web statistics

Kredi Kartı Almak (Almamak) İçin 6 Neden


Gerek çevrenizdeki insanların etkisiyle gerekse TV’deki reklamlardan gördüklerinizden etkilendiniz ve bir kredi kartı almaya karar verdiniz. Peki bu kararı vermeden önce kredi kartının gerçekten ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrendiniz mi ?

Ne yazıkki okuyucularımızın büyük bir kısmının kredi kartı borcunu öğrenmek için internette harıl harıl arama yapıp sitemizi bulan kişiler olmasından, bu soruya verilen cevabın “hayır” olduğu sonucu çıkartıyoruz.

Bu yazımızda kredi kartı almaya karar vermeniz için düşünebileceğiniz olası sebepleri irdelemek istiyoruz.

Kredi kartı kullanırsam param cebimde kalır

İşte yapılan en büyük yanlış. Kredi kartı bir kredi aracı değil ödeme aracıdır. Kredi kartı ile yaptığınız ödemeyi o alışverişiniz için banka sizin yerinize yapar, ancak daha sonra ödeme tarihiniz geldiğinde aynı parayı sizden kuruşu kuruşuna ister. Eğer borcunuzun tamamını ödeyemezseniz faiziyle beraber ödemek zorunda kalırsınız. Eğer hiç ödeme yapamazsınız 3 ay sonunda mahkemelik olursunuz.

Yani kredi kartı ile aslında sadece bir ay süreyle kredi kullanmış olursunuz. Bir ay sonunda borcunuzu kapatmak zorundasınız, aksi halde maddi kayba uğrarsınız. Ayrıca kredi kartı faizleri de tüketici kredisi faizlerinden çok daha yüksektir. Bu haliyle kredi kartını bir kredi aracı olarak düşünmek yanlış olur.

Kredi kartı ile istediğim zaman nakit çekebilirim

Kredi kartınız ile istediğiniz zaman istediğiniz ATM’den nakit çekebilirsiniz doğru, ancak çektiğiniz nakite o tarihten sonra her gün faiz işlemeye başlar. Yani bu borç, belki kredi kartı ile alışveriş yapınca ay sonunda ödeme yapmanız halinde borç işlemediğini bilmediğinizden, belki de başka bir borcunuzu kapatmak için acil olarak nakit çektiğinizden, daha sonra size katlanarak geri dönecektir.

Kredi kartı ile nakit çekmek size en çok para kaybettiren kullanım şekli olacaktır. Bunun yerine borçlarınızı elinizdeki parayla nakit olarak ödemeye çalışın. Kredi kartını ise alışveriş ihtiyaçlarınızda ödeme esnasında POS cihazından geçirmek suretiyle kullanın.

Kredi kartı taksit imkanı sağlıyor

Kart kullananların en sevdiği özellik taksit imkanı. Bu yönüyle kredi kartı diğer ödeme yöntemlerine göre oldukça avantajlı gözüküyor.

Ancak bankalar daha çok müşteri çekmek için işyerleriyle yaptıkları anlaşmalarda gün geçtikçe daha fazla sayıda taksit yapmak için uğraşıyorlar. Bunu fırsat olarak gören tüketici de bütçesine uygun davranmayıp birden daha fazla alışverişte taksite giriyor ve ay sonunda yüklü miktarda borçla karşılaşıyor. Ödenemeyen borç daha sonra faizle beraber tekrar kapısına dayanıyor.

Ekstra puan kazanır, gönlümce harcarım

Kredi kartı size para kazandırır ! Kazandığınız ekstra puanlarlarla bedava alışveriş yapabilir hatta avantajlı uçak bileti alabilirsiniz. Ancak bunların hepsi borcunuzu ödeyebileceğiniz durumlarda geçerli. Eğer borcunuzu ödeyemez ve yasal takibe girerseniz banka kazandığınız puanları da silebilmektedir.

