web statistics

Halkbank ve PTT Bank’tan Yapılan Cardfinans Ödemeleri Artık Ücretli


Kredi kartı kullanıyorsanız, ekstrelerinizi güncel olarak kontrol etmeniz gerektiğinin bugün bir kere daha altını çizmek istedik. Üstelik bunu yaparken sadece üzerinde yazan son ödeme tarihini ve dönem borcunuzu değil, diğer bilgilendirmeleri de dikkate almanız kritik önem taşıyor. Birazdan sizinle paylaşacağımız haberden sonra, bu konunun ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anlayacaksınız.

İlgili haber Finansbank Cardfinans kullanıcıları için. Üstelik bu haberi gazetelerden değil, sadece Cardfinans ekstrelerinden öğrenebilirsiniz. Cardfinans kullanıcılarına, 15 Haziran itibariyle PTT online ve Halkbank Şubeleri‘nden yaptıkları her kredi kartı ödemesi için 1 TL işlem ücreti yansıtılmaya başlandı. Örnek vermek gerekirse, kredi kartınızı ödemek istiyorsunuz ve yaşadığınız bölgede bir Finansbank şubesi veya ATM yok. İnternet bankacılığı da kullanmıyorsanız, kart borcunuzu size yakın bir Halkbank veya PTT şubesinden ödemekten başka şansınız yok. Gidiyorsunuz kredi kartı borcunuzu buraya ödüyorsunuz. Bir sonraki ekstrenizde Finansbank size kredi kartınızı bu kurumların şubeleri kullandığınız için 1 TL işlem ücreti yansıtıyor. Bir başka değişle Finansbank; yaşadığınız bölgede bir şubesi bulunmamasına rağmen, ödemeleri kendi anlaşmalı olduğu firmalardan yapan müşterilerinden 1 TL ücret alıyor. Üstelik bunu ödeme sırasında değil, ödeme yaptıktan sonra ekstreye yansıtarak yapıyor.

Hiç şüphesiz bankacılık hizmetlerini ücret ve masraflar olmadan düşünemeyiz. Bankalar para satarlar, bunun için faiz alırlar. Ancak bu sadece paranın maliyetidir. Verilen servislerin maliyetini, diğer bir deyişle bankacılık hizmetlerinin işçiliğini ise ücret ve masraf başlıkları altında talep ederler.

Dünyadaki bankacılık hizmetlerinde yer alan kredi kartı hizmetlerinde de aynı mantık geçerlidir. Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Banka, kredi kartını tahsis ettiği kullanıcısına, dönem sonunda tamamını kapatmak kaydıyla kendi kaynaklarını 40 gün civarında kullanma imkanı sağlar. Kart sahibinin bu tutarın tamamını dönem sonunda ödememesi durumunda ise, piyasa koşullarından çok daha yüksek bir faiz talep edeceğini baştan bildirir.

Bunun yanısıra ödül sistemleri, asistans hizmetleri, ağırlama hizmetleri gibi hizmetleri de belli kart müşterilerine ücretsiz, daha düşük veya sembolik bir ücretle sunarlar. Tüm bu hizmetleri ve daha ötesini sağlayabilmek için hatırı sayılır miktarda para, altyapı, ar-ge, teknoloji ve emek harcanır. Kredi kartı hizmetlerinin işçilik maliyetleri hiç de azımsanacak tutarlar değildir. Amerika ve İngiltere’de kredi kartı kullanımı diğer ülkelere göre çok daha yüksektir. Bu ülkelerdeki kredi kartı şirketleri, bir kredi kartının alışveriş sırasında cüzdandan çıkartılıp, işlemin banka kayıtlarına geçtiği ve alışverişin tamamlandığı ana kadar geçen süre boyunca, kart sahiplerine mümkün olduğunca çok ücret yansıtmaya çalışırlar. Yine bu ülkelerde kredi kartınızı sıradışı bir şekilde kullanmanız (yurt dışı işlemlerde, nakit çekim, eksik ödeme veya geç ödeme gibi) durumunda hesap ekstrenize yansıyan ücretler veya ilave faizler sizi oldukça şaşırtacaktır.

Yakın bir tarihte ABD’de Obama yönetimi, içinde bulunan krize rağmen kredi kartı hizmetlerinde uygulanan insafsız uygulamalara dur diyen yasa hazırlayıp devreye aldı. Bu yasaya göre kredi kartı şirketlerinin tüketicilere uyguladıkları faiz ve ücretlere ciddi sınırlama getirildi. Yeni yasada bizim dikkatimizi çeken bir işlem ücreti var ki, ilk duyduğumuzda şaşırmış ve Türkiye’de yaşadığımıza şükretmiştik: Amerika’da bazı kredi kartı şirketleri müşterilerinden posta, telefon veya elektronik transfer ile ödeme yapmaları durumunda ücret yansıtıyorlarmış. Yeni yasa bu uygulamaya son vermiş; artık Amerikalı kredi kartı sahiplerine, konvansiyonel kanallar dışında ödeme yapmaları durumunda herhangi bir ücret yansıtılmayacak.

Konuyla ilgili ek bir bilgi verelim : Garanti Bankası da PTT bank ve diğer ödeme noktalarından yapılan ödemelerde, bir sonraki ekstreye yansıtılmak üzere 2006 yılından beri ücret yansıtıyor. Ama aradaki farkın hemen altını çizelim : Garanti Bankası’nı 72 ilde 727 şubesi var. Finansbank ise 57 ilde 460 şube ile müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

cardfinansDediğimiz gibi, bankacılıkta masraf ve ücretler bankacılığın işçilik ücreti gibidir. Bankaların gecikmede olan müşterilerine gönderdikleri uyarı mektuplarının ücretlerini müşterilere yansıtmasını bu nedenle yadırgamadık. Ama gecikmede alacakların artış trendi içerisinde olduğu şu dönemde, Finansbank’ın kredi kartı ödemesini sırf kendi şubesinden, ATM’den veya internet bankacılığından değil de, yine bankanın kendi yönlendirdiği bir başka kurumdan yapmasını ücretlendirmesinin ve ödeme sırasında müşteriye hatırlatmadan işlem ücreti adı altında dolaylı bir şekilde yansıtmasının, büyük bir müşteri memnuniyetsizliği yaratabileceğini düşünüyoruz.

“Halkbank ve PTT Bank’tan Yapılan Cardfinans Ödemeleri Artık Ücretli” üzerine bir yorum

  1. Şuan evde 3 adet cardfinansımız var. Ödemeleri 2 gün üstüste parça parça yaptım. Ödeme ücretini görünce çok şaşırdım. Kesinlikle kartların hepsini iptal edicem.

Yorumlar kapalı.