web statistics

Gül Kredi Kartı Borcu Affı Yasasını Onayladı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kredi kartı borçlarını yapılandıran 5915 sayılı ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Gül, 5 kanunu, Anayasanın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

5915 sayılı “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” şu değişiklikleri içeriyor:

* Kredi kartlarında düzenlemeye göre, kendisine ödeme için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış borcu bulunan kart hamilleri, kanunun yayımı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ilgili kuruluşa yazılı olarak müracaat edecek.

* Esas borç tutarı, Merkez Bankası tarafından hesaplanacak. Borç tutarı, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, defaten ya da taksitler halinde ödenirse, ilave borç hesaplamasına gidilmeyecek. Ancak borcun vadeli olarak ödenmesinin talep edilmesi halinde; altı aylık vade için 1.04; 12 aylık vade için 1.08; 24 aylık vade için 1.18; 36 aylık vade için 1.26 ile çarpılarak geri ödenecek toplam borç hesaplanacak ve ay sayısına bölünerek aylık taksitler belirlenecek.

* Kredi kartı borçlusunun alacaklıya müracaat etmesi ve taksit tutarlarını ödemesi şartıyla icra işlemleri durdurulacak.

* Taksit planına göre, bir yıl içerisinde üç taksitin ödenmemesi durumunda, sağlanan haklar, kart çıkaran kuruluş tarafından ya da varlık yönetim şirketince ortadan kaldırılabilecek ve icra takip işlemlerine devam edilebilecek.

* Kredi kartı sözleşmelerinde belirtilen asgari ödeme tutarının, dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olamayacağı hüküm altına alıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bu oranı yüzde 40’a kadar artırabilme ya da yüzde 20’ye kadar azaltabilme yetkisine sahip olacak.

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasını sağlayacak yeni kanundan, kredi kartı yıllık aidatının kaldırılmasına dair madde son anda çıkarılmıştı.

“Gül Kredi Kartı Borcu Affı Yasasını Onayladı” üzerine 4 yorum

  1. benim anlamadığım adalete bak benim 3 bankaya 10milyar borcum var zordurumdayım 2 aydır hiç ödemew yapamadım banka bana bu uygulamadan yararlnamassınızdedi neymiş daha takibe girmemişim ihtiyaç kıredisi çekiyim onunla ödüyim dedim gecikmiş borcunuz var kırediniz çıkmadı dedi peki ben şimdi napıyım bana bunu iza edermisiz u nasıl yapılandırma

  2. bu bir yapılandırma deyil tabiki bankaların alamadığı baraları geri cağırma politikası bunun adıda af oluyor. bizde yedik saygıalr..

  3. 10 günle kaçırılan yapılandırma olamaz her madurun faydalanması gereken bir iş yapsaydınızda haksızlık olmasaydı ama eyazıkki düpedüz haksızlık bu.

  4. sicil affı diye beni sağa sola borçlandırdılar ödettirdiler faiziyle ne sicili ne affı…adamlar düpedüz oyun oynadı parayı alıp kenara çekildiler.1 milyara tam 3,5 milyar ödedim…kredi çekip borcumu öderim diye düşünürken eskisinden daha kötü bi durumda kaldım.en azından eskiden aylığımdan 200 lira kesiliyordu.

Yorumlar kapalı.