web statistics

Finansbank Bumerang Kredi Kampanyasına Başvurmadan Önce…


İnanın biz Finansbank hakkında yazmaktan yorulduk, ancak onlar tüketiciyi sazan yerine koyan ürünler ve kampanyalar çıkarmaktan yorulmadılar. Bugünkü yazımızda cüzi miktarda kredi ihtiyacı olan tüketicinin cebindeki paraya göz diken Finansbank’ın Bumerang Kredi isimli ürünü inceleyeceğiz.

Bumerang Kredi… Faizi vade sonunda size geri dönen kredi

Evet başlıktan da anlaşılacağı üzere Bumerang Kredi (Güncelleme – 05.04.2009 : Link çalışmıyor, yani kampanya sonlanmış gözüküyor. Umarız bu ürünü taklit eden HBCS de aynı şeyi yapar) ile Finansbank size vade sonunda oluşan faiz tutarını iade etmeyi vadediyor. Ancak tabiki bankanın da bu işten karlı çıkması lazım. Daha önceki kampanyalarda yaptığı gibi bu kampanyada da Finansbank tüketicinin zaafından faydalanarak kar etmeye çalışıyor. Ne demeye çalıştığımızı kredinin detaylarını incelemeye başladığımızda daha iyi anlayacaksınız :

# Öncelikle Bumerang Kredi sadece TL olarak kullanılabiliyor. Uygulama sadece 18 ay vadeye ve 3.000 TL kredi tutarına kadar geçerli. 3000 TL, nakit tüketici kredilerine baktığımızda orta derecede bir tutar. Kredi kartı borcunu kapatmayı amaçlayan orta ve ortanın altı gelir sahibi tüketicileri hedefliyor. Kampanyaya konu olan faiz iadesi vade bitiminden sonra 1 hafta içinde yapılıyor. Faizden doğan yasal kesintilerin iadesi yapılmıyor. Yani iade alacaksınız diye cebinizden sadece 3000 YTL çıkacak diye düşünmeyin, sadece vergilerin değil çok daha fazlasının çıkacağını birazdan göreceksiniz.

# Bumerang Kredi’de uygulanan toplam yıllık faiz oranı %36 ! Oldukça yüksek değil mi ? Basit bir hesapla 12 ay vadeyle 3.000 TL kredi alırsanız aylık ortalama %2.70 faiz oranı üzerinden sene sonunda toplamda 560 lira faiz öde(me)yeceksiniz.

# Gelelim bu bahsi geçen faizi almak için gereken koşullara… Bu krediden oluşan faizi iade alabilmeniz için kesinlikle kredi taksitlerinde gecikme yaşanmaması, kredinin erken kapanmaması ve erken taksit ödenmemesi gerekiyor. Kredi taksidinin ödeme tarihini bir gün farkla kaçırdınız mı ? Bankanın size vermiş olduğı taksit ödeme gününde şehir dışında olacağınızdan taksiti bir gün önce mi yatırmak istediniz ? Ya da elinize yüklü miktarda para geçti ve borcunuzu hemen kapatmak mı istediniz ? Eğer bunlardan biri başınıza geldiyse, sene sonunda toplam 560 liralık faiz iadesini unutun !

# Dedik ya cebinizden çıkan para bununla sınırlı değil. Bumerang Kredi için alınan dosya masrafı 250 TL. Bunun yanında 1 senelik hayat sigortası yaptırmak da zorunlu. Hayat sigortası poliçesinin tam tutarını bilemiyoruz ama aşağı yukarı 250 lirayı da hayat sigortası için ödeyeceğinizi varsayalım

# Tüm bireysel kredilerde faiz tutarı tutarı üzerinden vergi olarak %5 BSMV, %15 de KKDF alınıyor ve bu para devlete ödeniyor. Yani 560 TL faiz için toplamda 112 TL vergi ödemek zorundasınız. Bu oranlar Finansbank’a özel değil, yani hangi bankadan kredi alırsanız alın bu tutar yasal olarak ödenmek zorunda.

