web statistics

Sicil Affı Komisyonda Kabul Edildi Ancak İşe Yaramayacak


Güncelleme : Sicil affı yasası 28.01.2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu af uyarınca Merkez Bankası’ndaki sicil kaydınız müraacata gerek kalmadan tarafından silinecek ! Sicil affıyla ilgili tüm yazılarımı okumak için buraya tıklayın.

Sicil affı ile ilgili çalışma TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından 07 Ocak 2009 tarihinde kabul edildi.

Sicil affı tasarısının bu şekilde yasalaşması durumunda; karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi kartları borçlarını yasanın yürürlülük tarihinden önce veya yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yapılandıran ya da ödeyenler, borcun tamamının ödenmesini takiben Merkez Bankası tarafından oluşturulan kara listeden çıkartılacak.

Sicil affı sonrası bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak.

Verilen boş umutlar sonrası acı gerçek

Daha önce bahsetmiştik, söz konusu sicil affı tamamen seçmenin gözünü boyamaya yönelik bir çalışma izlenimi bırakmıştı bizde. Tasarı komisyondan geçen haliyle değerlendirildiğinde pratikte bir işe yaramayacak gibi bözüküyor. Gerçek veya tüzel kişinin borcun tamamını ödemesi durumunda, sadece Merkez Bankası tarafından oluşturulan veritabanından çıkartılmasına yönelik bir çalışma. Bankaların Merkez Bankası veritabanı kayıtlarından daha sık başvurdukları bir referans kaydı olan KKB Kredi Referans Sistemi (KRS) kayıtları ile ilgili herhangi bir düzenleme getirmeye çalışılmamış bile. Belliki seçim öncesi bankaları da huzursuz edecek bir düzenlemeden çekiniliyor.

Bu tasarı ile özel banka ve kredi veren diğer kurumların nezdinde TCMB veritabanı (TCMB karalistesi) tüketici finansmanı ürünleri başvuruları değerlendirmelerinde önemini kaybedecek. Bankalar bu başvuruları TCMB veritabanı yerine, kendi bilgisayarlarına daha önceden indirmiş oldukları veritabanından ve KKB veritabanından sorgulayacak ve buradaki kayıtları dikkate alıp red edecek. Geçmiş dönem performansları nedeniyle kredi başvuruları reddedilen tüketicilerin tekrar kredi sistemine kazandırılması yine mümkün olmayacak.

“Sicil Affı Komisyonda Kabul Edildi Ancak İşe Yaramayacak” üzerine 14 yorum

  1. konusunda mükemmel olmuş amacına yönelik olarak sitenin bir eksiği yok. emeği geçenlerin emeğine yüregine sağlık.

  2. gözümüzden kaçan bi ayrıntıyı gösterdiğiniz için teşekkürler umarım bu konudaki aksaklık en kısa zamanda düzeltilir ve magduriyetimiz giderilir

  3. bugüne kadar bütün aflar krediler sayısızca çiftçiye verildi.halen devam etmekte.esnafın bir çeki yazıldığında ödenmiş olsa bile bankalarda sorun yaşıyordu.bunu dikkate alın lütfen.

  4. arkadaşlar kimse ödemesin mecburen yapılandıracaklar.
    faizleri silecekler ve anaparaya 24 ay taksit yapacaklar
    çünkü çevrenize bakın kredi veya kk borcu olmayan kaç tane babayiğit sayabilirsiniz.bu yapılandırmayı yaptıktan sonra kredi veya kk verilirken kesinlikle tüketiciye bilgilendirme yapılmalı ve eğitim verilmeli hata kk larının üzerine sigaradaki gibi hatırlatmalar yazılmalı.
    6 ay zaman tanımışlar 6 ay içinde insanların maaşı iki katınamı çıkacak esnaf işmi yapacak buna inanan varmı aranızda arkadaşlar her yerde konuşun ve bu işin uzatılması gerektiğini uzun vadeli taksitlendirme yapılması ve faizlerin silinmesini söyleyin bir şekilde size kredi ve kk ile ilgili ödeme isteniyordur ve bunları isteyenlere söyleyin ve herkese söyleyin bir şekilde yukardakilerin kulağına gidecektir.seçimlerde yaklaşıyor daha çabuk kulaklarına gider.tükoder bu konuda çalışıyor tükoder e destek olun

  5. eee
    peki şimdi ne olacak bu kadr yasa tasarı boş mu yani bu olan biten borç yok sahtekarlık yok paramız vardıdamı odemedık dur dıyın artık bu olaylara dıger kısılerın onunde dolandırıcı pozısyonundan cıkarın ve gercek sahtekarların pesıne dusun

