web statistics

Sigortada Hasarsızlık Koruma Teminati Nedir ?


Son yıllarda sigorta şirketlerinin pek çoğunun kasko poliçelerine getirdiği en önemli yeniliklerden biri de hasarsızlık koruma teminatıdır.

Kasko poliçenizi kullanmadığınız, bir başka deyişle sigorta şirketinden hasar tazminat talebinde bulunmadığınız her sene hasarsızlık indirim hakkı kazanmaktasınız. Bu indirim oranı hasarsızlığın devam ettiği yıl sayısına bağlı olarak, genellikle %30-35 ile başlayıp, %60-65’lere kadar çıkmaktadır.

Yıllar boyunca kazandığınız bu hakkın bir tek hasarla kaybolup sıfırlanmasını istemezsiniz. İşte bu noktada devreye hasarsızlık koruma teminatı giriyor.

Hasarsızlık koruma teminatı ne işe yarar ?

Kasko poliçenizde hasarsızlık koruma teminatı varsa, aracınız hasarlandığında ve siz bu hasarı sigorta şirketinden talep ettiğinizde hasarsızlık indirim hakkınız kaybolmaz.

Ancak sektörde bu teminatın farklı uygulamaları var (sigorta şirketinize konuyla ilgili sormanız gerekenler için buraya tıklayın). Bu teminat verilirken aşağıdaki durumlar dikkate alınmakta, teminatın içeriği ve poliçenin primi bu durumlardan etkilenebilmekte :

– Poliçenin ilk defa yapılıyor olması veya daha önceki senelerde sigorta şirketinden hasar talebinde bulunulmuş olması (çoğu sigorta şirketi hasarsızlık koruma teminatını vermek için aracın son kasko poliçesinde en az %30 hasarsızlık indirim hakkı olmasını şart koşuyor).

– Bir poliçe dönemi içinde kaç defa sigorta şirketinden hasar tazminat talebinde bulunulduğu, bu tazminat tutarlarının büyüklüğü.

– Aracın kullanım şekli? Kamyonet, minibüs, kamyon vs.

Hiçbir kusurunuzun olmadığı tutanak ile saptanmış olan bir hasarla ilgili olarak, sigorta şirketi size ödediği hasar tazminatını kusurlu olan tarafın trafik poliçesini tanzim eden sigorta şirketinden talep edebileceği (rücu edebileceği) için, bu tür hasarlar poliçenizde
hasarsızlık koruma teminatı olmasa da hasarsızlık indirim hakkınızı etkilemez.