web statistics

Fortis 18+ Worldcard Başvurusu Yapmadan Önce…


Daha önce sizinle paylaştığımız “Gençler ve Öğrenciler İçin Kredi Kartları ve Diğer Bankacılık Ürünleri” başlıklı yazımızda bankaların kredi kartı başta olmak üzere diğer bankacılık ürünlerinde gençler ve öğrenciler için neler yaptıklarına değinmiştik. İlgili yazımızdan yaklaşık 6 ay sonra gençlik segmentini, özellikle de üniversite öğrencilerini hedefleyen yeni bir ürün çıktığına dair bir bilgi aldık.

Fortis tarafından çıkartılan 18+ Worldcard adlı bu ürün, Fortis Worldcard‘tan tamamen farklı bir görselliğe sahip. “Hayat senin için şimdi başlıyor….” sloganıyla piyasaya giren bu ürün üniversiteli gençler için tasarlanmış tipik bir kredi kartı.

Kimler Fortis 18+ Worldcard alabilir ?

Fortis, bu kredi kartı ile 18-26 yaş arasında çalışmayan üniversite/lisansüstü/doktora öğrencilerine ulaşmayı hedefliyor. 18 yaşının altındaysanız kredi kartı sahibi olmanız zaten kanunen mümkün değil. 26 yaşının üzerindeyseniz de özelliklerini buradan sizler ile paylaşacağımız Fortis 18+ Worldcard başvurunuz yaş haddinden dolayı onaylanmayacaktır.

Hedef kitle yüksek öğrenim gören ancak çalışmayan öğrenciler

Kredi kartı ve kredi başvurularında değerlendirmeye alınan en önemli kriter başvuru sahibinin borçlanmak istediği tutarı ödeyebilecek bir gelire sahip olup olmadığıdır. Hedef kitle olarak çalışmayan üniversite/lisansüstü/doktora öğrencilerini hedeflemelerinin ilk bakışta bizi biraz şaşırttığını itiraf etmeliyiz. Ürün olarak “üniversite öğrencileri için” kredi kartı tasarlamak söz konusu olunca, kendi içerisinde bir mantığı olduğunu düşünüp fazla tepki göstermemeyi tercih ettik.

Sadece üniversite öğrencisi olmak yeterli mi ?

Aldığımız bilgiye göre bu kartın verilebileceği üniversitelerin yeraldığı uzunca bir liste var, ancak bu listenin geçerliliği dönemsel olarak ve söz konusu üniversitenin bulunduğu bölgede Fortis şubesinin olup olmadığına bağlı olarak değişiyor.

Fortis 18+ Worldcard’ın faiz oranı ve kart ücreti açısından avantajlı bir ürün olmasından dolayı, halihazırda standart Fortis Worldcard sahibi olan ve yukarıda bahsettiğimiz çalışmayan ve yüksek öğrenim gören kart sahipleri başvuruda bulanamıyor.

Ürün Özellikleri

Fortis 18+ Worldcard düşük limitli bir kredi kartı

fortis 18plus worldcardKlasik Visa kredi kartı olan Fortis 18+ Worldcard kart sahiplerinin sahip olabilecekleri maksimum limit 1,000 YTL. Ürünün, limitleri sınırlı tutularak üniversite öğrencilerine harçlıkları oranında kredi kartı kullanma deneyimi yaşatmaya çalışılan bir kredi kartı olduğunun altı çizilmiş. Bunu, ilk kez kredi kartı kullanacak olan üniversite öğrencilerinin arasında kantarın topuzunu kaçıranların olması durumunda, bu kişilerin hayata atılmadan kredi kartı borcu nedeniyle sorun yaşamalarının bir anlamda önüne geçebilecek sosyal sorumluluk kapsamında alınmış bir önlem olarak değerlendirebiliriz.

Fortis 18+ Worldcard sahiplerine avantajlı faiz oranı imkanı

Standart bir Fortis Worldcard için bankanın uyguladığı akdi faiz oranı % 4,54 iken Fortis 18+ Worldcard için bu oran % 4,19. Yani finansçıların dediği gibi 40 (bsp) baz puan daha avantajlı. Ancak söz konusu limit aralığında standart faiz uygulanması durumunda dahi çok ciddi bir kazanç veya kayıp olmayacağından bu özelliği çok büyük bir avantaj olarak göremedik.

Taksitli Nakit Avans imkanı

Fortis Worldcard’ın ana sayfasında da görebileceğiniz gibi devam etmekte olan taksitli nakit avans kampanyası, bu ürüne özel bir özellikmiş gibi anlatılıyor. Fortis’in bu konuya bir açıklama getirmesi gerekiyor, eğer bu taksitli nakit avans imkanı sadece belli dönemlerde diğer Fortis Worldcard müşterilerine sunulduğu şekilde bir kampanya özelliği ise ve Fortis 18+ Worldcard’ın sürekli kullanılabilen bir özelliği değilse, konuyla ilgili yanıltıcı bilgi vermelerinden dolayı başları derde girebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi belli tarihler arasında müşterilere tanınan imkanlar bir kampanyadır, ürün özellliği olamaz, ürün özellikleri devamlılık göstermelidir. Aynı dönemde devam etmekte olan bir kampanyayı ürün özelliğiymiş gibi tanıtmak gerçekten tüketiciyi yanıltıcı bir hareket olarak değerlendirilebilir.