Zaman zaman bankalar yüklü miktarda puan hediye eden kampanyalar yapmaktadır. Ancak bu kampanyaların çoğu kazanılan puanların belirli bir tarihe kadar harcanması şartına göre kurgulanmaktadır. Yani müşteri önce puan kazanmak için belki de ihtiyacı olmadığı halde bir ürünü satın alır ve bu puanla belirlenen tarihe kadar aslında ihtiyacı olmadığı halde bir ürün veya hizmet satın almaya zorlanır. Amaç müşterinin bu kartı daha fazla kullanması veya kartını kullanmayan müşterinin cüzdanına tekrar yerleşmektir.

Nakit para taşımak istemiyorum

Yanınızda yüklü bir para taşımak yerine ödemelerinizde kredi kartını tercih ederek paranızın kaybolma ve çalınma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak tüm harcamalarınızı kredi kartı ile yapmak da, aylık harcamalarınızı takip etmenizi zorlaştırarak bütçenize uygun davranmanızı zorlaştırabilir. Bunun yerine bankaların ATM veya banka kartı verilen ürünlerini kullanmanızı öneriyoruz. ATM kartınıza bankadaki bir vadesiz hesabınız bağlanır ve aynen kredi kartında olduğu gibi alışverişlerinizde şifre girerek ATM kartı ile ödeme yaparsınız. Ancak kredi kartının aksina ATM kartı ile ödeme yaptığınız ilgili tutar o anda vadesiz hesabınızdan çekilir. Bu sayede hem borca girmemiş, hem de bir sonraki para çekişinizde hesabınızı kontrol ederek harcamalarınızı kontrol altında tutmuş olursunuz.

Cüzdanımda bir tane kredi kartı olsun

Acil durumlar için cüzdanınızda bir tane kart olmasında fayda var. Ancak vur deyince öldürmemek gerekiyor. Cüzdanıza koymuş olduğunuz her kart yıllık 20 ila 50 YTL arasında yıllık üyelik ücreti demektir.

Tecrübelerimize dayanarak söyleyebilirizki, cüzdanına filanca bankanın fiyakalı bir kredi kartını koyup da tanıdıklarına hava atan insan sayısı hiç de az değil. Ancak bu kişilerin de büyük bir çoğunluğu daha sonra aynı tanıdıklardan kredi kartını borcunu kapatmak için para istemek zorunda kalabiliyor.

İlle de kart isterim !

Biz TuketiciFinansman.net olarak kredi kartına asla karşı değiliz. Zaten sitemizde çeşitli bankalara ait kredi kartı reklamlarını görebilirsiniz. Eğer bilinçli bir tüketici iseniz de yukarıdaki yazımızda aslında kredi kartının avantajlarından bahsetmiş olduğumuzu farkedebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz avantajlar sadece borcunuzu ödeyemeceğiniz zaman dezavantaj haline gelmektedir.

Kredi kartı doğru kullanılırsa avantajlı bir üründür. Ancak yanlış kullanılacağına kredi kartı almamak bazı kişiler için daha doğru bir seçim olabilir.

“Kredi Kartı Almak (Almamak) İçin 6 Neden” üzerine 17 yorum

  1. selam
    tamda kredi kartı almak i.in internetten basvuru yapabilecegim bankalrı araştırıyordum
    ama sizin b guzel bilgilendirme yazınızı gorunce o kadar dı-ogru şeyler oldugunu gordum ki
    tanıdıgım butun kredş kart sahiblerinin cektigi acısorunlar guzumun ınune geldi
    size gercekten hak verdim vee
    kredi kartı almaktam vazgectim
    siz bu ulkenin kredii kartı için hazır olmadıgını hatırlattınız bana cok tesekkur ediyorum

