web statistics

THY, Garanti Bankası ve Shop&Miles ile Yola Devam Ediyor


Geçen hafta haberini verdiğimiz, Türk Hava Yolları’nın özel yolcu programı Miles&Smiles üyelerine ortak markalı (co-branded) kredi kartı çıkarılması ile ilgili açtığı ihale görüşmeleri sonuçlandı.

İhaleyi bizim de tahmin ettiğimiz gibi Shop&Miles ile en yüksek teklifi veren Garanti Bankası kazandı. İhale bedeli olarak 170 milyon avro teklif edildiği konuşuluyor. Garanti’nin bir önceki ihalede senelik 20 milyon dolar civarında bir teklifle ihaleyi aldığını düşünürseniz, %100’den fazla bir değer artışı söz konusu. Tamam kredi kartları karlı bir iş ama senede 60 milyon avro ödeyecek kadar karlı mı yoksa prestij için mi bu kadar yüksek bedeller ödeniyor tartışılır.

Sonuç tam tahminlerimiz doğrultusunda çıktı. Türk Hava Yolları ve Garanti Bankası bir üç sene daha için Shop&Miles ile gün batımına doğru yola çıktı. Çıkan sonuç üç sene öncesindeki ihale ile büyük benzerlikler gösteriyor.

Türk Hava Yolları mutlu çünkü bu ihaleden en karlı çıkan kendisi oldu. Eğer bahsi geçen 170 milyon avro doğru bir rakamsa ödenen para gerçekten çok yüksek.

Garanti Bankası ise bizce hiç belli etmese de belki biraz buruk. Zira, bu rakamlar ile Shop&Miles programının kar etmesi mümkün gözükmüyor. Öte yandan dışarıya sağlam ve kendine güvenen bir portre çiziyorlar. Özenle yaratıkları ürünün arkasında sonuna kadar duruyorlar. Hala THY’nin tek resmi uçuş mili kazandıran kredi kartı onların. Kart sayısı konusunda birinciliği en yakın rakipleri olan Yapı Kredi’ye kaptırmadılar. Tabi bunun yanısıra Garanti Bankası’nın son birkaç senedir öne çıkarmaya çalıştığı bir başka prestij ödeme sistemi olan Amerikan Express ile Shop and Miles programını birleştirerek programa biraz daha katkı sağlamayı hedefliyorlarlar. Ancak rakipler bu alandaki servis kalitesini oldukça yükseltti. Artan servis kalitesiyle paralel maliyetler bankaların bu alandaki karlılıklarını oldukça etkiledi. Marjlar giderek düşüyor ve Türk Hava Yolları gibi muhafazakar yapıda bir kurumla bu maliyetler ile çalışmak ne kadar mümkün olacak zaman gösterecek.

Yapı Kredi cephesinde ise biraz yorgunluk, biraz hayal kırıklığı mevcuttur diye tahmin ediyoruz. Sonucu gerçekten değiştirebileceklerine inanarak çalışıp ihaleye hazırlandılar. Ortada ciddi bir emek var. Öte yandan hazırlanırken işin hesabını kitabını yapıp hangi noktada durmalarını hesaplayarak tamamen sağlıklı bir iş planı çerçevesinde ilerlediler. Yapı Kredi açısından bakılırsa harcadıkları emek boşa gitmedi. Her ne kadar bir açıdan THY’nin fiyatı arttırmasında kullanılmış gibi gözükse de, bu konuda yaptığı ön çalışmalar sayesinde Yapı Kredi, World’ün uçak bileti kazandıran programını geliştirerek Akbank’ın Wings vakasındaki gibi kendi kredi kartı uçuş programını tasarlayıp Garanti Bankası’nın karşısına ciddi bir rakip olarak olarak çıkabilir.

Peki tüketici açısından nasıl bir sonuç oldu? Bundan sonra Shop&Miles’ın mil kazanım oranlarında pek bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz çünkü Akbank’ın Wings’i rekabeti çok yakından takip ediyor. Bu rekabete önümüzdeki aylarda Yapı Kredi’nin de dahil olması ile kredi kartı harcamalarıyla uçuş mili kazanmayı tercih eden tüketicilere bir yeni alternatif daha çıkmış olacak. En avantajlı mil kazanım ve kullanım imkanı olan kurum rekabette bir adım öne geçecektir.