web statistics

Mikrokredi Vererek Birinin Hayatını Değiştirin : Kiva.org


Daha önceki bir yazımızda mikrofinans ve mikrokredi kavramlarına değinmiştik. Serdar Öner, hazırladığı Pazarlama ve Başka Şeyler isimli blog’unda sizin de mikrokredi vermenizi sağlayan bir Kiva.org isimli bir siteden bahsetmiş. Türkiye’deki çoğu insanın mikrokredi vermek yerine almaya ihtiyacı olduğunu düşünsek bile yine de aranızda dünya insanlarına yardım etmek isteyecek kişiler olduğunu sanıyoruz.

Kiva.org, tüm dünyadaki mikrokrediye ihtiyaç duyanları ve bu kişilere kredi vermek isteyen insanları buluşturan bir platform. Sistem şu şekilde işliyor :

1) Kiva.org’daki kredi ihtiyacı olan kişilerin profillerini geziyorsunuz ve kredi vermek istediğiniz kişiyi seçiyorsunuz. Bu kişiye dilediğiniz meblağda kredi verebiliyosunuz. Yine başka krediverenler de aynı kişiye kredi verebiliyor. Kiva.org, krediverenlerin ödemek istedikleri miktarı Paypal veya kredi kartı ile çekiyor ve üye mikrofinans kurumuna yolluyor.

2)Kiva üyesi mikrofinans kurumu krediyi ilgili kişiye aktarıyor.

3) Belirli bir zaman sonra kredi kalan kişi borcunu Kiva’ya geri ödüyor. Ödeme hakkındaki bilgi krediverenlere email aracılığıyla bildiriliyor.

4) Parasını geri almak isteyenler Kiva’ya tekrar giriş yaptıklarında aynı parayla tekrar birine mikrokredi verebiliyorlar, operasyonel maliyetlere yardımcı olmak için Kiva’ya bağışlayabiliyorlar veya paralarını çekebiliyorlar.

Kiva’da dünyanın pek çok farklı yöresinden mikrokrediye ihtiyaç duyan insanlar var. Örnek vermek gerekirse :

“Peru’da yaşayan Delfina Cuello, Orquídeas Köy Bankası’nın bir müşterisi.

Delfina evli, 33 yaşında, iki çocuğu var. Delfina ve kocası farklı hastalıklar için doğal ilaçlar satıyorlar. İlaçları kendileri hazırlıyorlar. Bu ilaçları Nery García pazarına götürerek basit bir el arabasında satıyorlar. Hazırladıklar ilaçlar Lima’da buluabileceğiniz en iyi doğal ilaçlar.

Delfina’nın 3000 PEN’lik ( $1075) bir krediye ihtiyacı var. Bu krediyi kapsul, şifalı bitkiler ve şeker almak için kullanacaklar.

Delfina’nın hayali kendi dükkana sahip olmak ve çocuklarına iyi bir eğitim verebilmek…”

kivaSerdar Öner, Kiva’ya üye olarak bir kişiye mikrokredi vermiş bile. Yazısında kredilerin geri ödenme yüzdesinin çok yüksek olduğunu ve ilk geri ödemeleri almaya başladığını yazmış.

Yukarıda örneğini vermiş olduğumuz profil, hayalini gerçekleştirmek için az miktarda borca ihtiyacı olan yüzlerce kişiden sadece birine ait. Kiva.org aracılığıyla sizin için çok da önemli olmayan miktarda bir parayla bir kişinin hayatını değiştirmeye yardım edebilirsiniz.