web statistics

Sanal Kart Nedir ? Sanal Kredi Kartı Tanımı


Pek çoğunuz sanal kart terimini daha önce duymuşsunuzdur. Özellikle internetten yapılan alışverişlerde tüketici lehine avantajlar sağlayan bir ürün. Sanal kartlar hakkında bilgi isteyen bir okuyucumuzun talebi üzerine sanal kart tanımına yer vermek istedik.

Sanal kart, internet gibi nispeten güvensiz ortamlarda kredi kartı yerine kullanılmak için tasarlanmış bir karttır. Sanal kartlar, bankanın kredi kartı sisteminde fiziksel bir kartmışcasına sanal olarak tanımlanırlar, fiziksel olarak mevcut değildirler (bazı bankalar kullanıcılara kolaylık olsun diye kartın kartondan yapılmış bir benzerini gönderirler). Diğer kredi kartları gibi bir kredi kartı numarasına, son kullanma tarihine ve limite sahiptirler.

Sanal kredi kartı kullanmanın çeşitli avantajları vardır. En büyük avantajı limitinizi istediğiniz gibi değiştirebilmenizdir. Sanal kart kullananlar genelde alışveriş yaptıktan sonra ya müşteri hizmetlerini arayarak ya da bankanın internet şubesinden limitlerini sıfırlarlar. Böylece kart numaranız çalınsa bile o karttan bilginiz dışında alışveriş yapılma riski ortadan kalkar. Diğer bir avantaj da bankaların sanal kartları ücretsiz sunmasıdır.

Sanal kredi kartı, fiziki olarak kredi kartının POS cihazından geçmesini gerektirmeyen işlemlerde (telefon/mail order ve internet işlemleri) kullanılır. Dolayısıyla sanal kartı restoranlarda, mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde kullanmak mümkün değildir.

Sanal kart alabilmek için genellikle ilgili bankaya ait bir kredi kartınız ve internet şubesi müşterisi olmanız gerekiyor. Bunlara sahipseniz hemen internet şubesine girip kolayca bir sanal kart oluşturabilirsiniz.

“Sanal Kart Nedir ? Sanal Kredi Kartı Tanımı” üzerine 8 yorum

  1. Mahir Bey,
    Genelde tüm bankalar sanal kart vermektedir. Ne yazikki elimizde bu ürünü veren bankalarin oldugu bir liste bulunmamakta.

  2. Bunun için kredi kartı almak şart mı ? Vadesiz hesabım ve bankamatik kartım var. Bunlar yeterli olmaz mı?

  3. @Simuzer //02 Ağustos 2008 Cumartesi 21:00
    Sanal kart genelde bir kredi kartına bağlı olarak çalışır. Bunun dışında bir uygulama sadece Garanti bankasında mevcut. Eğer kartınız ve hesabnız garanti bankasındaysa internette harcamanız için bir sanal kart çıkartabilirsiniz ama bu kart kredi mantığı ile çalışmayacaktır. Kartınıza yapacağınız harcama kadar bir para yüklemesi yapmanız gerekir.

  4. Bilgisayar Almayı Düşünüyorum Fakat Kart Limitimiz Yetmiyor Sanal Kart Çıkartınca Onun Limitini Bankamı Ayarlıyor Yoksa Bizmi Birde taksit seçenekleri nasıl oluyor sanal kartların ?

    • Sanal kart limitini kendiniz belirlersiniz ancak o da mevcut kredi karti limitinizi kullanir.

  5. Bankaların sanal kart ücreti alması,tüketici haklarını ihlal etmekte midir?

    Çünkü, Tüketicinin Korunması Hakkında Yasanın Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar” başlıklı 6.maddesinde “ Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.

Yorumlar kapalı.