  2. Yorumunuz için teşekkür ederiz. Tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz, umariz faydalı oluyordur.

  3. Acil bir sağlık sorunum çıktı ve kredi kartımla nakit çektim .Aylık ödemelerimi düzenli yapıyordum.Küçük miktarda bir kredi çekip hem 2 aylık kalan borcumu hem nakit borcumu peşinen ödemek istediğimde onay alamadım.Maaşımı aldığım şube ve il dışından başvuru yaptığım için onaylanmadığımı düşündüm saf saf.2005 yılı eylül ayında 200YTL gecikmeli ödemem varmış.Sanki faiziyle geri almamışlar ve üç yıldır düzenli ödemelerini yapan ve limitimi artırdıkları bir müşterileri değilmişim gibi onaylanmayan biri oldum birden bire.İşin kötüsü bu konudan haberim bile yoktu. Kendi şubeme başvurduğumda: “Hiç sorun değil, hemen başvurunuzu yapalım “dediklerinde güle oynaya “Her horoz kendi çöplüğünde eşinirmiş” diyerek başvurumuzu otomatik ödeme olacak şekilde yaptık.Artık yüksek faizli kredi kartımı sıfırlayacağım düşüncesinin rahatlığıyla evime döndüm.Bir kaç saat sonra üzgün bir sesle telefon eden müşteri temsilcimiz:” Merkez bankasının gecikmeli ödemeden dolayı onay vermediğini,nedenini yarın öğrenebileceğimizi” söyledi.Yeniden kendimi dolandırıcı ve bir sahtekar gibi hissettim.Ödenmiş bir 200YTL lik hiç bir şekilde bilgimin olmadığı gecikmenin senelerdir beni izlediğini bilmemek ne büyük bir güvensizlik oluşturdu ben de bilemezsiniz.İyi ki bu bilgilere sayenizde erişebildim.Bir çok soruma yanıt buldukça rahatladım.Sorunumu halledemesem bile size teşekkür etmeden bilgisayarımı kapatamadım.Anlaşılır açık seçik ve umut veren bir üslupla yol göstermenizden dolayı çok teşekkür ederim.

  4. kendi gelecegine ipotek koydurmak istiyorsan (3K)istemiyorsan (3K). Kradi Karti Kullan. Kradi karti kullanma,,

  5. bilinçsiz kredi kartı kullanmanın bizi ne kadar kötü bir geleceğe götürdüğünün farkındamısınız. En iyisi banka kartı kullanmak

  6. ben kredi kartı alacağım ama sadece 1 ürün alıp onun taksiti biteme kadar başka bir ürün almayacağım benim aklımı karıştıran olay kredi kartı aldeğım zaman bankama ne kadar kart parası ödeyeceğim bir de benim iş bankasında bir hesabım ve düzenli olarak her ay para yatıyor acaba maxımum kart almak benim için daha mı iyi olur iyi çalışmalar

  7. @Adsız//15 Ekim 2008 Çarşamba 21:11
    Kredi Kartı harcamalarınızı aylık gelirinizin üzerine çıkartmadığınız sürece istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Arzu etmeniz durumunda “kredi kartı Kullanım Esasları” başlıklı yazımızda bu konuda size yardımcı olacak bilgiler de mevcut.

    Kart ücreti uygulaması bankasına göre farklılık gösterir. İş bankasının nasıl bir uygulaması olduğunu bilmiyoruz.

    Genel kart ücreti uygulamalarından biri İlk sene kart ücreti almayıp ikinci sene alınması yönünde oluyor. Bazı bankalar ise kart kullanımına başlanır başlanmaz ilk üç ay içersinde ekstreye yansıtırlar. Senede bir kere kart ücreti alınır. Bankaların ne kadar kart ücreti aldığına dair detaylı karşılaştırmasını buradan ulaşabilirsiniz.

    Kredi kartı ile ilgili bizimle paylaştığınız ihtiyaçlarınızı değerlendirdiğimizde başvuru tercihinizi sürekli çalıştığınız bir banka ile yapmanızavantajlı olacaktır.

  8. çok teşekkür ederim sizlere çok bilgilendirici bir yazı olduğunu düşünüyorum.

  9. kredi kartı bilinçsiz kullanıldığı takdirde insanın başına gercekten büyük dertler açıyor bende hep bi ürün alcam baska da kullanmıcam diyerekten almştm ilk kredi kartmı ama o kart cüzdanmda bulunduğu sürece bana zarar veryr şimdi limitimi doldrdum ve nasl ödeyeceğimi düşünyrm hem de öğrencym artk bende bi kredi kartı mağduruyum 🙁

  10. merhabalar. linkinizi okudum ve cok etkılendım. insanları doğru net bir şekilde aydınlatmışşısınız aynı zamanda da kredi kartı kullanımına yönelik bu yazı ile dikkat çektiğinizi düşünüyorum.Tek sorun kredi kartının insanlar tarafından amacından saptırılarak kullanılıp ve daha sonrada yüksek borc tutarlarıylan karşılaşması.

