web statistics

İş Bankası Maximiles Kart Başvurusu Yapmadan Önce…


Geçtiğimiz Ocak ayı ortalarında kredi kartı harcamalarından kazanılan puanlar ile uçak bileti almaya imkan veren bankalar kervanına Türkiye İş Bankası da katıldı.

Türk Bankacılığı’nın temel taşlarından biri olan Türkiye İş Bankası, Maximum kredi kartı ürün ağacının altında bir başka marka olarak Maximiles kredi kartını çıkardı. Ürünle ilgili reklamlara basında oldukça sık rastlamaya başladık. Okuyucularımızdan söz konusu kredi kartının özellikleriyle ilgili bilgi talepleri gelmeye başlamadan bu türde kredi kartları ile ilgilenen tüketicilere yardımcı olmak için bir inceleme yapmaya karar verdik.

İş Bankası’ndan Yeni Bir Uçuş Kartı : Maximiles

İş Bankası kredi kartı pazarında ayrı marka olarak sunulan kredi kartı harcamalarından kazanılan puanlar ile uçak bileti almaya imkan tanıyan ürünleri inceleyerek yeni bir ürünle karşımıza çıktı. Ürünün ilk bakışta dikkatimizi çeken özelliklerinin başında kart görseli geliyor. Akbank Wings ile aynı temel renkler kullanılmış. Tasarım açısından bir sahtekarlık veya kopyalama olmasa da kuvvetli bir esinlenme olduğu muhakkak. Belki de aynı marka danışmanından faydalanmışlardır kim bilir?

Uçuran kredi kartı konsepti

Maximiles kredi kartı sahipleri kredi kartlarıyla yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirdikleri alışverişlerde Maximil kazanıyorlar. İşbankası bu müşterilerine daha sonra biriktirdikleri Maximiller ile diledikleri havayolu ile uçak bileti almalarına imkan veriyor. Biriktirilen puanlar ile uçak bileti almaya imkan veren kredi kartları incelendiğinde, ürünle ilgili dikkatimizi çeken bazı konulara aşağıda değindik.

Vergi konusu

Kredi kartı puanlarıyla uçak bileti alırken, bilet maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturan havaalanı vergileri ile ilgili uygulama önem kazanıyor. İlgili yazımızda da okuyabileceğiniz gibi Miles and Smiles kartı ile alınan uçak biletlerinde THY vergileri müşteriden ayrıca tahsil ediliyor. Yani mil biriktirmenize rağmen uçak bileti almak istemeniz durumunda cebinizden para çıkıyor. Diğer mil programı sağlayan ürünler incelendiğinde her kurum bir seyehat acentası ile anlaştığından kart sahipleri bilet tutarının tamamını milleri ile ödeme imkanına sahipler.

Maximiles kredi kartı da aynı prensipte çalışıyor. Uçak bileti bedeli, bilet alımı sırasında geçerli olan her türlü vergi, ücret ve sigorta bedeli dahil olmak koşuluyla uçak bilet fiyatını gösteriyor. Uçak bileti bedeli ile bilet alımında tahsil edilen her türlü vergi, ücret ve sigorta bedelleri, yeterli karşılığı bulunması halinde birikmiş MaxiMill kullanılarak ödeniyor. Shop and Miles‘daki vergi konusundaki farklılığın nedeni ise, puanı veren ile bileti verenin iki farklı şirket olması (Garanti Bankası ve THY).

Bedavaya uçak bileti almak için önce mil kazanmak gerek

maximilesBirikmiş miller ile bilet alabilmek için öncelikle mil kazanabilmek için ne yapmak gerektiğine bakmalı. Maximiles kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerde, her alışveriş tutarı karşılığında ne kadar mil kazandığınız önemli oluyor. Maximiles kredi kartı ile yapılan her 1 liralık harcamada 0.01 (%1 yüzde bir) oranında Maximil kazanılıyor.

