web statistics

Tüketicinin Gündemi Sicil Affı ve Merkez Bankası Kayıtları


Bu projeyi hayata geçirdiğimizden beri doğal olarak tüketici finansmanı ile ilgili gündemi çok daha yakından takip eder olduk. Türkiye’de ve tüm dünyada olan bitenleri tüketici finansmanı açısından değerlendirmeye devam ediyoruz.

Türk tüketicisinin öncelikli gündemi sicil affı

Sicil affı yasalaştı. Yasalaştığı haliyle bakıldığında Temmuz 2009 tarihine kadar gecikmede olan borçlarının geri ödemesini tamamlayan tüketicilerin Merkez Bankası veritabanındaki yani kara listedeki kayıtları başvuruya gerek kalmadan silinecek.

Merkez Bankası tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamaya göre bireylerin Merkez Bankası kayıtlarında bulunan bilgilerinin telefonla verilmesi mümkün değil. Dolayısıyla bu konuda durumunu merak eden tüketicilerin daha önce burada paylaştığımız şekilde yazılı olarak başvurması gerekiyor. Telefon ile bilgi almaya çalışmak sadece bir vakit kaybı.

Sicil affının uygulanmaya başlama tarihi için tahminimiz mart ortası

Merkez Bankası veritabanında kaydı olduğunu bilen ve borçlarının geri ödemesini tamamlamış tüketicilerin ve ilgili kayıtların ne zaman silineceğini merak edenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda olan okuyucularımızın biraz daha sabırlı olması gerekiyor. Bildiğiniz gibi sicil affı yasasının Resmi Gazete’de yayınlanma tarihi 28.01.2009. Gerek Merkez Bankası gerekse Merkez Bankası’na bildirim yapan bankalar, bu tarihten sonra ilgili yasaya göre aksiyon almaya başladılar. Yeni yasaya göre sistemsel düzenlemeler yaparak bu bilgilerin TCMB veri tabanına iletilmesini sağlamak ve bu kayıtlara istinaden TCMB’nin sicil affını uygulamaya alması mart ayının ikinci yarısını bulacaktır. Sicil affı nedeniyle mağduriyeti olan tüketicilerin bu yasanın uygulamaya geçmesini sabırsızlıkla beklediklerinin farkındayız, ancak böylesine sistemsel bir değişikliğin hatasız bir şekilde tamamlanması için bir buçuk aylık bir süre gayet normal.

Sicil affından yararlanmayı bekleyenlerin yapması gerekenler

Geçmişte çek, senet, kredi, kredi kartı veya benzer tüketici finansmanı ürünleriyle sorun yaşamış idari veya yasal takip aşamasına geçmiş kişilerin, bu kayıtlarının güncel olup olmadığına emin olmaları gerekiyor. Bunun için yazılı olarak Merkez Bankası’na başvurarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Kaydınız güncel değilse, kaydı yaratan bankaya başvurarak ilgili kaydın temmuzdan önce düzeltilmesini talep etmeniz önemli.

Devlet affeder ancak bankalar affeder mi ?

Yaklaşan yerel seçimlerin etkisiyle sicil affı süratli bir şekilde yasalaştı. Geçmişinde tüketici finansmanı ürünlerinde sorun yaşamış tüketicilerin tekrar kredi sistemine girebilmeleri için ümit verildi. Ancak pratikte sicil affının, yukarıda bahsettiğimiz kişilerin hepsinin işine yarayacağını söyleyebilmemiz malesef mümkün değil.

Daha önce de bahsetmiştik, bankalar ve banka gibi kredi veren kurumlar kredi, kredi kartı başvurularını değerlendirirken başvuru sahiplerinin diğer kurumlardaki geçmiş dönem performanslarını referans alırlar. Merkez Bankası veritabanı referans olarak kullanılan iki kaynaktan sadece birisidir. Diğer bir kaynak KKB veritabanı kayıtlarıdır. Bu kayıtlar bireylerin kredi kartı bireysel kredi performanslarını TCMB veritabanına kıyasla çok daha detaylı ve tarihsel olarak tutuyor. TCMB veritabanında kanuni takip ve idari takip süreçleri yer alırken KKB veritabanında kaç kere gecikme yaşandığı, ne kadar süre ile gecikmede kalındığı bilgisi de bulunmakta. Dolayısıyla bu KKB veritabanı sicil affı kapsamında müdahale edilmesi gereken bir veritabanı olmadığı için bu bilgilerin silinmesi söz konusu değil.

