web statistics

Turkcell ve Akbank’tan Kredi Kartı Özellikli Cep Telefonu Projesi


Akbank ve Turkcell, bir süredir üzerinde çalıştıkları kartlı ödeme sistemleri ile mobil telefonları birleştirecek bir pilot projeye başlıyor. Akbank’ın Axess PayPass kredi kartlarıyla yapılabilen tüm işlemler, Turkcell hatlı, MasterCard PayPass teknolojisine sahip GSM telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Ödeme süresini minimuma indiren uygulama kapsamında, 35 TL’nin altındaki işlemler şifresiz ve imzasız olarak yapılabilecek.

Uygulamaya göre müşterinin kart bilgileri Havadan Haberleşme yöntemi ile Turkcell şebekesi üzerinden cep telefonuna gönderilecek. Proje kapsamında “Yakın Alan Haberleşmesi” (NFC – Near Field Communication) teknolojisi kullanılacak ve bu amaçla üretilmiş NFC uyumlu özel telefonlar kullanılacak. Pilot kapsamında sınırlı sayıda kullanıcı ile başlayacak olan projede ödeme sistemi olarak MasterCard PayPass uygulaması çalışacak.

Kredi kartı bilgileri, özel olarak üretilmiş ve tamamen güvenli bir donanım olan SIM kartta saklanacak. 35 TL’nin üzeri işlemlerde müşteriye şifre sorularak işlem yapılacak. Telefon kaybedilirse, 444 25 25 Akbank Telefon Şubesi aranarak telefon kullanıma kapatılabilecek.

akbank turkcell kredi karti ozellikli cep telefonuHenüz piyasada yeterli sayıda ve çeşitte NFC uyumlu telefon bulunmadığını kaydeden Akbank Ödeme Sistemlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mine Könüman “Biz bu teknolojinin ödeme sistemlerinin geleceği olacağına inanıyoruz ve pilot projemiz ile bu teknoloji konusunda bilgi ve deneyim kazanmak istiyoruz. İlerde yaygınlaşma başladığında Akbank olarak müşterilerimizin taleplerine en iyi şekilde cevap vermek için hazırlıklı olacağız.” dedi.