web statistics

SMS ile Hızlı Kredi / Anında Kredi / 5 Dakikada Kredi Hakkında


Bankaların içinde bulunduğu rekabet ile 5 Dakikada Kredi, Anında Kredi, Kredi Kolay, Cep Kredi, Hızlı Kredi, Dokunmatik Kredi gibi bir çok isim ve marka altında ne kadar süratli kredi başvurusunda bulunabileceğinize dair reklamlarla karşılaşmışsınızdır. Piyasada bulunan benzer özelliklere sahip kredi ürünlerinin çoğunun, isimleri ve marka konumlandırmaları nedeniyle zaman zaman tüketiciler tarafından yanlış algılandığını farkettik. Bazı kurumların pazarladıkları ürünlerin tüketiciler tarafından olduğundan farklı algılanması için ekstra çaba sarfettiğini de farkedince, bu konuda tüketicilerin karşılaşabileceği bazı yanlış anlaşılmaların önüne geçebilmek için biraz daha detaylı bir bilgi vermek istedik.

Gerçek adı “ön onaylı kredi”

5 dk’da kredi, Anında Kredi, Kredi Kolay , Cep Kredi, Hızlı kredi, Dokunmatik Kredi markalarıyla özleştirilen bu tür krediler bankacılık sektöründe ön onaylı kredi başvuruları olarak tanımlanmaktadır. Ön onaylı kredilere başvurular internet, ATM, SMS, Call Center ve IVR (interaktif sesli yanıt) üzerinden toplanıyor. Alınan başvurular daha sonra gerekli evrakların teslimiyle genellikle şubeler tarafından onaylanıyor.

Başvuru yöntemleri

İnternette ön başvuru formu ile bilgi müşteri bilgilerinin alınması

Ön onaylı kredi başvurusu için tercih edilen en popüler kanal hiç şüphesiz ki internet. Kurumlar (çoğunlukla bankalar) anlaşmalı oldukları web siteleri üzerinden ürünleri ile ilgili tanıtıcı bilgi veya görseller yayınlıyorlar. Bu görsel, banner veya link üzerine tıklayan tüketiciler ilgili kurumun bu ürün için tasarladığı ön başvuru formunun bulunduğu banka sayfasına yönlendiriliyor.

Ön başvuru sayfasında tüketicinin TC kimlik numarası, cep telefonu bilgisi, e-mail adresi gibi kişisel bilgilerini doldurması istenir. Başvuru yapılan bankanın süreçlerine bağlı olarak ihtiyaç duyulan kredi tutarı ve vadesi hakkında bilgi de başvurunun farklı aşamalarında istenir. Müşteriden doldurduğu bilgilerin doğruluğunun kontrol etmesinin istendiği onay ekranın ardından kredi değerlendirme süreci başlar.

Bu formda tüketici tarafından verilen bilgilerin en önemlisi şüphesiz TC kimlik numarası. TC kimlik numarası; onbir haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından her bir T.C. vatandaşına tahsis edilmiş tek bir sayıdır. 11 haneden oluşan bu rakamın yanlış veya hatalı girilmesi durumunda çoğunlukla bir ileri aşamaya geçmek mümkün olmuyor. TC kimlik numarasının doğruluğu bankalar tarafından bir check digit algoritması kullanılarak teyit yapıldıktan sonra başvuru alınıyor.

SMS ile başvuru

bes dakikada krediArtık hemen herkesin bir tane cep telefonu var. Onsuz evden çıkamıyoruz, çıksak bile geri dönüp alıyoruz. SMS ise Türkiye’de cep telefonu ile konuşmaktan daha popüler. Dolayısıyla herkesin yanında taşıdığı bir iletişim aracı vasıtası ile kredi başvurusuna imkan verecek altyapıyı hazırlamak oldukça pratik bir çözüm oluyor. Başvuru alacak kurum, tüm GSM operatörlerinden aynı numarayı satın alır ve gerekli altyapıyı kurar. Müşteri bağlı bulunduğu GSM operatörü üzerinden 4 haneli bir numaraya içinde çoğunlukla TC kimlik numarasının bulunduğu bir sms mesajı ile başvuruda bulunur. Mesaj formatı kuruma göre değişiklik gösterse de sistem aşağı yukarı bu şekilde çalışıyor.

Telefon ile Çağrı Merkezi üzerinden başvuru

Müşteriler sabit telefondan veya cep telefonları üzerinden başvuru yapmak istedikleri bankanın telefon bankacılığını arıyorlar. IVR (interaktif sesli yanıt) üzerinden TC kimlik numaralarını ve başvuru sırasında talep edilen diğer kişisel bilgilerini tuşlayarak veya konuşarak başvurularını çağrı merkezine bırakıyorlar.

