web statistics

Müşterek Borçlu Müteselsil Kefil Nedir ?


Kriz döneminde her geçen gün ödenmeyen krediler ve finans şirketlerinin yaptığı kanuni takipler artıyor. Kredi almayan, fakat yakınlarına ya da kendi firmalarına kefil olan kişilerin müşterek borçlu müteselsil kefil kavramını bilmelerinde fayda var.

Eğer kefalet verilirken kişi sadece “kefil” olarak görünüyorsa, alacaklı şirket önce borçluya kanuni takip yapmak zorundadır. Eğer kanuni takipten sonra hala alacak kalmışsa, o zaman kefilin üzerine gidebilir.

Fakat verilen kefalette “müşterek borçlu müteselsil kefil” ibaresi var ise; bu, kefilin borç için borçlu kadar sorumluluk taşıdığını gösterir. Bu durumda alacaklı isterse önce borçluya, isterse önce kefile kanuni takip yapabilir. Özellikle araç ya da bulunması güç makinalar için verilen krediler sözkonusu ise genellikle alacaklılar bu araçları aramak yerine, kefillerin mal varlıklarının üzerine gitmeyi tercih eder. Bu durumda yapılacak en iyi şey alacaklı ve borçlu ile irtibat halinde olmak ve borçlunun ödeme durumuyla ilgili her an bilgi sahibi olmaktır.

“Müşterek Borçlu Müteselsil Kefil Nedir ?” üzerine 2 yorum

  1. ben 06 07 2006 yılında arkadaşıma akbank tan aldığı 60 ay taksitli kredisine müteselsil kefil oldum arkadaşım kredisini gününden önce ödeyip kapatmıştır daha sonra ticari kiredi veticari artı para şeklinde iki adet kredi kullanır bundan benim haberim bana noterden ihtarname gelince haberim oldu bende noterden bu borcları kabul etmiyorum diye ihtarname cektim fakat şimdi bana ilamsıztakiplerde ödeme emri geldi daha sonrada banka hesaplarıma biloke kondu ben şimdi hangi yolu izlemeliyim şimdiden teşekkür ederim

  2. @ Ziyaretci // 12 Nisan 2010 19:2

    Bir avukattan bilgi almanizi oneririz.

Yorumlar kapalı.