web statistics

Şeker Bayramı Tatiline Çıkmadan Önce Nelere Dikkat Etmeli ?


Bir ramazan daha bitmek üzere. Ramazanın bitişiyle ve 9 günlük idari tatille beraber pek çok kişi şehir dışına çıkacak. Biz de bu 9 günlük tatilden faydalanıyor olacağız. Bu süre içerisinde yeni içerik yaratma, yorumlarınıza ve sorularınıza cevap verme imkanımız olmayacak. Ancak sizlere yardımcı olacağına inandığımız konuları araştırmaya devam edeceğiz.

Bugünün işini yarına bırakıp son dakikada çanta yapma telaşına kapılacaklar için tatile çıkarken yapılması gerekenleri bir sıralayalım istedik. Biz bu bayramda tatile çıkarken bunlara dikkat ediyor olacağız. Önce tüketici finansmanı dışındaki önerilerle başlayalım :

Prizleri elektrik düğmelerini kontrol edin

Evden çıkarken buzdolabı hariç prizlerde takılı elektrikli eşya bırakmamaya özen gösterin. Birçok elektrikli eşya stand by modunda ciddi elektrik tüketimine sebep vererek faturalarınızın şişmesine sebep olmasının yanısıra elektrik kontağından yangın çıkma ihtimali de her zaman söz konusu. Şehir doluyken elektriğe olan talebi karşılamak amacıyla akım yüksek tutulur ancak böyle 9 günlük tatillerde şehir bir anda boşaldığında talep de bir anda düşer. Ancak bu sefer haneler olması gerekenden yüksek voltajlar ile karşılaşır ve bu durum bilgisayar, plazma, LCD TV gibi hassas elektrikli aletlerde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle tutumlu olmak, güvende olmak ve tatilde kafanızın rahat olması için çıkmadan önce prizlerinizi boşaltın ve elektrik düğmelerini kapattığınıza emin olun.

Suyu dışarıdaki vanadan kapatın

Yukarda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı şebeke su basıncında dalgalanmalar olası. Evden çıkarken ayıracağınız birkaç dakika dönüşte tatsız sürpriz ve masraflar ile karşılaşmanıza engel teşkil eden bir önlem olacaktır. Zor bir dönemdeyiz, tutumlu olmak lazım.

Faturalara dikkat

Sonradan belli olan idari tatiller ile ilgili en büyük sorunu bu tarihlere denk gelen son ödeme tarihli faturalar oluşturabiliyor. Yola çıkmadan önce hala elektrik, su, telefon ve diğer abonelik gerektiren hizmetler ile ilgili son ödeme tarihlerini mutlaka bir kontrol edin. Faturaları otomatik ödeme talimatıyla ödemeyi tercih edenler hesapta yeteri kadar bakiye bıraktıklarına emin olsunlar. Faturaları hala elden veya kapıcı aracılığıyla yatıranlar varsa onlar da özellikle son ödeme tarihi 3 Ekim 2008 tarihine denk gelen faturaları var mı kontrol edip önceden yatırmalılar. Unutmayın, gecikmeye düşen faturaların bazılarında neredeyse kredi kartı faizi kadar gecikme oranları uygulanıyor.

Kredi kartı son ödeme tarihine dikkat

Normal şartlar altında kredi kartları şirketleri (veya Türkiye’deki uygulamalarda olduğu üzere bankalar, katılım bankaları), kredi kartı son ödeme tarihlerini iki resmi tatilin arasında yer alan tek güne denk getirmemeye özen gösterirler. Ancak yine deneyimsiz personelden kaynaklanan istisna faktörünü göz önünde bulundurarak temkinli olmak gerektiğini düşünüyoruz.

Özellikle hesap kesim tarihleri ayın 24-25-26 Eylül 2008 tarihlerine denk gelen kredi kartı sahiplerinin, ilgili bankanın internet bankacılığı, ATM veya telefon bankacılığı kanallarından kredi kartlarının son ödeme tarihi hakkında bilgi almalarında ve ödeme planlarını buna göre revize etmelerinde fayda var.

Tatil dönüşü rehavete düşmeyin, ödemelerinizi unutmayın

Yukarıda bahsettiğimiz tarihlere denk gelen hesap kesim tarihli kredi kartınıza ait son ödeme tarihi, arife gününe veya 03 Ekim 2008 tarihine denk gelmiyor olsa bile büyük ihtimalle 9 günlük tatili takip eden ilk pazartesiye denk gelecektir. Bu da tatil rehaveti içerisinde ilk pazartesi yani 6 Ekim 2008 ödemelerini atlama ihtimalini ortaya çıkartıyor. Tatil dönüşü ödemeler için kendinize hatırlatıcılar koyarsanız gereksiz maliyetlerden ve gecikme ücretlerinden kaçınmış olursunuz.

Sizi bilemeyiz ama biz ödemelerimizin gecikmesinden doğacak maliyetleri önemsemeyecek kadar zengin değiliz. Tabiki arasıra elimizde olmayan nedenlerden kaynaklanan maliyetler canımızı sıkıyor. Ama önemli olan bu tür olayları bir deneyim olarak kabul edip tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alabilmek. Bu tür maliyetleri önemsemeyip tekrarlanmasına izin vermek dikkatsizlikten ziyade müsrifliğe giriyor ve inanın bize önümüzdeki dönem içersinde finansal sıkıntıya düşmemek için müsrifliği bir kenara bırakıp tutumlu olmak gerek.

Son olarak bayram tatilinde şehir dışına çıkacak olanlar için bir kaç kısa öneri;

  • Bayram tatilinde trafikte araç kullanacaklar iki kat dikkatli, üç misli sabırlı olsunlar.
  • Yurtdışına tatile gidecek olanlar, yurtdışında kredi kartı kullanımı ile ilgili yazı dizimizi okusunlar.
  • Güneye tatile gidecek olanlar kredi kartı kullanırken dikkat. Özellikle bu dönemlerde barlarda gece klüplerinde kart kopyalama olaylarına daha sık rastlanıyor. Mümkünse kartınızı pos’tan geçirirken kartınızdan çok uzaklaşmayın.
  • Temkinli olmakta fayda var, bayram tatili boyunca yaptığınız kredi kartı harcamalarına dair slipleri saklayın, ilgili döneme ait ekstreler ile karşılaştırıp kontrol etmeyi unutmayın.
  • Yanınızda en az 1 veya 2 kredi kartı taşıyın.
  • Kredi kartınızı kaybederseniz vakit geçirmeden bankanızla telefon bankacılığı vasıtasıyla irtibata geçin ve durumu bildirin.

Herkese sağlıklı ve mutlu bir şeker bayramı dileriz.