Bumerang Kredi… Faizi ve daha fazlasını vade sonunda cebinizden çıkaracak kredi

bumerang krediGelelim bu kredinin toplam maliyetine. Diyelimki taksitlerle ilgili olan koşulları yerine getiremediniz ve bahsi geçen faiz iadesini alamayacaksınız, bu durumda sene sonunda 3.000 TL kredi + 560 TL faiz + 250 TL dosya masrafı + 250 TL sigorta + 112 TL de vergiler olmak üzere toplamda 4.172 TL cebinizden çıkmış olacak. Ne kadar büyük bir kazık yiyeceğinizi daha iyi anlamak için geçen gün bir yazımızda bahsettiğimiz Enuygun.com’daki kredi karşılaştırma aracını kullanmanızı tavsiye ederiz. 12 ay vade ile 3000 YTL’lik bir kredi almak istediğinizde vergi ve dosya masrafı dahil olmak üzere verilen en yüksek tutarlı teklif 4.061,28 TL çıkıyor.

Elbette kredi taksitini tam gününde ödeyip faiz iadesini alacaklar olacaktır. Ancak bizim görüşümüz eksik bilgilenme veya unutkanlıktan dolayı birçok kişinin bu koşulu yerine getiremeyeceği yönünde. Zaten aynı şeyi Finansbank da düşünmüş olacakki kampanyayı %36 gibi fahiş bir faiz oranıyla kurgulamış. Sözü fazla uzatmayalım, bize göre Finansbank’ın bu kampanyası tamamiyle şark kurnazlığıyla oluşturulmuş bir kampanyadır. Kehanette bulunmak gibi olacak ama bu ürün ile ilgili olarak hem Finansbank, hem BDDK, hem de rekabet kurumu oldukça fazla tüketici şikayeti alacak gibi geliyor bize. Umarız bu yazımızı okuyamayan tüketiciler bu tuzağa düşmezler…

“Finansbank Bumerang Kredi Kampanyasına Başvurmadan Önce…” üzerine 4 yorum

  1. Genel anlamda yaklaşım tarzınız doğru bulmakla beraber bazı hatalarınızı hatırlatmak isterim:
    1-Yıllık %36 faiz demek 3000×36%=1080 tl faiz ödenecek anlamına gelmez.Yıllık %36 faiz hesabı, aylık %2,5 civarına tekabül eder.Bu da yıllık toplam 620 tl gibi bir faizin ödeneceği anlamına gelir(vergiler dahil).
    2-Vergiler toplam kredi miktarı üzerinden değil ödenen faiz üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla %15 ve %5 olan vergilerin toplamı 3000 tl ve 12 ay için 100 tl civarındadır.
    Özetle ödenecek fazlalık 250 tl dosya masrafı + 200 tl civarı sigortalar + 100 tl vergi kesintileri=550 tl’dir.Tabii bir de benden kestiği toplam 500-550 tl lik faizi 1 yıl kullandıktan sonra iadesi var.Klasik kredilere göre biraz (!) avantajlı. Ama sadece biraz!Sakın 1 gün erken veya geç ödemeyin yoksa maliyet 2 katına çıkar.

  2. Yorumunuz için teşekkür ederiz. Sizin de belirttiğiniz gibi faiz hesaplamasında hata yapmışız, düzeltmeyi yaptık. Ancak rakamları düzeltmiş olsak da faiz oranı diğer bankaların vermiş olduğu rakamın çok üzerinde ve tüketici yine bu isten zararlı çıkacak…

  3. gariban halkı artık nasıl tamamen bitirecekleri konusunda epey bi kafa yormuşlar,bravo doğrusu allah sonumuzu hayır etsin… ayrıca sizlere de bizleri bilgilendirdiğiz için teşekkür ederiz..

  4. Finansbankın sisteminin müşteriyi sömürme üzerine kurulu olduğunu düşünüyorum.Her an yeni bir uygulama başlatıp bunu ekstrelere ekliyorlar ve “sistem böyle, biz karışamayız” diyerek sıyrılmaya çalışıyorlar. Bu şekilde binlerce insanın parasını alıyorlar.

    Mahkemeye, Hakem Heyetine başvuran hakkını alır.
    Yaşadığım örnek aşağıda.
    http://www.ibrahimzengin.com.tr/2009/02/28/finansbanki-nasil-yendim/

Yorumlar kapalı.