Wap ile başvuru

Wap üzerinden ön onaylı kredi başvurusu şu anda bir tek Garanti Bankası tarafından sunuluyor. Garanti Bankası, Türk bankaları içerisinde alternatif dağıtım kanalları bankacılığı konusunda en yaratıcı projelere imza atan banka, öyleki internet şubesini almış cep telefonuna sığdırmış. İş Bankası’nın da WAP şube hizmetleri bulunuyor ancak orda cep telefonunuza bir uygulama yüklemeniz gerekiyor. Konumuza dönersek Garanti Bankası 5 dk’da wap üzerinden kredi başvurusunda, internetten başvuru sırasında istenilen bilgilerin aynısı isteniyor, işlem wap ve GPRS uyumlu cep telefonları ile yapılabiliyor.

ATM üzerinden başvuru

Günümüzde kullanılan ATM’lerin becerilerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. ATM’den kredi başvurusu ise bu yeni kazandırılan katma değerli yeteneklerden ilki. Önceleri sadece bankanın mevcut müşterilerine sağlanan bir imkan iken artık TC kimlik numarasına sahip yetişkin her Türk vatandaşı anında krediye banka ATM’lerinden başvurabiliyor.

Anında kredi başvurusu sonrası süreç

Bankalar müşteri bilgileri aldıktan sonra bu bilgileri hem kendi müşteri veritabanlarında hem de KKB ve TCMB veri tabanında sorgulayarak müşterinin kredi performansı, mevcut kredi riski ve gelir durumu hakkında bilgi alırlar. Kişinin başvuru yaptığı tutar ile bu bilgilerinin kurumun kredi politikaları ile uyum göstermesi durumunda müşteriye otomatik kanallardan, genelde cep telefonu üzerinden sms veya çağrı ile geri dönüş yapılır. Olumlu dönüşler için çağrı ve sms beraber kullanılırken olumsuz dönüşler için müşteriye sadece bilgilendirme sms’i gönderilir.

Ortada hazır kredi falan yok

Bu krediler hakkında bilmeniz gereken en önemli gerçek, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu tür kredilere ön onaylı kredi denir. Başvurunun ardından olumlu dönüş yapılmış olması, tüketiciye kredi verileceği garantisini hiçbir zaman vermiyor. Bankaların yaptıkları gelişen teknolojik imkanlar ve kullanılan ortak veritabanları sayesinde müşterinin kişisel bilgilerini kullanarak sınırlı bir veri ile müşterinin kurum içi ve sektör genelinde kredibilitesini öğrenerek kredi için müsait vasıflara sahip olduğunu belirtiyorlar. Bunu yaparken pazarlama ve satış teknikleri kullandıkları için tüketiciler de kredileri hazırmış gibi hatalı bir izlenim yaratıyorlar.

Ön onaylı kredilerin hemen hepsi şube yetkisinde

Başvuru sahibi krediyi alabilmek için şubeye gidip kredi başvurusu için gerekli evraklar ve sözleşme imzalayıp teslim etmesi gerekiyor. Asıl kredi değerlendirilmesi bu süreçte yapılıyor. Anında ön onaylı kredilerde limitler ufak olduğu için çoğunlukla nihayi değerlendirme kredi evraklarının teslim edildiği şube yetkisinde kalıyor. Şube, yetkisinde kalan kredilere onay verdiği taktirde sorumluluğunu da aldığı için ön onaylı kredi müşterilerinin başvurularını değerlendirirken daha sıkı değerlendirmelerden geçiriyorlar ve müşteri ön onay almış olsa bile krediyi almak için uygun bulunamayabiliyor.

Akbank’a ön onaylı kredi kampanyaları nedeniyle para cezası verildi

Daha önce de belirttiğimiz gibi bankaların bu kredilerle ilgili promosyon ve reklamları, tüketicide kredinin çok hızlı ve basit şekilde kolaylıkla alındığı izlenimini yaratıyor. Bu yanıltıcı reklamlar yüzünden Ekim ayı içerisinde Akbank’a “Vatandaşın numarası var Akbank’ta kredisi var… Tek hareketle tek numarayla kredi” kampanyası nedeniyle reklam kurulu tarafından 60.000 YTL para cezası verildi. Konuyla ilgili tam açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz :

