web statistics

BKM’den Kart Sahiplerine Kredi Kartı Borcu Yapılandırma İlanları


Hürriyet’te rastladığımız bir habere göre Bankalararası Kart Merkezi (BKM), tüketicilerin gecikmiş kredi kartı ödemelerini bankalara özel oranlarla yeniden yapılandırma imkanı sunan 5915 Sayılı Kanun‘dan nasıl faydalanabilecekleri konusunda ilanla bilgilendirmeyi hedefliyor.

Bazılarınızın bileceği gibi BKM, Türk bankaları tarafından kurulmuş; Türkiye’de kredi kartı ve banka kartı ile gerçekleşen işlemlerin takasını, buna bağlı raporlamaları, kredi kartı ve banka kartı stratejilerini düzenleyen bir kuruluştur. Türkiye dışında genelde bu takas işlemleri Visa ve Mastercard bünyesinde gerçekleştirilirken, ülkemizde BKM tarafından gerçekleştirilir.

BKM’nin Kart Bilinci diye bir web sitesi de bulunuyor. Tüketicileri kredi kartı ve banka kartları hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan bu site ile ilgili görüşlerimizi daha önce buradan paylaşmıştık. BKM ayrıca, Türk tüketicisinin kart harcama alışkanlıklarını anlatan Kart Monitor araştırması ile her yıl karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra şifreli kredi kartı kullanımına geçiş yaptığımız Chip&Pin dönemi hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlayan, Okan Bayülgen’in Şelale Hanım karakterini canlandırdığı tv reklamlarını da BKM hazırlatmıştı.

5915 Sayılı Kanun kamuoyunda kredi kartı affı olarak geçse dahi, aslında tüketicilere gecikme ve takipteki borçlarını hükümet tarafından belirlenen maliyetlerle yeniden yapılandıra imkanı veren bir yasa. Yani daha çok bankaların tahsil kabiliyetini artırmaya yönelik. Zira borç geri ödemelerini tamamlayan tüketicilerin sicilleri ile ilgili herhangi düzenleme getirmiyor.

İlgili kanundan kimlerin, nasıl, ne kadar zaman içinde yararlanabileceğinin kısa ve net bir şekilde anlatılacağı gazete ve dergi ilanları ile kamuoyunu bilgilendirme görevini BKM üstlenmiş. Yapılan basın toplantısında BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal konuya ilişkin değerlendirmesinde, BKM’nin ilanlarında kart borcunu ödemek isteyenlerin ne zamana kadar nereye başvurabileceklerinden örnek ödeme tablosuna kadar birçok konuda önemli bilgilerin yer alacağını belirtmiş.

Amaçlarının, kanun hakkında daha fazla bilgi sahibi olunmasını sağlamak olduğuna işaret eden Özinal, 5915 sayılı kanunun kart sahipleri açısından önemli avantajlar içerdiğini ifade ederek, kart borcu olan kişilerin basında yer alacak ilanları takip etmelerini ve daha da fazla detay bilgi için bankaları ile temasa geçmelerini istemiş.

BKMKısacası BKM, monopol olduğu banka ve kredi kartı işlemleri takasından kazandığı komisyonları hayır amaçlı olarak gazete ve dergi ilanlarına harcayacak. Biz BKM’nin ilanlarla yaptığı bu işi burada elimizden geldiği kadar net bir şekilde kart sahiplerine anlatmaya çalıştık. Ancak herkesin kafasındaki sorulara tamamiyle cevap olabildiğimizi söyleyemeyiz. Bizden kat ve kat fazla kaynaklara sahip BKM bunu yazılı basın aracılığı ile daha iyi anlatır diye umuyoruz.

Yakın bir süre içerisinde okuduğunuz gazete ve dergilerde “Kredi kartı gecikmiş ödemeleri için önemli bilgiler” başlıklı büyükçe ilanlar görürseniz bir gözatmanızda fayda var.

“BKM’den Kart Sahiplerine Kredi Kartı Borcu Yapılandırma İlanları” üzerine 2 yorum

  1. iyi günler
    2011 yılı geçikmiş veya geçikmeli ödenen kredi kartları için bankalardan tüketici kredisi ile 36 ay taksitlendirme mümkünmü
    saygılarımla

    • @sevket
      Eger kredi gecmisinizde sorun yoksa ve bankadan kredi almayi basarabilirseniz, kredi karti faizinden cok daha dusuk bir faizle kart borcunuzu kapatabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.