web statistics

Citi Axess Kart Başvurusu Yapmadan Önce…


Citibank, Akbank ile yeni bir işbirliğine giderek Citi Axess isimli yeni kredi kartını duyurdu. Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akcaoğlu, Citi Axess kredi kartının tanıtıldığı basın toplantısında, Akbank ve Citi ortaklığında çıkarılan Citi Axess kredi kartının tamamen yeni bir müşteri segmentine hitap edecek yeni bir ürün olacağını ve önümüzdeki bir yıl içinde en az 100 bin karta ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kredi kartlarını bir tüketici finansman aracı olarak Türk tüketicisi ile tanıştıran ve tabana yayılmasında büyük payı olan Citibank, bir dönem agresif satış politikaları ve kredi kartlarında bankalar arası rekabetin tam olarak oturmadığı dönemlerde kart sayısını 450.000’lere kadar çıkarmıştı. İlerleyen yıllarda yurt dışından yönetilmenin dezavantajı nedeniyle artan rekabet koşullarına ayak uyduramadı ve kart sayısında %50’ye varan kayıplara uğrayarak günümüzde 200.000’li rakamlara geldi. Türkiye’de tüketici finansmanı ve özellikle kredi kartlarında hizmet veren birçok banka ve finansal kurumun üst ve orta seviye yöneticileri Citibank kökenlidir ve Citibank kredi kartları faaliyetlerinin büyümesi için gerekli kalifiye personelin yetişmesinde adeta bir okul gibi olmuştur.

Citibank Akbank ile halihazırda Türkiye’de ATM paylaşımı, Akbank Mortgage ürün ve fonlarının Citibank şubelerinde sunulması, Akbank şubelerinden Citi kredi kartı ve bireysel kredi ödemesi gibi işbirliklerinin yürütüyordu. Bu işbirliği ile Citibank, Türkiye’de en yaygın kullanıma sahip kredi kartlarından biri Axess özelliğinin kazandırarak kredi kartı pazarında rekabet edeceğe benziyor.

citi axess kartAslında bu işbirliğine çok da şaşırmamak lazım. Sizlere daha önce Fortis Worldcard ve Oyakbank Bonus ortaklarıklarından bahsetmiştik. Kredi kartı pazarının iyice kızıştığı bu dönemde Citibank Türkiye’de en çok kullanılan kredi kartılarından biri olan Axess ile ortalıklığı giderek bizce doğru bir adım attı. Üstelik Citibank kredi kartı organizasyonunda tamamen Issuer olarak faaliyet gösterdiği için, bu tercihle beraber hem kendi kart sayılarını arttırarak kar ediyor olacak, hem de Akbank’ın ortağı olarak Akbank’ın bu operasyondan kazanacağı karın da % 20’sine sahip olarak başka bir operasyona gerek duymadan herhangi bir alternatif işbirliğinden %20 daha fazla kar etmiş olacak.

Peki bu ortaklık ile tüketicileri neler bekliyor ?

Yeni Citi Axess kredi kartı ile Citi müşterileri, Axess kartın müşterilerine sağladığı chip para, taksit ve kampanya özelliklerinden faydalanabilecekler. Bunun yanısıra Citi Bank’ın daha önce kredi kartlarında vermiş olduğu kredi kartınızdaki kullanılabilir limitin %75’ye kadarını nakite çevirmenize yarayan aktif limit, nakit olarak kullanabileceğiniz ek bir limit sağlayan ekstra nakit, diğer kredi kartlarına ait tüm borçlarınızı Citi Kredi Kartı’nıza aktarmanıza yaran borç transferi özelliklerini de yeni Citi Axess kartınızda kullanabileceksiniz.

Ancak dikkatimizi çeken bir nokta şu oldu; yapılan basın açıklamasında bu yeni ürün ile yeni bir müşteri segmentini hedeflendiği belirtilmiş. Bu durumda halihazırda Citi kredi kartı olan müşterilerin ellerindeki Citi kartları Axess özellikleriyle kullanamayacaklarını düşünebiliriz. Citi kartlarını Axess Citi kart ile değiştirmek isteyen müşterilerden ayrı bir kart ücreti alınması veya kazanılmış olan Citi Para’ların Chip Para’ya dönüştürülmesiyle ile ilgili olarak Citi Bank’in web sitesinde hiçbir bilgi bulunmuyor. Dolayısıyla eğer bir Citi kredi kartı sahibiyseniz bankanıza ulaşarak bu kart hakkında daha fazla detay öğrenmenizde fayda var.

