web statistics

DD Mortgage Türkiye Pazarlama Stratejisi


Geçtiğimiz günlerde DD Mortgage’ın BDDK’dan faaliyet iznini almasıyla ilgili yazımızı yazdıktan sonra DD Mortgage ile iletişime geçip biraz daha detaylı bilgi istedik. Henüz basın lansmanını gerçekleştirmemiş olduklarından sorularımıza basın lansmanını takip eden haftadan sonra cevap verme imkanı buldular.

DD Mortgage yetkililerinden aldığımız bilgiye göre;

DD Mortgage, mortgage müşterilerine ulaşmak için az sayıda şube, etkin direkt satış ekibi ve alternatif dağıtım kanallarını kullanmayı hedefliyor. Alternatif dağıtım kanalları dendiğinde tanım biraz geniş kalmak ile birlikte TuketiciFinansman.net olarak biz bunu internet ve mobil kanallar olarak yorumluyoruz. Bahsettikleri şube ve bölge yapısını oluşturana kadar en mantıklı adım da bu gözükmekte. Buna ilave olarak yeni faaliyet gösteren ATM şirketi de kullanılabilir.

DD Mortgage web üzerinden ihtiyaç belirleme, bütçe hesaplama, taksit hesaplama, teklif karşılaştırma gibi katma değerli hizmetleri sunmak ile beraber tüketicilere online olarak mortgage başvurusu yapma imkanı da sunmaktalar. Tüketicilere sundukları birden çok mortgage ürününü taksit ve bütçe hesaplamayla internet üzerinden aynı anda karşılaştırma imkanı sunduktan sonra, krediye başvurma ve bu başvuruya birkaç saniyede ön onay alma imkanı sunuyorlar. Ayrıca mortgage kredileri ile ilgilenen ve daha kişisel bir bağlantı tercih eden tüketiciler için 444 77 33 numaralı “Rahat Mortgage Hattı” üzerinden DD mortgage ürünleri hakkında detaylı bilgi edinme imkanı da veriyorlar.

DD Mortgage organizasyon olarak Türkiye’de müsait kanalların hepsini hesaba katmış gibi gözüküyor. Anlaşmalı oldukları ve halen devam etmekte olan emlak projeleri (Anthill, Bahçeşehir Evleri, Isthanbul Evleri, Milpark, Rose Marine ve Trump Towers) ve şirketin çoğunluk hissesi sahibi (%51) Doğan Grubuna ait www.hurriyetemlak.com, www.milliyetemlak.com üyesi emlak ofisleriyle işbirliğine giderek bu kanalları da verimli bir şekilde pazarlama kanalı olarak kullanma imkanına da sahipler.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Türkiye ve dünyada mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında, DD Mortgage özelikle iki ürün ile öne çıkmayı hedefliyor :

Basamaklı Klasik” adlı ürünleri orta gelir grubunu faiz artışından korumaya yönelik düşük taksitlerle başlayan ve her yıl belli oranda artan bir ürün. Daha önce burda sizler ile detaylarını paylaşmaya çalıştığımız Finansbank tarafından çıkartılan Taksidi Düşük Mortgage ile yapı olarak oldukça büyük benzerlikler gösteriyor.

dd mortgage turkiye stratejisiYine DD Mortgage tarafından sunulmakta olan diğer bir ürün olan “Sık Öde Az Öde”de, ödeme frekansını iki haftada bire çekerek ödeme taksitlerinde aylık %1’e yakın, vade sonunda ise %20’lere yakın indirim avantajı sağlayan ürün, Türkiye standartlarına ve Türk tüketicisinin yapısına ne kadar uyduğu konusunda kafamızda soru işaretleri oluşturdu.

Türkiye’deki tüketicilerin yıllardan beri süre gelmekte olan borçlanma alışkanlıkları, borç ödemelerinin aylık frekanslar ile gerçekleştirmeleri üzerine kurulmuştur. İki haftada yapılması gereken kredi geri ödemeleri oldukça avantajlı gözükse de uzun vadeli krediler bir disiplin gerektirir. Bu disipline sahip olmayan tüketicilerin sırf % 20’lik avantajdan faydalanmak için böyle bir geri ödeme planına dahil olmaları durumunda, geri ödeme bacağında bazı maliyet ve sıkıntılar ile yüzleşmeleri gerekebilir.

Aysan tarafından yapılan açıklamada ;

2008’de 140 milyon YTL,
2009’da 1 milyar YTL,
2010’da 2.1 milyar YTL,
2011’de 3.3 milyar YTL,
2012’de 4.5 milyar YTL’lik

kredi vermeyi hedeflemelerinden dolayı, kredi portföyü kalitesinden ödün vermemek için başlangıçta sadece üst gelir grubundaki müşterilere hizmet verecekleri yönünde beyanlarda bulunmuşlar. Günümüz koşullarında yüksek faiz oranları nedeniyle ise yakın gelecekte orta ve ortanın altı gelir grubundaki müşterilere ise hizmet verebilecekleri ayrıca belirtilmiş.

Sonuç olarak, DD Mortgage mevcut organizasyonu Türkiye mortgage piyasası ile ilgili daha önceki yazılarımızda paylaştığımız şekilde mevcut yapının hitap ettiği üst gelir grubunu hedefliyor ve organizasyonunu buna hizmet verecek şekilde geliştiriyor. Oranlar Türkiye koşullarına göre çok rekabetçi değil ancak dosya ücreti veya özel projeler için sağladığı avantajlı oranları da gözlemlendikten sonra başvuru için karar verilebilir.