Bankalar ve benzer kurumlar da, bu bilgilerin ışığında başvuru sahibinin borcu geri ödeyebileceğinden şüphe etmeleri durumunda başvuruyu reddedeceklerdir. Bir süreden beri özellikle borç transferi kredisi, nakit kredi, kredi kartı ve otomobil kredisi başvurularını değerlendirirken kurumların oldukça muhafazakar davrandıklarını biliyor ve görüyoruz.

Sicil affını çıkaranlar kredi veren kurumlara kimlere kredi vermesi gerektiğini söyleyemez. Bir kurumun borç vermek için kimi uygun bulup bulmayacağına, kurum tarafından belirlenen kredi politikasına bağlı olarak karar verilir. Borca kefil olmadığı sürece hiçbir otoritenin kime ne kadar kredi verilmesi konusunda yaptırımı olamaz. Dolayısıyla TCMB siciliniz tertemiz olsa dahi KKB kayıtlarınız nedeniyle başvurularınız hala kabul edilmeyebilir.

Bu durumda olan tüketicilere, bankalara başvuru yapmadan önce en az altı ay önce mevduat ilişkisine girerek hesaplarını aktif olarak kullanmanlarını öneriyoruz. Asgari 6 ay sonra ilgili bankalar, bu tür müşterilere çapraz satış yapmak amacıyla kredi veya kredi kartı satmak isteyeceklerdir. Biraz sabır ve olumlu ekonomik gelişmelerin neticesinde rüzgarlar sizin lehinize çevirilebilir.

Kredi kartı başta olmak üzere tüketici finansmanı ürünlerini aktif olarak kullanan tüketicilerin bu konuda hiç olmadıkları kadar özenli ve disiplinli olmaları gerekir. Zira borçlarımıza, vadelere, son ödeme tutarlarına ne kadar özen gösterdiğimiz; kredi sağlayan kurumların ne tutarda ve vadede borç vereceklerine karar vermelerine yardımcı olmaktadır.

“Tüketicinin Gündemi Sicil Affı ve Merkez Bankası Kayıtları” üzerine 20 yorum

  1. ben 6 ay değil yıllardır çalıştığım bankada son iki yılda öedemelerimde bir gün bile sorun olmasada maaşımı bu bankadan alsamda hala sonuç 0000000 inanmayın sicil affına devlet bir iş yaptım demek için yapıyor bu bankaları hortumlayanlar iyi yapıyor aferin onlra

  2. halk bankası ve ziraat bankasının merkez bankasından silinen kayıtları dikkate alacağını okudum birkaç sitede. çünkü bu bankalar devlet bankası diyordu. bu nedenle kredi başvurularında bu bankaları mı tercih etmeliyiz yani.

  3. Bu yasayı çıkaranlara sormak gerek:
    Peki ne değişti? kime faydası oldu?Bu kadar saçmalık, yasa değil, mağdur insanları çıkmaza sokmaktır.Çünkü bu af yasası, KKB AŞ. bürosu silmeden hiç bir anlam ifade etmiyor.Merkez bankası silse neolacak.
    bankalara kredi ver diyoruz sicilin bozuk diyo.kredi kartlarımı taksitlendir diyoruz. ödeme düzenli diyor:geçikmeye düşmesi gerekiyo yoksa taksitlendiremeyiz diye cevap veriyolar.geçiktirince işlerine geliyo tabiki faiizi yüklüyolar.
    Böylece bu yasa hangi duruma hizmet etmiş oluyor,insanları kurtarmak yerine süründürmeye mahkum etmektedir.Krizi çözmek yerine krizi körüklemektedir.lütfen burdan sesleniyorum.köklü bir çözüme gidilmedikçe kriz dahada büyüyecek.borç kapama kredisi deniyo borcum var diyosun.sicilin bozuk vs.halbuki bu insanlara yeni bir kredi verilse durumları gayet düzelecek ve borçlarını dahada düzenli ödeyeceklerdir.bu yasa vatandaşı kurtarmaz…

  4. ben bütün borçlarımı kapattığım halde maaş aldığım banka bile kredi vermiyor maaşım ful bankaya yatıyor yaklaşık 1.350 tl diyorum size bu kadar maaşım yatıyor her ay düzenli ve memurum garantiyim borcum ve hacizimde yok fakat kara listeye girmiştim af çıktığı halde kredi alamıyorum sicil affı ne işe yaradı sayın yekili büyüklerim bizlere lütfen yardımcı olunuz.

