web statistics

Aylık Kredi Kartı Harcamaları [Anket]


Geçtiğimiz dönem TuketiciFinansman.net okuyucuları arasında gerçekleştirdiğimiz aylık kredi kartı kullanımı anketimiz sonuçlandı. Tamamı TuketiciFinansman.net okuyucularının cevaplarından oluşan anket sonuçlarımız aşağıdaki gibidir.

Aylık kredi kartı harcama tutarları :
0 – 250 YTL : 260 oy (13%)
250 – 500 YTL : 457 oy (23%)
500 – 1000 YTL : 510 oy (26%)
1000 – 2000 : YTL 261 oy (13%)
2000 – 5000 : YTL 135 oy (6%)
5000 – 10000 : YTL 92 oy (4%)
10.000 YTL : ve üzeri 230 oy (11%)

Tabloda da görüldüğü gibi TuketiciFinansman.net anketinde aylık kredi kartı harcamalarında en büyük pay (/%26) 500-1000 aralığına denk geliyor. Yakın takipte ise 250-500 YTL ile 1000-2000 YTL aralığı var.

kredi karti kullanim sikligi

Mayıs ayında BKM tarafından yayınlanan kart monitörü raporunda aynı sorunun BKM tarafından da yöneltildiğini görüyoruz. BKM burada farklı aralıklar kullanmış, dolayısıyla sonuçlarda farklılık var. BKM verilerine göre aylık kredi kartı harcamalarının ağırlıklı olarak 101 -300 YTL aralığında yer aldığı gözlemleniyor. Öte yandan aynı grafiğin hemen yanında yazılan bir başka metinde, kredi kartı ile yapılan aylık ortalama harcamanın aylık 791 YTL ile TuketiciFinansman.net anketinin bant aralığına daha yakın olduğunu görüyoruz.

Yaptığımız incelemelerde sitemize Google vasıtası ile ulaşan okuyucularımızın çoğu “kredi kartı borcu” ile ilgili aramalar neticesinde ulaştığını görüyoruz. Kredi kartı piyasasına baktığımızda ise son 10 yılda kullanımda bulunan yani kredi kartı sayısında %800’lük bir büyüme gözlemleniyor. Bu büyüme oranına paralel olarak aylık kredi kartı harcama ortalamasında ve kredi kartı borç yönetimi ile ilgili soruların sayısında da büyük artışlar yaşanması çok normal.

Tüketicilere bu konuda yardımcı olacağına inandığımız birçok makale yayınladık. Ancak içinde bulunduğumuz şu dönemde piyasa şartları ve faiz oranları göz önünde bulundurulduğunda, tüketicilerin kredi kartı kullanımında çok dikkatli davranmasının önemi her geçen gün artmakta. Hem bireysel hem kurumsal borçlanma maliyetlerinde artış, hem de borç verirken aranan kriterlerde bir sıkılaşma sözkonusu.

Benzer dönemlerde bu konuda dikkatli davranmayıp gelirlerinden çok kredi kartı harcaması yapanlar veya kredi kartı dönem borcunu taksitlendirmeyi bir yaşam biçimi haline getiren tüketicilerin, beklenmedik bir anda sadece kredi kartı ile değil, tüm tüketici finansman ürünleriyle ilgili sorunlar yaşamaya ve bir anda kamuoyu bu konuda mağduriyet yaşayan insan hikayeleriyle çalkalanmaya başlıyor. Bu sebeple önümüzdeki birkaç ay kredi kartı harcamalarında ve kredi kartı dönem borcu ödemelerinde özenli ve dikkatli olmak kritik önem taşıyor.

“Aylık Kredi Kartı Harcamaları [Anket]” üzerine bir yorum

  1. emekli olduğum halde nden bireysel kredi aiamıyorum neymiş efendim daha önce kredi kartından sorun olmuş maaşıı vakıf bank alıyorum ben size ödeme yapmıycağım zaten devlet paramı size yatırıyor tanıdık kimse olursa veriyorlar merkez bankası kendi işine baksın işine geleni onay veriyorlar

Yorumlar kapalı.