“Puan Cepte” ile bedavaya konuşma imkanı

Gençlerin ilgiyle takip ettikleri en önemli özellik şüphesiz bedava konuşma dakikası veya köntür kazanma imkanı. Ancak bu özellik içerisinde bedava bir şey yok. Tüm Worldcard sahipleri gibi asgari 4 YTL değerinde Worldpuan sahibi olan Fortis 18+ Worldcard sahipleri de Turkcell hatlarına sms ile kontür alma imkanına sahipler.

Ufak bir not, Worldpuan’larla kontür veya Turkcell dakika alabilmek için gönderilen her mesaj 1 sms veya 2 köntür bir maliyet içeriyor. “Puanlar Cepte” kampanyası ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşmak mümkün.

Ekstre ve Worldpuan

Fortis 18+ Worldcard özelliklerinden biri de bu ürünlere ait ekstrelerin postayla değilde sadece e-mail ile gönderilmeleri. Eh, koskoca Garanti Bankası e-posta ile ekstre gönderimini Çevreci Bonus özelliği olarak her yerde lanse ediyorsa, Fortis’in bu özelliği 18+ Worldcard gibi üniversitelere yönelik bir ürün ile ilişkilendirmesini bir yenilik olarak görmüyoruz.

Worldpuan kazanımında Fortis 18+ Worldcard sahipleri için ekstra bir avantaj söz konusu değil. Fortis 18+ Worldcard sahiplerinin de sıradan bir Fortis Worldcard sahibi gibi Worldpuan kazanmak için ne gerekiyorsa onu yapması gerekiyor. Yani 1 Worldpuan kazanabilmek için yurtiçinde 4 YTL’lik, yurtdışında ise 3 USD’lik alışveriş veya nakit çekim gerçekleştirmek.

Çok avantajlı(!) kart ücreti

Fortis 18+ Worldcard sahiplerinde ilk sene için kart ücreti alınmıyor. Ancak sonraki yıllarda kart ücreti 5 YTL, yani diğer bankaların sahip oldukları muadil ürünlerin kart ücretiyle aynı.

Haftasonu Nakit Avans

Fortis 18+ Worldcard’ın haftasonları faizsiz nakit avans özelliği var, ama bu özelliğin nasıl işlediğine dair detaylı bir içeriğe ulaşmak mümkün olmadı. Detaylı bir içerik olmayınca da avantajlı bir özellik olup olmadığını söylemek mümkün değil.

Hedeflenen segment doğru, ancak rekabet olasılığı pek mümkün gözükmüyor

Gençlik segmenti, özellikle de üniversite öğrencilerine hitap eden segmentlerin önemi gün geçtikçe artıyor. Bankalar yeni nesil müşterileri bu segmentlere yatırım yaparak kazanacaklarının bilinciyle, yaptıkları yatırımları gittikçe arttırıyorlar. Özellikle Akbank ve Yapı Kredi bu konuda yaptıkları yatırımlar ile dikkat çeken bankalar. Fortis bu konuda rakiplerine göre varlık göstermekte geç kalmıştı. Varlık gösterdiğinde ise ortaya çıkarılan ürün, hedeflediği segmentte varlık gösteren diğer banka ürünleri ile rekabet etmekten çok uzak malesef. 2001 krizinin hemen ardından birçok banka tarafından çıkartılan ve artık miladını tamamlamış üniversiteli kart veya kampüs kart zihniyeti ile Fortis 18+ Worldcard’ı çıkarmışlar. Fortis 18+ Worldcard’ı rakipleriyle kıyasladığımızda tatmin edici olmaktan çok uzak bulduk. Yaşımız ilerlediği için olabilir, ancak üniversite hayatına yeni başlamış birinin Akbank, Yapı Kredi ve Garanti gibi bankalar tarafından çeşitli aktivite sponsorlukları ve avantajlar ile sunulan ürünler varken, Fortis 18+ Worldcard’a başvuracağına pek ihtimal vermiyoruz.

Fortis, Worldcard entegrasyonunu yeni tamamladı, belki de biraz zamana ihtiyaçları var. Ülkemizi etkisi altına alıp almayacağı net olmayan bir kriz ortamında yeni bir ürün geliştirken oldukça tutumlu davranmış olmasını anlayışla karşılamamak mümkün değil, ancak yanlış zamanda rekabet şansı olmayan bir ürün çıkarmaktansa hiç ürün çıkarmamak belki de daha mantıklı olabilirdi…

Zamanla bu ürünü daha çok avantaj ve aktivite ile ilişkilendirilebilirlerse görüşümüz değişebilir, ancak bu haliyle Fortis 18+ Worldcard başvurusu yapmadan önce iyice düşünün ve alternatifleri mutlaka değerlendirin diyoruz.

“Fortis 18+ Worldcard Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine bir yorum

  1. 9yıldır kullanıyorum wordcard bıktırdınız telefon açıyom birtürlü müşteri hizmetlerine baglanmam için kontürüm yetmiyo nalet olsun bankacılara hepsine alan koduyla ararken konturüm azgidiyordu şimdi uyanıklar alan kodunu kaldırmışlar daha çok para ödesin müşteri

Yorumlar kapalı.