  5. benim bir yıldır işim bozuldu borçlandım kıredi ve k kartından sicil aldım borçlarımı tamamen ödedim yani dışarı borçlandım sicillerim hala silinmedi mart ayında silineceğini söylüyorlar artık inanmıyom kimseye kkb ne anlamadımki merkez bankası yetmiyomu bize arkadaşlar olmaz böyle birşey zaten battım naparım bilmiyom ama ALLAHA bi can borcum var borçlarımı ödeyemessem kıredi falan alamassam ALLAHA olan can borcumu öder geçerim çaresiz orda olsun sicilim bozuk değil..son çare

  6. @Adsız//12 Şubat 2009 Perşembe 16:41
    Sadece söz konusu bankalar değil tüm bankalar kayıtları dikkate alacaklardır şüphesiz. Bankaların sicili silinen tüm tüketicilerin başvuruların olumlu değerlendirecekleri ihitmali malesef mevcut değil. Halkbank Dost Kredi kampanyası ile ilgili yazımıza göz atarsanız Halkbank’ın kimlere kredi verebileceğini başvuru sahiplerinin çalıştığı şirketlere, Halkban müşterisi olup olmadığına bakarak sınırladıklarını görebilirsiniz.

  7. NE İŞTİR BU DEVLET KANUN ÇIKARIYOR BANKALAR TAKMIYOR NASIL BİR KELİMEDİR TAKMIYOR? T.C BUKADAR ACİZMİDİRKİ KANUNLARINI GEÇİREMİYOR NEİŞE YARADI SİCİL AFFI MİLLET VEKİLLERİMİZ BOŞUNAMI ÇALIŞTILAR AYIPTIR GÜNAHDIR BİZLERE SAYIN BAKANIM ÇAĞLAYAN BUMUYDU VERDİĞİNİZ MÜJDE ŞİMDİ DAHADA DEPRESYONA GİRDİK SAYGILAR

  8. @Adsız // 18 Şubat 2009 Çarşamba 11:47
    Borçlar Kanunu’nun sözleşme serbestisi hükümleri
    çerçevesinde, bir kredi talebinin değerlendirilmesi aşamasında kredi politikaları
    ve risk yönetimi açısından hangi kriterlerin kullanılacağı ve bu kriterlere bağlı
    olarak kredi talebinin karşılanıp karşılanmayacağı kararı başvuruda bulunulan
    bankanın yetkisinde bulunuyor. Bu nedenle bankalar kime kredi verecekleri konusunda tamamen serbesttirler.

  9. hepsi yalan,borcumu yasadan önce ödediğim halde bankalar kredi vermiyor.sebebi merkez bankasındaki kara liste hani af vardı,milletin vekilleri milleti kandırıyor,inanmayın vatandaş,boş vaadlerle kandıranlar kulagımızın arkasınıda geçti halaa kandırıyorlar bizi CÜMLENİZİ ALLAH KURTARSIN. AMİİİİİN.

  10. sorarım yetkilimi yetkisizmi bu işi yapanlara emekli maaşımı bakadan alıyorum kredi talebim reddedildi sebebi kara listede olduğunu söyledi tamam benim maaşımda haciz ve diger her hangi bir kesinti yok maaaşı zaten ellerinde yani banka maaş geldiği gün keser yine böyle olduğu halde kredi başvuruma olumsuz cevap aldım nerde yasa nerde kanun kim tınlar…..????

  11. T.C.NUMARASI NE İÇİN VAR.KREDİ KARTI BORCUMUN BİTTİĞİNİ MERKEZ BANKASINA BİLDİRMEK BANKALARIN ZORUNLU GÖREVİDİR.NASIL BORCUMUZ OLDUĞUNDA ANINDA BİDİRİYORSA, BİTTİĞİNDEDE BİLDİRMELİ. BU BENİM İŞİM DEĞİL EĞER BUNU DEVLET BAŞARAMIYORSA O DA ONUN BECERİKSİZLİĞİ. YABANCI DEVLETLERDE BÖYLE. NASIL BİR MEMLEKETTE YAŞIYORUZ VAH BİZE. BEN ÇOCUKLARIMIN KESİNLİKLE BU BECERİKSİZ DEVLETE HİZMET ETMESİNİ İSTEMİYORUM. YUNANİSTAN BİLE KOMŞUMUZ OLDUĞU HALDE BİZDEN ÇOK MEDENİ ONLARI BU BAŞARILARINDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM.

  12. ben de borcumu bıtırdım, hıçbır bankaya tek kuruş borcum yok, ama ne hikmetse yınede sıcıl affına ugramadım. bunasıl bır duzendır. hükümet kime gücü yeterse ona catıyor, bıtane bıle özel bankaya söz geciremıyor nekadarda aciz bir hükümet tarafından yöntiliyoruz bu nasılbır demokrasıdıranlamıyorum. arkadaslar sıze bı onerım var gelın hep beraber bu şikayetlerı basına yazalım ancak bızı, Uğur DÜNDAR dinler ve sorunlarımızı dile getirir.Ben simdı oraya yazıcam, buyurun sızde gelın.

