web statistics

Kriz Döneminde Yatırımcılar ve Firmalar Yatırım Yapmalı mı ?


Bulunduğumuz dönem bankaların ve finansman şirketlerinin musluklarını kıstığı ve hatta kapattığı bir dönem. Bunun yanında yatırımcıların da yeni yatırım yapmak can attığını söylemek yanlış olur.

Fakat yine de işlerinin gidişatı gereği, yatırım yapmak için az da olsa leasing ya da tüketici finansman şirketlerine, yeni gayrimenkul almak için bankalara başvuran firma ya da tüketici mevcut. Peki bu piyasa koşulları altında böylesine bir pozisyona girmek ne kadar doğru? Bu durumda gerçek veya tüzel kişilerin nasıl davranması gerekir?

Mevcut koşullarda piyasalardaki dalgalanmalar sebebiyle kredi faiz oranları çok yüksek seyirde. Önümüzdeki haftalarda piyasalar daha kötü olsa bile, daha stabil olursa faiz oranlarının düşmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Tüm dünyada yaşanan kriz sırasında, Lehman Brothers gibi bir devin de dahil olduğu batan bankalar sebebiyle bankaların birbirine güvenin kaybolması, kimin batık olduğunun tahmin edilememesi, dünya bankalarının kendi merkez bankalarından temin ettikleri fonların üzerine “oturmasına” neden oluyordu. Dünya dönmeye devam ediyor gibi gelse de paranın piyasalardaki “dönüş hızının” düşmesi, güvenin kaybolması bu belirsizlik ortamında kredi maliyetlerini artıran bir unsur oldu. Son günlerde LIBOR faizlerinde gözlemlenebilen düşüş de, faiz oranlarının nispeten düşerek gerçek mantıklı bir seviyede seyredeceğine dair beklentimizi destekliyor gibi gözüküyor.

Şu andaki faizlerin yüksekliği anlık oranlarla değil, yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden kaynaklanan dalgalanma sebebiyle önümüzdeki günlerdeki faizi tahmin edilememesi ile alakalı. Bu sebeple çok ivedi bir durum olmadıkça finansman ihtiyaçlarını karşılamak için başvuruları en azından birkaç hafta ertelemek mantıklı olacaktır.

Bunun yanında kriz reel sektörü henüz tam anlamıyla etkilemediğinden, firmalar genel olarak yatırım ihtiyacını yanlış yorumlayabiliyor. Biraz geri çekilerek beklemek belki de bu ihtiyacın gerçekten gerekli olup olmadığını net bir şekilde belirlenmesine de yardımcı olacaktır. Kriz sebebiyle önümüzdeki günlerde menkul ve gayrimenkul fiyatlarının aşağıya doğru gidecek olma ihtimali de beklemenin ayrı bir faydası olabilir.

Sonuç olarak yatırımların durması ne reel sektöre ne finans sektörüne yarayan bir durum olmamakla birlikte, yatırımları doğru zamanda yapmak en az bunun kadar önemli olduğundan, acele aksiyon almaktan kaçınmakta fayda olacağını düşünüyoruz.