web statistics

Cardfinans Hediye Card, Bonus Hediye Kart, World Hediye Kart Karşılaştırması


Yapı Kredi geçtiğimiz günlerde içine yükleme yaparak sevdiklerinize hediye edebileceğiniz ve kredi kartı gibi kullanılabilen World Hediye Kart isimli ürününü müşterilerinin beğenisine sundu. Daha önce Finansbank ve Garanti de aynı isimli benzer ürünlerini tüketicilerle buluşturmuştu. Bu sebeple bu yazımız her üç kartı da sizler için karşılaştıralım istedik.

Hediye Kart Kavramı

Karşılaştırmaya başlamadan önce Hediye Kart kavramına bir açıklık getirmekte fayda var. Yazımızın başında Hediye Kart’ı tanımlarken kredi kartı gibi kullanılabilen demiştik. Gibi diyoruz çünkü aslında bu kart, üzerine belirli miktarda limit yüklenmiş bir alışveriş kartından başka birşey değil. Kredi kartında olduğu gibi alışverişten puan kazanma, internet/mail order işlemleri ve taksitli alışveriş gibi özellikleri yok. Son ödeme tarihi, asgari ödeme tutarı, hesap ekstresi gibi kavramlarla uğraşmıyorsunuz. Sadece verilmiş olan limitler dahilinde aynen bir hediye çeki gibi alışveriş yapabiliyorsunuz. ATM’de kullanamıyor ve içerisindeki bakiyeyi nakit avans olarak çekemiyorsunuz. Kısacası Hediye Kart’lar kesinlikle kredi kartı özellikleri taşımıyor.

Hediye Kart, istediğiniz limitler dahilinde belirli miktarda bir para yükleyip hediye edebilmeniz için tasarlanmış. Hediye ettiğiniz kişinin kartı hangi bankaya aitse, sadece o bankaya ait olan üye işyerlerinde kullanabiliyor. Hediye Kart’ı her kullandığınızda, harcama tutarı, kart üzerine yüklü tutardan düşüyor. Yapılan alışverişlerde şifre kullanılmıyor.

Bu kısa bilgiden sonra özelliklerine göre kartları karşılaştırmaya başlayabiliriz.

Hediye Kart Ücreti

Yapı Kredi, World Hediye Kart için 5 TL‘lik gayet makul bir ücret belirlemiş.

Garanti ise Bonus Hediye Kart‘ı için, içine yüklenen limitle orantılı bir kart ücreti talep ediyor. Dolayısıyla kart ücreti 5 ila 20 TL arasında değişiyor. Limitlere göre alınan sabit ücret tablosunu burada bulabilirsiniz.

Finansbank ise Cardfinans Hediye Card için herhangi bir ücret talep etmiyor. Aslında Cardfinans Hediye Card hala satışta mı ondan da emin değiliz. Zira Cardfinans.com.tr sayfasında gezinirken ne kadar uğraşsak da menü adımlarından Hediye Card’la ilgili olan sayfaya ulaşamadık. En sonunda google’da bir arama yaparak ilgili sayfayı bulduk. Dolayısıyla bu ürün hala aktif mi, yoksa Finansbank artık bu ürünü pazarlamayı bırakmış mı emin değiliz.

Hediye Kart Oluşturma

World Hediye Kart’ı 444 0 444 Yapı Kredi Telefon Bankacılığı’ndan, Yapı Kredi İnternet Bankacılığı’ndan veya Yapı Kredi Şubeleri’nden satın alabiliyorsunuz. Telefon ve internet Bankacılığından alınan kartlar kullanıma kapalı olarak kurye ile belirttiğiniz kişiye teslim ediliyor. World Hediye Kart alabilmeniz için Worldcard sahibi olmanız gerekmiyor.

Hediye Card’ı İnternet Bankacılığı veya 444 0 900’den satın alabilirsiniz. Ancak mutlaka bir Cardfinans kredi kartı sahibi olmanız gerekiyor. Satın alınan kartın nasıl teslim alındığıyla ilgili bir bilgiyi internet sayfasında bulamadık.

Bonus Card sahipleri ise sadece İnternet Şubesi’ni kullanarak Hediye Kart oluşturabiliyor. Başvurunuzun ardından bir hafta içerisinde Bonus Hediye Kart size ya da seçiminize göre Bonus Hediye Kart sahibine kurye tarafından teslim ediliyor. Bonus Hediye Kart’ı sadece Bonus Card sahipleri alabiliyor.

Hediye Kart Limitleri

World Hediye Kart’a yüklenebilecek limit 50-300 TL arasında.

Bonus Hediye Kart’ın limit aralığı ise oldukça yüksek. 50-1000 TL arasında para yükleyebiliyorsunuz.

Cardfinans Hediye Card’a ise 50 TL ile 500 TL arasında yükleme yapılabiliyor.

Limit Yükleme

World Hediye Kart’a limitler dahilinde, dilediğiniz tutarı ister vadesiz hesabınızdan, ister Worldcard’ınızdan yükleyebiliyorsunuz. Dilerseniz Yapı Kredi Şubeleri’nde nakit olarak da yükleme yapabilirsiniz. Harcama yapıldıktan sonra kalan bakiye telefon bankacılığı ve SMS ile öğrenilebiliyor.

