web statistics

Kredi Kartı Yıllık Aidatı Düzenlemesi Tasarıdan Çıkarıldı


TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa tasarısından, yıllık asgari 35 TL tutarında olan kart aidatı alınması düzenlemesi çıkarıldı.

Kabul edilen önergeyle, bankaların, kullanım limiti 3.500 TL’ye kadar olan kredi kartları için 35 TL’ye kadar, 3.500 TL ve daha fazla tutarda kullanım limiti belirlenen kredi kartları için ise limitin yüzde 1’ini geçmeyecek şekilde belirleyecekleri bir tutarda yıllık kredi kartı kullanım bedelini talep etmesine yönelik düzenleme, tasarıdan çıkarıldı.

Ayrıca tasarıdan çıkarılan 1’inci madde bankaların kartın verilmesi sırasında kart sahibini yeteri derecede bilgilendirmesini, talep edilmesi halinde, gerçekleştirilmiş işlemlere ait kayıtları, 30 günü geçmemek üzere işlemin mahiyetine uygun süre içinde sağlamasını da öngörüyordu.

kredi karti yillik ucretiBazı haber kaynaklarında çıkan haberlerin aksine, bu değişiklik ile kart ücreti kaldırılmadı; sadece bankaların kredi kart yıllık aidatlarını yasal bir zemine dayandırma imkanı ortadan kalkmış, yasa öncesinde bankalar ile aidatlar için mücadele edilen döneme geri dönülmüş ve kredi kartı aidatlarıyla ilgili bankaların lehine olabilecek bir gelişmeden vazgeçilmiş oldu. Ancak unutmamak gerekirki, kredi kartı yıllık aidatı kanunen iptal edilse bile; imza atılan sözleşmede yer aldığı takdirde bankaların aynı tutarda bir ücreti; klüp üyeliği, hizmet bedeli veya kullanım ücreti gibi isimlerle müşteriden isteme hakları her zaman saklı. Tabi bir tüketici olarak da sizin istemediğiniz kartı (kara listeye girmemek adına borcunuzu ödedikten sonra) iptal etme şansınız her zaman var.