1- 2008/221- Akbank T.A.Ş.’ye ait olup www.akbank.com adresli internet sitesinde ve muhtelif broşürlerde yer alan reklamlarda; “Vatandaşın numarası var Akbank’ta kredisi var… Tek hareketle tek numarayla kredi. Akbank, Türkiye’yi yine bir ilkle tanıştırıyor. Kredi almak için artık bir soru yok, prosedür yok, sadece vatandaşlık numarası var. Şimdi; kredi yazın boşluk bırakın vatandaşlık numaranızı yazın 4425’e gönderin. Akbank’tan ne kadar ihtiyaç kredisi alabileceğinizi anında öğrenin. Kefilsiz hemen kullanın. Sms kredi ile bildirilen tutar sadece ihtiyaç kredisi için geçerlidir, maksimum limit 10.000YTL’dir ve vade 36 aydır. 10.000 YTL’nin üzerindeki kredi talepleriniz için başvurunuzu Akbank şubelerinden yapabilirsiniz.” şeklindeki ifadeler ile kefilsiz kredi kullandırıldığının vaat edildiği, buna istinaden kredi kullanmak üzere bankaya başvuran tüketicilerin cep telefonuna kredi taleplerinin kabul edildiğine dair geri bildirimler yapıldığı, ancak gerekli belgelerle banka şubelerine başvurulduğunda tüketicilerden kefil talep edildiği tespit edilmiş olup, söz konusu reklamların yanıltıcı ve aldatıcı nitelikte olduğuna, dolayısıyla Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’e uygun olmadığına, bu durumun, 4077 sayılı Kanun’un 4822 sayılı Kanun’la değişik 16 ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren Akbank T.A.Ş. hakkında ulusal düzeyde (60.000 YTL) idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

Son kredi anketimizin sonuçlarının, okurlarımızın kredi ihtiyaçları konusundaki dağılımı adil olarak temsil ettiğine inanıyoruz. Dolayısıyla kredi ihtiyacı olan ve internet üzerinden kredi başvurusu yapmak isteyecek okuyucularımızı konu hakkında biraz bilgilendirelim istedik. Başvurunuzun onaylandığında dair bildirim yapılsa dahi şubeye gittiğinizde onaylanmama ihtimali mevcut. Yerli yabancı tüm bankaların kredi musluklarını kıstıkları şu dönemde internetten başvurulan ön onaylı kredilerden gerçek anlamda krediye dönüşeceklerin oranının oldukça düşük olacağını bilmelenizde fayda olacağına inanıyoruz.

Ön onaylı kredi başvurusunda bulabileceğiniz bankalardan birkaçı :

Garanti
Akbank
Finansbank
Bank Pozitif
Vakıfbank

“SMS ile Hızlı Kredi / Anında Kredi / 5 Dakikada Kredi Hakkında” üzerine 11 yorum

  1. Cep yada internetten yapılan kredi başvurusuna ön onayın gelmesi başvuru sahibinin kkb kayıtlarının temiz olduğu anlamınamı gelir?

  2. @Adsız//19 Şubat 2009 Perşembe 19:16
    Bankasına göre değişir. Bazı bankalar sistem altyapısı nedeniyle bu tür kredilerde ön değerlendirmeyi kendi kayıtlarına bakarak yaparken bazıları kkb ve tcmb veri tabanlarında gerçek zamanlı sorgulama yapıp değerlendiriyorlar.

  3. Ben hesabımın ve kredi kartımın olduğu büyük bankalardan biri tarafından bir mail aldım hafta sonu.

    Mail de ''Size özel tanımlanmış 10000 TL ihtiyaç krediniz hazırdır. Kredinizi, sadece %1.09 faiz oranı ve 99 TL masraf ile kullanabilirsiniz. Taksit tutarınız 36 ay vade için, ayda 347 TL'dir.

    Kredinizi Şubemize gelerek, ''hiçbir ek değerlendirme yapılmaksızın'' kefilsiz ve formalitesiz hemen alabilirsiniz.

    Kesin onaylı kredinizi kullanabilmeniz için son tarih 05.08.2010'dur. Kredinizi kullanmak için yapmanız gereken Şubemize gelirken yanınızda sadece nüfus cüzdanınızı ve adres teyit eden belgenizi* getirmek.''

    Sormak istediğim,ben kredi talebinde bulunmadım.İlk defa bu kadar kesin bir dille ve ödeme planını da yazarak bir mail göndermişler.Bir şubeye sorduğumda evet krediniz kesinleşmiş ve bankamız bazı müşterilerimiz için böyle imkanlar sunuyor dediler.

    Ancak ben hala daha inanmamakla beraber böyle bir şeyim mümkün olup olmadığını merak ediyorum.

    Yani herhangi bir gelir beyanı istemeden ki isterlerse zaten normal kredi prosedürü uygulamış olacaklar,neden böyle mail gönderirler.