İlgili yazımızı okumuş olanlar hatırlayacaktır, Wings üye işyerlerinde yapılan alışverişlerde 1 liraya 1 mil kazanılıyor ve bununla beraber alışveriş yapılan iş yeri Axess üye işyeriyse, ilgili üye işyerinin katılımına bağlı olarak Mil Puan’la birlikte aynı anda Chip-Para kazanma imkanı sunuyor.

Shop and Miles kullanımında ise kartın web sitesinde yazdığına göre 1 liraya 1.5 mil kazanılıyor. Öte yandan Shop and Miles ekstrenizi incelerseniz gerçekte 1 liraya 1.5 mil kazandıran üye işyeri sayısının oldukça azalmış olduğunu farketmemek mümkün değil. Sitedeki puanlama ile ilgili bilgiyi ne zaman utanıp güncelleyecekler merakla bekliyoruz.

Maximiles kart sahipleri kredi kartlarını kullanarak alışveriş yapmaları durumunda standart %1 Maximiles kazanımına ilave olarak bilet tutarının %1’ine denk gelen ekstra mil kazanımı söz konusu.

Wings kredi kartı sahiplerinde ise Wings kredi kartı ile yapılan uçak bileti alışverişlerinde ekstra mil kazanımında aşağıda detayları verilen bir çizelge uygulanıyor. Bu çizelge ile karşılaştırıldığında ekstra mil kazanımı açısından yurtiçi uçak biletini, tutar 300 liraya kadar ise Wings ile satın almak daha avantajlı oluyor ama 300 lirayı aşan biletlerde Maximiles ile almak daha avantajlı gözüküyor.

Bilet Türü (Gidiş-Dönüş) Ekonomi Business
Yurtiçi
300
450
Avrupa/K. Afrika/Yakın Doğu/Orta Doğu/Orta Asya
600
1200
Uzakdoğu/Amerika
1000
2000
Pasifik /Diğer Afrika /Orta ve Güney Amerika
1500
3000

Birikmiş Millerin kullanımı

Gelelim gözümüz gibi biriktirdiğimiz Millerin kullanımına. Su küçüğün söz büyüğün derler, bu nedenle kredi kartında biriken millerin kullanımıyla ilgili olarak maximiles kredi kartından önce piyasaya girmiş büyüklerine öncelik verelim dedik.

Kredi kartı harcamalarınız ile biriktirdiğiniz milleri ne kadar avantajlı olarak kullanabildiğiniz de bir o kadar önemli. Shop and Miles kart sahipleri Miles and Smiles sadakat programının tarifelerine ve THY’nın bu müşterilerine ayırdığı kontenjana bağımlı olarak uçabiliyorlar. Yani popüler bir dönemde popüler bir uçuşta mil kullanmak istediğiniz taktirde, bu oldukça fazla mil kullanmanıza sebep olacaktır.

Wings ile yaptığınız harcamalarınızdan kazandığınız millerin kullanımı ile ilgili bir tablo var.

Wings Mil Puan Kullanım Tablosu

Bilet Türü Gidiş-Dönüş Ekonomi Sınıfı Business Sınıfı Bebek Biletleri**
AtlasJet yurt içi ve Kıbrıs* 15.000 Mil Puan Wings’den Hediye
Yurtiçi Diğer Havayolları 18.000 Mil Puan 27.000 Mil Puan Wings’den Hediye
Avrupa/ K.Afrika / Yakın Doğu /Orta doğu / Orta Asya 35.000 Mil Puan 70.000 Mil Puan Wings’den Hediye
K. Amerika / Uzakdoğu 50.000 Mil Puan 100.000 Mil Puan Wings’den Hediye
Diğer Afrika /Orta ve Güney Amerika / Pasifik 75.000 Mil Puan 150.000 Mil Puan Wings’den Hediye

Gerek Maximiles kredi kartı sahipleri, gerekse Wingscard sahipleri kendi bankalarına ait daha yaygın kredi kartı markasına bağlı üye işyerlerinden yapılan alışverişlerde yapılan harcamalarda maxipuan/chip para kazanıyorlar. Maximiles kredi kartı sahiplerinin Maxipuanlari ise uçak bileti almak için kullanıldığında bire bir oranda mile çevriliyor. Wingscard sahiplerinde chip paraları mile çevrilirkern belli bir katsayı (4) ile çarpılıyor. Bu oranın doğru olması durumunda Wingscard biraz daha öne çıkıyor gibi bir izlenim yaratıyor. Ancak unutmamak gerekir Maximiles kullanarak yurtdışı uçak bileti kullanımında Milleri 1.5 kat daha değerli kullanmak mümkün.