  13. benim 2005 ve 2006 yıllarından prototolu senetlerim vardı o tarihlerde senetleri ödemiştim fakat protosto oldukları için mb bildirim yapılmıştı senetleri ödedikten sonra protostoları kaldırmıştım 3 yıl sonra sicil affı dolayısı ile sicilimi sorgulattığımda mb kayıtlarında bu snetlerin ödenmemiş olduğunu gördüm ve senetlrin protosto olduğu şubeye gidip durumu anlattım ve düzelttiler şimdi merkez bankasında bu senetler ödenmiş gözüküyor öğrenmek istediğim konu şu sicil affı dolayısı ile ki bende bundan faydalanmış olduğuma göre bu protostolar af gereği silinmiş olması gerekmezmi teşekkürler.

  14. @Adsız // 20 Temmuz 2009 Pazartesi 23:02
    Temmuz ayına kadar söz konusu kayıtları düzeltirebildiyseniz. Sicil Affı kapsamında bu kayıtların TCMB veritabanından siliniyor olması lazım.

  15. benim kredi kartı borcum vardı.2008 aralık ayında,öediğime dair bankadan borcu yoktur diye,belge aldım.bu belgeyle.bireysel kredi baş vurusu yaptım.ve yasaltakip vardiye. kredi alamadım. sicil affı çıktı. neişe yaradı veya kimin işine yaradı anlamış, değilim.ne zaman siçil affı geçerli olacak.Allah kimseyi borçlu bırakmasın.şuan kriz var diyorlar maaşları iki aydır ödemiyorlar. ne yapacağımı şaşırdım.

  16. @Adsız // 28 Temmuz 2009 Salı 08:14
    Yasal takip süreci devam ediyor diye kredi başvurunuz red edildiyse bu kaydı ilgili bankanın düzeltmesi gerekir. Red eden banka yasal takip'e geçmişte uğramış olduğunuz için başvurunuzu red ettiyse bu konuda yapacak bir şey yok malesef.

  17. maaşımı aldığım bankadan bile kredi çekemiyorum.insaf bizleri daha çok kaosa sürüklüyorlar.intiharmı edelim.

  18. BÖYLE KANUN BÖYLE İNSAFSIZLIK DEVLET HİÇ BİR YERDE YOK BEN MAAŞIMI ALDIGIM YERDEN KREDİYİ BIRAK MAAŞ DESTEK AVNSI BİLE ALAMIYORUMM DIGER BANKALARDAN 10 YIL ONCE BORCUM ODENMIS BITMIS OLSADA BOYLE BIR DEVLETTEYIZ ILK ONCE BU KANUNU CIKARANLARA SORMALI BU INSANLAR NAPSINN INTIHARMI HIRSIZLIKMIII NAPSINNNN YANIII MADUR OLAN GENE VATANDAŞŞŞŞ

  19. 2005 YILINDA BORÇUMU ÖDÖDİGİM HALDE 2006 YILINDA BANA 4736 YTL BORÇ GELDİ YATIRDIGIM MAKBUZLARI ATSAYDIM BU BORCU TEKRAR ÖDEYECEKTİM BUNU BANA YAPANLAR AVUKATIN YANINDA CALIŞAN BİR ŞAHIS YAPTI İSMİNİ VERMEK İSTEMİYORUM ALLAHINDAN BULSUN VE BU İŞİN SONUNDA İDARİ TAKİBE DÜŞTÜK BANKALAR KREDİ VERMİYON EN KISA SUREDE BU İŞE ÇARE VERİLMESSE MEMURLAR AÇLIKTAN İNTEHAR EDEÇEKLER BAŞBAKANIMIZA SESLENİYORUZ MEMURLARINIZ

  20. 2009 yılında tüm bankalara borcumu ödememe rağmen hala kara listede vgörünüyorum.yetkili bankaya başvuru yaptım.verilen cevap bizle bir sorununuz yok biz merkez bankasına bildirimimizi yaptık.bu tamamıyla merkez bankasından kaynaklanıyor dendi.merkez bankası bireysel başvuru hakkını kaldırdığı için bu sicil affı için nereye başvuru yapmamız gerekiyor.ayrıca merkez bankasının görevi bankalara borçlu olanların tahsilatçılığını mı yapmaktır.eğergörevi buysa devlet bankalarını hortumluyanları neden bu kadar incelemiyor.incelecekse çalık grubundan başlasın.selamlar.

Yorumlar kapalı.