılan borçlarda, borçlunun yapılandırma öncesi dönemde borca itirazları ortadan kalkacak. Durdurulan icra takibinin sona ermesi için de, ödeme planı uyarınca son taksitin vadesinde ödenmesi gerekecek.