Kullanım açısından bakıldığında, Maximiles’da gizli mil formüllerine girmeden bilet tutarı karşılığına denk gelecek mil kullamını gibi bir verimli sistem tasarlanmış. Son kullanıcı açısından önemli ve pratik bir özellik.

Uçak bileti işine girdiğinizde havaalanı lounge desteği olmazsa olmuyor tabiatıyla. Maximiles kredi kartı sahipleri Atatürk Havalimanı, Esenboğa Havalimanı ve Adnan Menderes Havalimanı’nın Dış Hatlar Terminallerinde yer alan İş Bankası kredi kartı müşterileri için kurulan Millennium Lounge adlı salonda ağırlanma imkanına sahipler. Lounge hizmetleri açısından bakıldığında Akbank ve Garanti Bankası da İstanbul Atatürk Havalimanı iç hatlar terminalinde lounge hizmeti veriyorlar. İş Bankası’nın iç hatlar terminalinde böyle bir hizmeti yok, ama bu ama hiç olmayacak anlamına gelmeyor. Böyle bir markaya yatırım yaptıktan sonra iç hatlar için de lounge açmak isteyeceklerdir, yeterki iç hatlar terminalinde müsait bir yer olsun. Bu konuda Maximiles’ın bir dez avantajı var, ancak bunun çok uzun süreceğini sanmıyoruz.

Diğer özellikler

Maximiles kredi kartınının diğer özellikleri arasında yer alan İstanbul, Ankara ve İzmir’de Shuttle hizmetleri, Atatürk Havalimanı Otoparkı’ndan %50 indirimli olarak yararlanmak ve bilet alımı sırasında Avanspuan kullanımı gibi özellikler; kredi kartlarını kullanan tüketicilerin zaten olmasını beklediği ürüne ait hizmetler. Ayrı bir marka olarak bu alanda faaliyet gösterecek firmalar, bu tür hizmetlerin maliyetlerine katlanmak zorundalar.

Maximiles bana göre mi ?

Kredi kartı harcamalarından kazanılan puanlar ile uçak bileti alınabilen diğer örnekleri ile karşılaştırdığımızda özellik olarak önemli bir eksiği bulunmayan Maximiles kredi kartının, en ucuza uçuran kredi kartı olduğunu söylemek mümkün deği. Ancak Maximiles’ın tercih edilen mesafe, biletin satın alındığı tarih gibi kriterlere göre yer yer göre avantajlı olduğunu görüyoruz. İş Bankası ile çalışmaya alışkın bir tüketiciyseniz ve biriktirdiğiniz puanlar ile uçak bileti almak kredi kartında aradığınız bir özellikse, Maximiles kredi kartı başvurusu yapmanız durumunda üründen mutsuz olmayacağınız kesin. Ancak daha önce İş Bankası ile çalışmamış tüketiciler için doğru seçim olup olmadığı konusunda şüphelerimiz var. Türk Bankacılığı’nın temel taşlarından İş Bankası müşterilerinden masraf alan bankaların başında gelir ve bankaya hesap işletim ücreti, kart ücreti, havale ücreti gibi ücretleri ödemek sizi rahatsız ediyorsa, İş Bankası sizin için doğu bir tercih olmayabilir.

“İş Bankası Maximiles Kart Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine bir yorum

  1. İş Bankası müşterilerinden masraf alan bankaların başında gelir ve bankaya hesap işletim ücreti, kart ücreti, havale ücreti gibi ücretleri ödemek sizi rahatsız ediyorsa, İş Bankası sizin için doğu bir tercih olmayabilir

    "İş Bankası bu konnuya innovatif yaklaşım sergilemeli"

Yorumlar kapalı.