web statistics

Ziraat Bankası’ndan 0,99-1,49’a Faiz İndirimiyle 10.420 TL Limitli Kredi


Ziraat Bankası dün global krizle birlikte daralan iç talebi canlandırmak ve kredi kartı mağdurlarını kurtarmak için tüketici kredilerinde uyguladığı faiz oranını 1,89’dan yüzde 0,99-1,49 seviyesine çektiğini duyurdu.

Ziraat Bankası bu kampanyada ayrıca daha fazla ihtiyaç sahibinin kredi alabilmesi için kredi tutarında 10.420 TL’lik bir sınır uyguluyor. Yapılan açıklamaya göre bundaki amaç bir tüketicinin eline net 10.000 TL lira geçmesini sağlamak. 400 TL kredi masrafı, 20 TL de BSMV masrafı olmak üzere toplam 10.420 TL’lik bir limit sözkonusu. Bu limitin üzerinde kredi talep edilmesi halinde yüzde 1.59 faiz oranı uygulanacak.

Yapılan faiz indirimi kampanyasıyla 10.420 TL’Lik 12 ay vadeli bir kredinin aylık taksitleri yüzde 1.89 faize göre 961 TL’den 899 TL’ye düştü. Böylece tüketiciye aylık taksitlerde, 62 lira, 12 ayda ise 744 lira avantaj sağlanmış oldu.

30 Nisan’a kadar geçerli olacak bu faiz indirimi kampanyası ekonomik gelişmelere göre değişebilecek.

Ziraat Bankası yetkileri normal kredi limitlerinin tüketicinin ödeme gücüne göre belirlendiğini ancak faiz indirimiyle gelen aşırı ilgili nedeniyle böyle bir limit belirlemişler. Genelde tüketicilerin ortalama 5.000 TL kredi talep ettiklerini, bu yüzden de tüketicilerin taleplerinin tamamının karşılandığı belirtiyorlar.

Ancak bu açıklamalar ilk bakışta oldukça güzel bir haber gibi gelmiş olsa da konuyla ilgili diğer detayları okuduğumuzda herkesin bu avantajlı oranlarda sunulan kredilerden faydalanmasının mümkün olmadığını görüyoruz. Bu ürün çiftçilerin mevcut kredilerini yeniden yapılandırmalarına imkan verecek şekilde tasarlanmış, ardından da bireysel müşterileri de bu ürünün hedef kitlesine dahil edecek revizyonlara gidilmiş.

ziraat bankasiBurada yapılan açıklamalardan Ziraat Bankası’nın bir devlet bankası olarak özel bankalardan farklı bir kredi politikası izlemediğini görüyoruz. Bir yandan kart borçlusuna söz konusu şartlarda kredi imkanı tanıyacaklarının altını çizerken, kredi/kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen tüketicilerde aranacak en önemli şart daha önceki kredilerin takibe düşmemiş olması. Yani sadece ödemesi gecikmiş ancak 90 günlük süreyi aşmamış olan kredi kartı borçluları bu kampanyadan faydalanacak.

Bir diğer kamu bankası olan Halkbank da tüketici kredisi faizlerini 1,34 seviyesine indirdi. Konut kredisi ise 1-60 ay vadede yüzde 1.34’e, 61-120 ay vadede 1.38’e düşürüldü.

Eximbank da, bir yıla kadar vadeli krediler için geçerli olmak üzere, tüm kredi programlarında TL faiz oranlarında 2’şer puan indirim yapıldığını açıkladı.