  4. @ Adsız // 18 Temmuz 2010 21:42

    ankalarin kredi kartlarini, aktif olarak kullanan ve odemelerini aksatmayan musterilerini tespit ederek bu musteri bilgilerinden guncel kkb sorgulamasi yapiyorlar. Sorgulamada sorunlu kaydi olmayan musterilere bu tur teklifler gonderiyorlar. Bu musterinin talebi olmadan on onayli kredi basvurusu yapmak gibi bir sey aslinda.

    Amac musteriye capraz satis yapmak. Akbank tarafindan senede bir kac kez uygulanan bir satis teknigi bu. Baktiginizda bu kredilerin dosya masrafi ayni donmde yapilan kampanyalardan biraz daha fazla oluyor. Dosya masrafinda indirim talep edebilirsiniz zira banka hakkinizda bu konuyla ilgili istuhbarat. Kkb sorgulamasi gibi. Maliyetleri zaten kendi kendine yapmistir. Siz krediyi almazsaniz bu maliyetler bosa gider ama indirime giderlerse. Masrafin bir kismini kurtarip ustune faiz geliri de kazanmis olurlar.

  5. Dediğiniz gibiymiş.
    Bankaya gidip sordum ve bankamızın size jesti dediler.Hiç bir şekilde gelirimi beyan edecek bir belge istemediler.(maaş bordrosu,vergi levhası vs.).Sadece nüfus cüzdanı ve bir adres teyidi için adıma bir fatura götürdüm.Bir kaç evrak imzalamamdan sonra yaklaşık 140 lira masrafla 10.000 tl krediyi 10 dk da verdiler.

  6. Biz meşru, saygın bir Hükümet kayıtlı para borç veren vardır. Biz mali yardım sunuyoruz şirketiz. Biz, faturaları ödemek için iş yatırım için kötü bir kredi kayıt veya para ihtiyacı olan finansal yardıma muhtaç bireylere, dışarı para vermek. Ben bizim en iyi hizmet sunmak zorundadır, çünkü böylece bir kredi için başvuruda çekinmeyin sana% 2 oranında bir kredi sunmak için mutluluk olacak gibi biz güvenilir yararlanıcı yardımda sizi bilgilendirmek için bu orta kullanmak istiyorum bu yüzden Eğer [email protected] kredi kaydını bizim e-posta gerekiyorsa

  7. Merhaba. Benim adım Alex Bedoshvili, ı ı have been sonra ise kredi goe ben bir haftadan daha O’na ve inless bir kredi için başvuran 50,000TL benim kredi almak yardımcı olmak için Sayın Juluis teşekkür için bu orta kullanmak istiyorum 4 kredi Teşekkürler Sayın Juluis tarafından kandırdı i [email protected] yoluyla ona temas

  8. WIN GÜVEN MORTGAGE

    E-POSTA ADRESİ – [[email protected]]

    MERKEZ —— Southwell Park Road Camberley, Birleşik Krallık

    ————————————————– —

    GÜVEN İPOTEK WIN hoş geldiniz

    Biz dünyanın her yerinde bireylere krediler sunuyoruz.

    Bizim kredi teklif kötü kredi ile insanlar için kullanılabilir

    herhangi bir teminat koymadan kredi güvenceye alın.

    Biz aralığından kredi vermek

    1000 $ ‘a 90.000.000 $. % 2 oranında bir faizle

    Biz bireylere kredi çeşitli tip sunuyoruz —

    Bireysel krediler

    kredileri yeniden finanse

    Yatırımcı kredileri

    Oto Kredileri

    Borç konsolidasyonu kredileri

    İşletme Kredileri

    Uluslararası Krediler

    SAYGILARIMIZLA

    RONALD FARIS

    E-POSTA ADRESİ —– [[email protected]]

    WIN GÜVEN MORTGAGE

  9. Eğer bir işletme kredisi, vb bireysel kredi, ev kredisi, araba kredisi, öğrenci kredileri, borç konsolidasyonu kredileri, güvenliksiz kredi, girişim sermayesi arıyoruz … veya bir banka veya bir ya da herhangi bir finans kurumu tarafından bir kredi reddetti edilmiştir diğer sebep. Sen kredi çözümleri için doğru yerdesiniz! Ben düşük faiz oranı ve% 3 uygun faiz oranı şirketler ve bireyler kredi vermek, özel bir borç veren duyuyorum. e-posta yoluyla bize ulaşın: [email protected]

    Kredi başvuru formu.
    Tam adınız…………………….
    Ülkee………………………….
    Belirtmek, bildirmek……………………………..
    Kredi Miktarı Gerekli ……………….
    seks……………………………
    Kredi Süresi …………………….
    Telefon numarası…………………..
    Aylık gelir…………………..
    Saygılarımla,
    Harry Anderson

Yorumlar kapalı.