web statistics

2008 Kurban Bayramına Girerken Tüketiciler Nelere Dikkat Etmeli ?


Önümüzdeki hafta dokuz günlük bir bayram tatili söz konusu. Herhalde herkes 2007 senesinde bu seneki bayramların hepsinin tatile denk geleceği hakkında konuşup umutlanmıştır. Ama bayramdan önce kriz kapıya dayanınca hayallerden planlara dönüşen organizasyonlar tekrar revize edildi.

Adı üzerinde kurban bayramı, kurban kesmek bayramın gereklerinden. İslam inanışına göre durumu müsait olan müslümanlar için bu dönemde yerine getirilmesi gereken bir görev. Öte yandan haber bültenlerinde görüyoruz, çoğunlukla ortaya çıkan görüntüler hiç hoş olmuyor. Günümüzde kurban bağışı toplayan birçok vakıf kredi kartı ile online bağış topluyor. Doğru vakfı seçerseniz, sizin adınıza kurbanı kesip ihtiyacı olanlara dağıtıyorlar. Tabi bu durumda doğal olarak birkaç arkadaş toplanıp “danaya girmeniz“, daha sonra danayı mahallede kesip konu komşuya gövde gösterisi yapma imkanınız olmaz ama seçim size ait.

Kurban bayramı ve tüketici finansmanı

Kurban kesimi bir yana, dokuz günlük tatilin tüketici finansman ürünü kullanan tüketiciler açısından bir önemi de 12 Aralık 2008 tarihinin TC Merkez Bankası ve dolayısı ile tüm bankalar için bir iş günü olduğu. Bu tarihe denk gelen son ödeme tarihli faturaları, kredi kartı ekstreleri veya kredi taksitlerini ekstrelerde aksine bir bildirim yapılmadıysa ödemeniz gerekecektir.

İnsan böyle durumlarda otomatik ödeme talimatlarının gerçekten çok faydalı uygulamalar olduğunu bir kez daha anlıyor. Kredi kartı ve diğer tüketici finansman ürünleri taksitleri olanların ne yapacağı ise biraz farklı. Öncelikle borcunuzun son ödeme tarihini öğrenmeniz gerekiyor. Ancak ekstreniz elinize geçmediyse bu bilgiye ulaşmak için internet şubesi, ATM veya telefon bankacılığını kullanabilirsiniz. Bu kanalların yanısıra bir önceki ekstrenize bakarsanız da bu bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Çoğu ekstrede bir sonraki hesap kesim tarihi ve bir sonraki son ödeme tarihi bilgileri mevcuttur.

Son ödeme tarihim 12 Aralık 2008

Teknik olarak bankaların havale ve EFT sistemi o tarihte tüm gün açık olacak. Dolayısıyla internet bankacılığı kullanıyorsanız ileri tarihli EFT kaydı yaratarak hesabınızda yeterli bakiye bulunması durumunda ödeme yapabilme imkanınız var.

Fırsatınız olacağını düşünüyorsanız ATM‘lerden, yolunuzun üzerindeki banka şubelerinden, hatta PTT Bank şubelerinden (günümüzde bir çok kurum tahsilat için PTT bank ile anlaşmış durumda) ödeyebilirsiniz.

Tabi ödemenizi son ödeme tarihinden öncesinde, yani yarın (05.12.2008) da ödeyebilirsiniz.

Son ödeme tarihi ile ilgili genel kural

Resmi tatil günleri ekstre üreten sistemlere daha öncesinde tanımlandığından son ödeme tarihleri çoğunlukla resmi tatil günlerine denk gelmez. Son ödeme tarihinin bir tatil gününe denk gelmesi durumunda, uygulama tarihi otomatik olarak son ödeme tarihini takip eden ilk işgünü olur. Bankalar genelde son ödeme tarihlerinde bir günlük bir avans bırakır. Diğer anlaşmalı olduğu ödeme kanallarından (örn. PTT Bank) gelen ödemeleri konsolide edebilmek için koyulan bu uygulama nedeniyle borcunuzu bankaya pazartesi bile ödeyebilmeniz mümkün olabilir ama riske atmamak için bankanıza mutlaka danışın.

Kriz ve bayram planları

Sizlerin bayram için planlarınızı tahmin etmemize imkan yok. Öte yandan bizlerin ve yakın çevremizin planlarına şöyle bir göz attığımızda birçok arkadaşımız bu bayramda bir yere gitmek yerine, bayramı evde geçirip birinci gün aile ziyareti ikinci üçüncü ve dördüncü günlerde günü birlik veya iki günlük yakın çevre gezileri planlıyorlar.

2007 senesinde bu bayram için gitmediğimiz diyarları, ülkeleri ziyaret etme olasılıklarını araştırırken nasıl oldu da böyle bir programa bağlandığımızı merak edenler vardır elbet. Finans sektöründe çalışan insanlar olarak önümüzdeki günlerin neler getireceğini göremiyoruz. Döviz kurları bir önceki bayramdan çok daha yüksek seviyelerde. Bu da yurtdışı turların cazibesini olmusuz yönde etkileyen bir özellik. Yurtiçi tatil fiyatları bayram tatili için revize edilmiş durumda. Bayramı dokuz gün güneyde herşey dahil bir otelde geçirmek ile Cardfinans Nakit kullanmak için gerekli çılgınlık seviyesi arasında bir fark göremiyoruz. Şaka bir yana, önümüzdeki kritik birkaç ay için bu kadar belirsizlikler söz konusuyken ve bir yerlere gitmenin maliyetleri bu kadar yükselmiş vaziyette. Sade bir mantık çerçevesi içerisinde taksit ve taksit erteleme imkanlarına rağmen, yüksek maliyetli tatil organizasyonlarına girmek istesek bile kendimizi haklı çıkartamıyoruz. Endişelerimiz isteklerimizin önüne geçecek kadar büyümüş durumda, o yüzden planlarımız böylesine değişti.

Dokuz günlük tatil fırsatını değerlendirmek isteyenler

Tüm dünyanın yakın çevremizden ibaret olduğu gibi bir sığ bakış açısından yola çıktığımızın bilincindeyiz. Bu bakış açısıyla bayram tatilinin, krizin getirdiği tedirgin atmosfer nedeniyle birçok insan tarafından dokuz günlük bir tatil olarak değerlendirilmeyeceğini düşünüyoruz. Ama bu sadece bizim düşüncemiz. Bilimsellikten uzak bir örnekleme ile böyle bir yargıya vardığımız için varsayımımızda yanılma olasılığımız oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bayram tatilini dokuz gün olarak değerlendirecek hatta bunu hayallerini gerçekleştirmek için (hayaller demişken, Fish kartla hayallerine ulaşan okuyucularımız varsa lütfen bir anca önce bize haber versinler, gidip kart başvurumuzu yapalım) bir fırsat gören okurlarımıza, Şeker bayramıyla ilgili yazımıza göz atmalarını öneriyoruz, uzun süreli şehir dışına çıkacaklar için gerçekten faydalı olacak önerilerimiz var.

TuketiciFinansman.net olarak herkese sağlıklı mutlu bir kurban bayramı diliyoruz. Unutmayın, bayramın dördüncü günü yağmur yağdığına dair bir inanış vardır. O yüzden bayramın dördüncü günü yanınızda her ihtimale karşı bir şemsiye bulundurmayı ihmal etmeyin.