Bonus Hediye Kart’a limit aktarımını internet üzerinden sadece Bonus Card’ınızdan yapılabiliyorsunuz.

Cardfinans Hediye Card’a aktarım, internet ve telefon bankacılığı üzerinden Cardfinans kredi kartı limitinizden yapılabiliyor.

İade / İptal / Kayıp / Çalıntı

World Hediye Kart’ın iptal ve iadesi yapılamıyor. Kayıp/çalıntı durumunda 444 0 444 Yapı Kredi Telefon Bankacılığı’nı arayarak kartınızı hemen kullanıma kapattırmanız gerekiyor. İşlem yapabilmek için kart numarası bilginiz gerekeceğinden kart numaranızı not almanızda fayda var. Kartın satın alındığını gösteren slip/dekont vb. belgesi ile birlikte Yapı Kredi şubelerine giderek kartınızda kalan tutarı yeni bir karta transfer edebiliyorsunuz.

Cardfinans Hediye Card’ı satın alan kart sahipleri ise, satın aldıkları Hediye Card’ı aynı gün içerisinde sadece 444 0 900’den iade edebiliyorlar. Çalınması veya kaybolması durumunda, kartın yenilemesi yapılmıyor ve içindeki bakiye iade edilmıyor.

Bonus Hediye Kartı iptal ve iadesiyle ilgili bir bilgi bulamadık. Bonus Hediye Kart’ın kaybolması durumunda üzerinde ise kalan bakiye Garanti Bankası’ndan talep edilemiyor.

Hangi kartı seçmeliyim ?

world hediye kartTüm kartları incelediğimizde bizde sanki Yapı Kredi piyasadaki hediye kartları incelemiş ve bunlardan daha iyi özelliklere sahip bir Hediye Kart tasarlamış izlenimi uyandı.

Öncelikle diğer kartlarda olduğu gibi illa bir Yapı Kredi kredi kartınız olması gerekmiyor. Vadesiz hesabınızdan veya şubede nakit olarak yükleme yapabiliyorsunuz. Yüklemeyi ister internetten, ister telefonla, isterseniz de şubede yapma şansınız var.

Güvenlik olarak da Yapı Kredi rakiplerini sollamış. Hediye edilen kart sahibine kullanıma kapalı olarak ulaşıyor. Kartı alan kişinin daha sonra telefon bankacılığı veya SMS’le kartını kullanıma açması gerekiyor.

Bonus ve Cardfinans Hediye Kart’lar çalındığında aynen kredi kartı gibi üye işyerlerinde kullanılabiliyor. Oysaki World Hediye Kart’ınızı kaybolduğunu anladığınız anda üzerindeki kart numarasını kullanarak kartı kullanıma kapatma imkanınız var. Çalıntı durumunda harcanan tutarı talep edemiyorsunuz ama kalan bakiyeyi yeni bir karta aktarma şansınız var.

Yapı Kredi gerçekten tüketicilerin hiç zorlanmadan kullanabileceği ve müşteri memnuniyetini öne çıkaran bir ürün tasarlamış. Hediye çeki konseptini bir kenara bırakıp, güçlü müşteri hizmetleri desteğiyle birlikte müşterisine güven veren bir kart yaratmış.

Hediye kart ilginç bir ürün olmakla birlikte gerçekten pratik bir kullanım alanı olup olmadığı tartışma konusu. Kredi kartı sahiplerine, yakın çevrelerine bu ürünü kullanarak özel günlerde bu kişilerin kendi beğenilerine uygun bir hediye almalarına imkan verecek bir kolaylık şeklinde tanıtılıyor. Hediye kavramında, hediye alan kişinin bu konuda harcadığı emek çoğu zaman hediyenin değerinden daha ön planda olur. Böyle bir uygulamada ise hediye verene kolaylık sağlamakla beraber, hediye edilen kişi tarafından nakit para hediye etmek olarak algılanabilir. Özetlemek gerekirse hediye kart vermeden önce, böyle bir tercihin hediye kart veren kişinin kendisine sağlayacağı avantajların yanısıra hediyeyi vereceği kişi tarafından da nasıl algılanacağını gözardı etmemesi gerekir.

Öte yandan aileler; 18 yaşını doldurmuş, yani kredi kartı kullanmaya elverişli yakınlarına kredi kartı kullanımını öğretmek ve alıştırmak için bu ürünü kullanabilirler (Garanti Bankası’nın 12-18 yaş arası gençler için bu amaçla tasarladığı Bonus Kontör ürününün, 18 yaşından büyükler için olanı). Ama kredi kartı işlemlerinin sadece sınırlı bir bölümünü gerçekleştirmeye imkan veren bu ürünle, kredi kartı borcunu ödeme sorumluluğunu öğrenmeden kredi kartı kullanımı ne kadar öğrenilir ayrı bir tartışma konusu…

“Cardfinans Hediye Card, Bonus Hediye Kart, World Hediye Kart Karşılaştırması” üzerine bir yorum

  1. kredi kartıma kayıp ilanı vereli yaklaşık 1 ay olacak en son ödedigim ekstrede 6 bin lira kayıp parası ödedim yeni kartım gelmedi telefonlarınızdan sonuç alınmıyor işiniz bir başkasına aktarmak telefon parasını siz ödeyi bari lütfen

Yorumlar kapalı.