  6. şimdi benim anlmadığım konu arkadaşlar değişen nedir merkez bankasında sicilim iyi olsa ne olur olmasa ne? KKB den silinmeyecekti madem neden meclisi boş beleş işlerle meşgul ediyorlar ki. yerel seçim öncesi sadece göz boyamak bu resmen. yapılandırma yok – faizlerde düşme yok – ödeme kolaylığı yok af çıkmış ne mutlu bize ki bizi bu kadar düşünen bir devlet yöneticilerimiz var

  7. evet arkadaşlar bunu bizzat merkez bankasında çalışan personel de açıklamakta. ayrıca bir de bu arkadaşlardan fırça yemenizde söz konusu. merkez bankası personeli ukalalıkta bir numara. ayrıca hükümette bu kanunu çıkardık diyor ancak işin bu yanını hiç söylemiyor…

  8. bu ülkede yasalar uygulanmamak için’mi çıkartılır.resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bir yasayı kamu bankaları dahil hiç bir banka uygulamıyor.anlaşılan yasalar sadece parası olmayanlar için geçerli!uygulanmayacaksa halkı niye beklenti içine sokuyorsunuz. Zulu OSCAR.

  9. Önceden bankalar kredi sicili bozuk olanların kaydının,ödeme yaptıysa 3 yıl yapmadıysa 5 yıl sistemde saklı tutulur deniyordu.Son duruma göre Sicil affı sadece M.Bankası kayıtları için geçerli oldu.KKB kayıtlarında bir değişme yok.
    Peki bankalarda bu kayıtların ödeme olduğunda ve tahsilatı yapıldığı halde sicilin 3 veya 5 yıl tutlması kararını kim veriyor ???Bu süreç zarfında vatandaşın maddi ve manevi kayıplarını kim üstlenecek …Cevap yok tamamen ortada .Senmisin borcunu ödemeyen ,geç ödeyen ,temmerüde düşen NE HALİN VARSA GÖR durumu… Vatandaş olarak KKB kayıtlarına karşı tamamen çaresiz ve mağdur durumdayız.Türkiyede bankaların zaten (2 tanesi hariç)hepsi ya yabancı sermayenin yada yabancı ortaklığın ,vatandaş ne yapsın bu durumda…Sen istediğin kadar tepin dur ben borcumu ödedim,fazla fazla faizi ile kapattım,sicilimi düzeltin diye,ancak duvara karşı konuşmakla eşdeğer bir durum bu..

  10. sicil affı çıktı deniyor ffakat bankalar birliği takmıyor pek.hiçbir banka kredi vermiyor bize .bu yasaya bankalar birliği de uymak zorundadır diye bir ek yasa ilave edilsin.bizde bu mağduriyetten kurtulalım ve bir daha da kredi kartı kullanmayalım…hakan aratanar

  11. 2006 ve 2007 yıllarında kaza gecirmemden dolayı kredi kartı ödemelerim aksadı ve avukatlık oldum daha sonra hepsini kapattım borcu yoktur yazısı aldım.şimdi 2000 ytl maaş alıp 5000 ytl kredi alamıyorum.kayıtlarım bozukmus neyapmalıyım.tefecilere gitmeye zorlanıyoruz.bankalar silmeye yanaşmıyor.öyle yetkimiz yok diyorlar.tşkler

  12. bu bankaların hepsi iyi niyetli insanların kurbanı olsun! Şu saatten sonra Kredi Kartı almıyorum ve tüketici kredisi adı altında insanı sömürmeye yönelik yapmış olduğu oyuna gelmiyorum, siz değerli vatandaşlarımı bankaların görünüşte hoş gibi gelen oyunlarına kanmamaları hususunda uyarıyorum (((((Odyomex)))))

  13. bütün bankalar dediki 28 temmuza kadra bütün borcunuzu ödedikten sonra siciliniz temizlenecek ve bankalarda rahatlıkla işlem yapacaksınız diye söylediler ama ödememize rağmen hala hiçbir işlem yapamıyoruz ha demek değilki biz sicil affı olmasa geçmiş borcumuzu ödemeyeceğiz anlamında değil tabiki borcumuzu ödeyeceğiz ama bu şekilde kandırmak biraz saçma bence kusura bakmayın ama ilgilenirseniz çok memnun oluruz

  14. insan yaşamında iki hata yapar. 1 kredi kartı yada kredi kullanır 2 ödeyemez. bu iki hata insanda öyle bir iz bırakır ki hayat boyu bunu yanımızda taşırız. geri gelmeyecek bir yaşamda insan bu kadar ucuzmu?

Yorumlar kapalı.