web statistics

Türkiye Finans Katılım Bankası da Bonus’lu Oluyor


Garanti Bankası tarafından bugün İMKB’ye yapılan açıklamaya göre; Garanti Bankası ile Türkiye Finans Katılım Bankası (TFKB) arasında, Garanti Bankası tarafından kurulmuş ve büyüyerek işletilmeye devam edilen Bonus kredi kartı programına dahil işyerleri nezdinde, Türkiye Finans Katılım Bankası kart hamillerine taksitli işlem, yapılan harcamalar karşılığında bonus kazanma ve kazanılan bonusların bonus programına dahil üye işyerlerinde harcama imkanı sağlayacak bir sözleşme imzalandı.

Yapılan açıklamayı ilk duyduğumuzda biz de şaşırdık. Türkiye Finans, 1 Mart 2008 tarihinde Ortadoğu’nun en önemli bankalarından ve Suudi Arabistan’ın en büyük bankası olan The National Commercial Bank (NCB) tarafından satın alınmıştı. İslami esaslara göre faaliyet gösteren, bir başka deyişle islami açıdan “haram” olması nedeniyle faiz uygulaması olmayan bir kalkınma bankası faiz gelirlerinin çok önemli bir rol oynadığı kredi kartı operasyonuna dahil olmaya nasıl karar verdi merak ettik.

turkiye finans kredi kartiTürkiye Finans Kalkınma Bankası bireysel bankacılık hizmeti kapsamında kredi kartı hizmeti sunmakta. Kredi kartı hizmetlerini incelediğimizde kalkınma bankasının faiz adı altında bir uygulaması olmamasına rağmen, kar payı adı altında bir uygulamaları var. Bu uygulamanın islama uygunluğu konusunda bir tartışma yaratmıyoruz. Eminiz banka yetkilileri ürünlerin islami bankacılık esaslarına uygunluğu hakkında geçerli fetvaları bulunuyordur. Gerçekleşen işlemleri, Garanti Bankası üzerinden alıp, kendi islami standartlarına göre ekstrelerini ve kar paylarını hesaplayıp, müşterilerine Bonus kart hizmetini islami esaslara göre verebilmelerinde bir engel gözükmüyor.

Bu anlaşma ile TFKB, kendi kredi kartı kullanımını Bonus programı dahilinde üye işyerinde kullanılmasına imkan vererek hem ciro artışı sağlayarak müşterilerinden sağladığı gelirlerini arttıracak, hem de üye işyeri operasyonu açısından mevcut ağlarını genişletme maliyetlerinden tasarruf etmiş olacak.

Son günlerde Bonus programına bankaların birbiri ardına dahil olduğuna şahit oluyoruz. Bonus kart, tek bankaya ait bir kredi kartı olmasa da, Türkiye’deki en yaygın kredi kartı olmuş durumda. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kredi kartı sayısında Yapı Kredi lider olarak gözükse de, Bonus’un tek bir sisteme ait kredi kartı sayısı açısından Yapı Kredi kartlarına yetişmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Bu anlaşma ile Garanti, Bonus’u bir visa veya mastercard gibi kredi kartı/banka kartı ödeme sistemi haline getirme hedefine bir adım daha yaklaşmış oluyor.