web statistics

Beşinci Ekonomik Önlem Paketi Leasing’lerin Beklentilerini Karşılamadı


Seçimlere az bir süre kalmasıyla, krizle mücadele etmek amacıyla hazırlanan paketler bir bir açıklanmaya başladı. Hükümet tarafından hazırlanan ekonomik önlem paketlerinin beşincisi 25 Mart’ta açıklandı. Birçok sektörde heyecanlı bir bekleyiş vardı. Hatta 25 Mart günü sabahı, finansal kiralama şirketlerininin hisselerinde bu beklenti nedeniyle ciddi bir artış gözlemlendi.

Ancak beş numaralı ekonomik önlem paketinin şimdiye kadar açıklanan kısmının leasing şirketlerinin beklentilerini karşıladığını söylemek doğru olmaz. Leasing’teki vergi değişikliği seçimden sonraki günlere kalmış gibi gözüküyor. Leasing şirketleri, bu pakette sektöre hareket getirebilecek özel bir kdv indirim beklentisi (Ocak 2008 öncesinde olduğu gibi) içerisindeydi.

Leasing sektöründe indirimlerle ilgili iki ayrı beklenti var. Birincisi KDV’lerin 2008 yılından önceki günlerde olduğu gibi tamamen yüzde 1’e düşmesiydi. Bu durumun piyasalarda bir hareket yaratacağı konusunda satıcılar, müşteriler ve finansal kiralama şirketleri hemfikirdi.

İkinci beklenti ise mal bedelinin KDV’sinin yüzde 1’e düşeceği ama leasing kiralarının KDV’lerinin eskisi gibi kalacağı yönündeydi. Bu durumda mal bedeli KDV’si finansman maliyeti olmayacağından, yüzde 8 KDV’li işlemlerde faiz oranları yaklaşık yüzde 0.5’a, yüzde 18 KDV’li işlemlerde ise yüzde 1.5’a düşecekti. Tüketiciye bu indirimin yansıması sadece bu şekilde olsa da, leasing şirketleri düşük KDV ödeyip yüksek KDV tahsil edeceğinden KDV alacaklarını eritmiş olacaklardı.

Bunun yanında paketten KOBİ‘lerin yapacağı bazı yatırımlarda vergi indirimi çıktı. Peki KOBİ’ler leasing yaptığı zaman bu indirimi leasing’e devredebilecekler mi ? Bu durum ile ilgili net bir görüş olmadığı için şimdilik tartışma ve belirsizlik söz konusu.

Daha önce hurda araç indirimiyle ilgili olarak yaratılan beklentide gördüğümüz gibi bu belirsizliğin devam etmesi durumunda leasing sektöründe işler iyice yavaşlayabilir. Eğer bir devir söz konusu olmayacaksa, bu durum leasing’leri eskisinden de kötü duruma getirebilir. KOBİ’ler leasing yapmak yerine diğer sistemleri tercih eder duruma gelecektir. Bu sebeple leasing’le ilgili haberlerin de bir an önce çıkması sektör için büyük önem taşıyor.