Citibank, müşterilerine ayrıcalıklı özellikler sağlayan Citi Axess Gold isimli bir kart daha sunuyor. Citibank, Citi Axess Gold ile yurtdışında concierge hizmeti, Sign & Fly Seyahat sigortası gibi daha özellikle sık yurtdışı seyahati yapan yüksek gelir grubuna hitap eden müşterileri hedeflemiş gibi görünüyor.

Citibank, Akbank’ın yaygın üye işyeri, chip para ve kampanyaları sayesinde şüphesiz kredi kartı işlem sayısını ve özellikle olmayan taksitli cirosunu artıracaktır. Citibank kredi kartı operasyonunda daha öncesinde Acquirer (üye işyeri) ayağında faaliyet göstermemesinden dolayı taksit imkanını ekstre harcamalarına vade farkını direkt olarak müşterilerine yansıtarak sağlıyordu. Mevcut Citibank kredi kartı müşterileri, en azından Citi Axess Card sahibi olarak bu imkana Axess avantajı ile kavuşuyor olacaklar. Bu ayrıca Citibank şube ve direkt satış ekibinin kart satışlarını Axess özellikleri ile destekleyerek arttırmalarına da yardımcı olacaktır.

Ancak diğer tüm bankaların da benzer ortaklıklarla aynı stratejiyi kullanmaya başladığını düşününce, Citibank’ın kredi kartı sayısında rakiplerini geride bırakıp bırakmayacağı konusunda şüpheliyiz. Aslına bakarsanız bu konuda bir hırsa sahip olup olmadıklarına bile emin olamıyoruz. Citi Axess Kart başvurusu yapmadan önce, elinizdeki kredi kartının çok yakın bir süre içersinde büyük bankalara ait kartların anlaşmalı olduğu üye işyerlerinde geçerlilik kazanması ve benzer taksit ve puan özelliklerine sahip olması ihtimalini göz önünde bulundurarak, biraz daha beklemenizi tavsiye ediyoruz.

“Citi Axess Kart Başvurusu Yapmadan Önce…” üzerine 6 yorum

  1. artık bu işbirliğini biran önce tamamlayın ,vakıfbank sessiz sedasız geliverdi.

  2. citi kadar uyanık banka yok hata yaptım bi kart oldım hergün tlf edip para satmaya çalışıyolardı sonunda kapattım kurtuldum

  3. Yeni aldigim kredi kartini kapatmak istiyorum ne yapmam lazim. kart daha elime bile geçmedi. kartı kendi isteğimle çıkartmadim ya 2 tane banka çalışanı benim çalıştığım işyerine geldi beni ikna etmek için çabaladilar çok israr ettiler şimdide ben karti iptal etmek istiyorum ne yapabilirim. form doldurdum imza attim ya nasil iptal edebilirim bi yardimci olurmusunuz. zaten benim bir adet kredi kartim başka bankadan var bu ikincisi kullanmadiğim halde fazla gelecek boşu boşuna zarar edeceğim. insanlarin olmadik zamanlarindan faydalanabiliyorlar bende öyle bir hataya kapildim. yardimci olanlardan şimdiden teşekkür ederim. karti kuryeden hiç teslim almasam olur mu kart işleme açılır mı

  4. @ Ziyaretci // 10 Kasım Salı

    Konuyla ilgili birçok yazımız mevcut. Hatta yukarıdaki menude sirf kart iptaliyle ilgili bir secenek de var.

  5. sayın Ziyaretci kardeş aynı olay benim başıma geldi kartı kuryeden teslim al kartın arkasındaki müşteri hizmetlerini ara ısrarcı bi şekilde iptal edilmesini söle sesini biraz yükseltirsen derhal iptal ediyolar bu memleketde sesin çıkması lazım

Yorumlar kapalı.