web statistics

Türkiye’deki Tüketici Finansmanı Şirketleri


Tüketici finansmanı şirketleri, 1990’lı yılların ikinci yarısından sonra yapılan bazı kanunsal altyapı hazırlıklarının ardından ve yabancı sermayenin de bu sektörde faaliyet göstermek amacıyla Türkiye’ye girişinin ardından karşımıza çıkmaya başladılar. Ancak bu şirketler geçtiğimiz 18 sene boyunca yaşanan ekonomik krizler ve sektörün genişlemesine imkan verecek kanuni altyapı çalışmalarının devamının gelmemesi nedeniyle tüketici finansmanı alanında faaliyet gösteren bankaların gelişiminin çok gerisinde kaldılar.

Özellikle 2000’li yılların başında Türk bankalarının kredi kartlarına taksit özelliğini kazandırmasının ardından tüketici finansmanı şirketleri, dayanıklı tüketim ürünleri satışında hiç hesaplamadıkları bir rakiple karşı karşıya kaldılar ve bu özellik nedeniyle ciddi bir darbe aldılar. Dayanıklı tüketim sektöründe kredi kartları tarafından sunulan 12 aya varan taksit imkanıyla rekabet edemeyip pazar payını büyük ölçüde kaybettiler.

Bu kaybın en büyük nedenlerinden biri tüketici finansman kredisi başvuru süreçleri. Tüketici finansman kredilerinde her bir kredi başvurusu için ayrı bir süreç işlemesi gerekiyor. Tüketiciler, her bir kredi başvurusu için gelir durumunu ve ikametgahını kanıtlayacak belge sağlamak zorunda. Bu evrakların asıllarının tüketici finansmanı şirketine ulaşması ve kredi değerlendirme sürecine dahil olup kredinin onaylanması zaman kaybına yol açıyor. Öte yandan tüketici, aynı dayanıklı tüketim maddesini yeterli kredi kartı limiti olması durumunda birkaç dakika içersinde alabiliyor.

Yaşanan krizlerin ve dayanıklı tüketim pazar payının büyük ölçüde kaybı tüketici finansman şirketlerinin büyük ölçüde otomotiv sektörüyle ilgilenmesine sebep oldu. Bünyesinde Arçelik ve Beko gibi büyük dayanıklı tüketim malları üreticileri bulunduran Koç Grubu özellikle Unicredito ile ortaklığa gidilmesinin ardından, bu avantajlarını kullanarak tüketici finansmanı sektöründe en geniş faaliyet alanı bulunan şirket olarak öne çıktı.

BNP Paribas ve Anadolu Grubu’nun ortak girişimi olarak faaliyetlerine başlayan, daha sonra BNP Paribas’ın TEB’i satın almasının ardından Anadolu Grubu’nun hisselerinin tamamını devretmesiyle adı değişen TEB Cetelem, otomotiv dışında faaliyet gösterebilen ikinci ve son tüketici finansmanı şirketi oldu.

tuketici finansmani otomotivDiğer tüketici finansman şirketleri (Volkswagen Doğuş Tüketici Finansmanı A.Ş., Koç Fiat Kredi Tüketici Finansmanı A.Ş., Mercedes-Benz Finansman Türk A.Ş., Man Financal Services Tüketici Finansmanı A.Ş., Scania Tüketici Finansmanı A.Ş., DD Konut Finansman A.Ş.) tamamen otomotiv sektöründe kendi ürünlerine bayileri aracılığı ile kredi imkanı sağlayan tüketici finansman şirketleri olarak faaliyet göstermekteler. Listede buna tek istisna olarak yeni kurulan DD Konut Finansmanı A.Ş. bulunuyor. Yakın zamanda BDDK tarafından faaliyet iznini almış bu şirketin faaliyet alanı da isminden kolayca tahmin edilebiliyor. İzin alma süreçleri devam etmekte olan ve şu anda kağıt üzerinde varolan Finansbank Tüketici Finansman Şirketi de bu yıl içerisinde faaliyet iznini almayı hedeflemekte.

Yakın bir zamanda kredi kartı taksitli satışları ile ilgili gelmesi beklenen taksit sayısı sınırlamalarının ardından, piyasa faiz oranlarının da imkan vermesi halinde Koç Finans, Teb Cetelem ve DD Konut Finansman A.Ş. gibi otomotiv dışı alanlarda faaliyet gösteren firmaların hacimlerinde bir artış söz konusu olabilir. Ancak bu artışın devamlılığın sağlamak tamamen bu firmaların altyapılarının, teknolojilerinin, sundukları ürünlerin ve süreçlerinin en büyük rakipleri olan kredi kartları ile rekabet edebilmesiyle mümkün olacaktır.

Sonuç olarak 5582 sayılı kanun ile faaliyet alanlarına mortgage da dahil olan tüketici finansmanı şirketleri büyük potansiyel taşımakta. Bu amaçla 2008 yılını teknoloji, sistem, altyapı, süreç ve ürünlerini revize etmeye ayıran tüketici finansmanı şirketleri daha önce Türkiye’de yaşanmamış büyük hacimler ve karlara ulaşma potansiyeline sahip olacaklar gibi gözüküyor.

Şu anda Türkiye’de faliyet gösteren tüketici finansman şirketlerinin isimlerinine buradan ulaşabilirsiniz.

“Türkiye’deki Tüketici Finansmanı Şirketleri” üzerine bir yorum

  1. KrediVer de bayi anlaşmalı kredi vermektedir, listede göremedim.

Yorumlar kapalı.