    Ben şuna inanıyorum hayattan herşey insanlar için bir tecrübedir. Bende sizin bu yazdıklarınızdan kendıme pay cıkarmadım değil hatta eski günlerimi hatırlattı bana.

    Zamanında benımde bi kredi kartım vardı sürekli taksitli alış verişler yapıyodum bununla yetınmeyıp bir başka bankanında kredi kartını aldım ve aynı şekilde alışveriş yaptım.Ewt sunu ıtıraf edebılırım kı o anda cebimden para çıkmıyodu mutluydum ama sonra ekstreler gelmeye başlıyınca ne kadar hatalı oldugumu farkettım ama iş işten geçti faiziyle birlikte ödemelerimi yaptım.İlk başta 2 kredi kartımdan birini iptal ettim öbürünüde epey bi müddet kullanmadım.Çünkü kredi kartını amacına yönelik kullanmamıştım yada nakit para çektiğimde bunun bana faizi birlikte gelebileceğini düşüp aman boşver ne kadar gelir ki dediğim zamanlar oldu.

    Sonuçta su anda bir tane kredi kartı sahibiyim ama bu sefer kullanmasını iyi biliyorum.

    Bu yazıyı yazmamın sebebide yaşamış oldugum durumu insanlara anlatarak , onların da en azından kendılerıne bır ders çıkarmalarını istemem. Çünkü artık kredi kartı borçları insan hayatının bazen sonu bile olabiliyor. O yüzden de lütfen arkadaşlar kredi kartını gerektiğinde kullanın. Teşekkür ederim

  11. slm tamamda sizin dedihiniz dohru bende çalışıyom benimde belirli bir maaşım var kendime bilgisayar almayı düşündüm kararımı verdim amam okadar peşin vrecek gücüm yok ve ne yapacahımı bilmiyorum bu durumda kredi kartı çıkarmak zorundayım başka çarem yok bana yardımcı olun lütfen beni dohru bir yola sokun

  12. ben teksttilde çalışan bir vatandaşım.iş yeri yapıkredi ile anlaşmalı olarak bizim maaşları her ay banka kartlarına yatırıyor.benim sorunum şu.yapı kredi şirket çalışanlara kredi kartları verdi ben kartı hiç açtırmadım şifremi bile almadım.buna rağmen 35 lira borcum olduğunu gördüm. bize kredi kartlarını kullanmadığınız taktirde 1 yıla kadar sizden bir şey kesilmeyeceği bilgisi verildi. ben bu konuyla ilgili bilgi almak istiyorum

  13. @Adsız // 21 Aralık 2009 16:24
    Yapı Kredi Telefon bankacılığını arayarak maaş hesabınız olduğunu ve size verilen bilgide ilk sene için kart ücreti alınmayacağının belirtildiğini belirterek kart ücretine itiraz ediniz.

  14. @Adsız // 21 Aralık 2009 16:24
    Yapı Kredi Telefon bankacılığını arayarak maaş hesabınız olduğunu ve size verilen bilgide ilk sene için kart ücreti alınmayacağının belirtildiğini belirterek kart ücretine itiraz ediniz.

  15. hocam merhaba ben 1 buçuk seneden bu yanaa işletme sahibiyim ve şu ana kadar ne kredi kartı nede kredi işine girdim hirbirşekilde bankalarla bir çalışmam hesabim bile olmadı. İnsanlarin bankalarla yaşadığı sorunlardan dolayı o yüzden kullanmadım. Geçenlerde mal aldığım toptancı cari hesaplarını kapattıklarını ve kredi kartı ile alışveriş yapabilecegimi söyledi ama kredi kartım yok. Bi tane kredi kartı almak zorunluluk oldu artık ne yapabilirim

Yorumlar kapalı.