web statistics

Kredi Kartı Ekstresini İncelemek Neden Önemlidir?


Kredi kartları, 18 yaşını geçmiş tüketici profilinin tamamına yakınının tüketim hayatlarının bir parçası olmuş durumda. Enflasyonun sürekli gündemde olduğu bir ekonomi içerisinde kredi kartlarının popülaritesinin ve kullanımının artmasına şaşmamak lazım. Haftalık süpermarket, giyim, elektronik ve diğer birçok alışverişte eşit taksit imkanı sağlaması nedeniyle daha uzun bir süre tüketici finansman ürünlerinde liderliği kimseye bırakmayacak gibi gözüküyor.

Genel olarak kredi kartlarının kullanım kolaylıklarını sıralamak pek pratik olmayacağı inancındayız. Biz bu avantaj ve kolaylıkları sıralama işini bu ürünleri pazarlayan firmaların yaratıcı hayal gücüne bırakmayı tercih ediyoruz. Bunun yerine kredi kartlarını seçerken ve kullanırken finansal sorunlar yaşamamanız için sorumlu ve bilinçli tercihler yapmanıza yarayacak ufak ipuçları paylaşmayı tercih ediyoruz. Çünkü daha önce hem bizim, hem de eski Merkez Bankası başkanı Süreyya Serdengeçti’nin bahsettiği üzere, kredi kartı bir çek veya senet gibi bir ödeme aracı olarak tasarlanmıştır. Ödeme araçlarının hepsinde olduğu gibi bu üründe de dönem borcununun tamamamın kapatılmaması durumunda, normal tüketici finansman ürünlerinin üzerinde bir maliyet ile karşılaşılır.

kredi karti ekstresiKredi kartının düzenli olarak kullanan herkes zaman zaman dönem borcunun hepsini ödeme imkanı bulamadığından bu yüksek faiz maliyetleri ile karşılaşabilir. Ancak bu durumun arka arkaya üç aydan fazla sürmesi durumunda tüketiciler bireysel kredi kullanmak suretiyle bu maliyetleri azaltma yolunu düşünmelidir.

Kredi kartı şirketleri sizlere her zaman verdikleri ürünler ile ilgili tüm detayları paylaşmayı tercih etmeyeceklerdir. Günlük hayatın yoğun temposunda kullandığınız kredi kartları ile ilgili güncel uygulama değişiklikleri, kampanyalar, avantajlar ve dezavantajları takip etmek gerektiğini burdan altını çizerek paylaşsak dahi gerçekçi olmayacaktır. Kredi kartı şirketleri de buna güveniyor zaten.

Peki kredi kartı şirketlerinin sundukları ürün ve hizmetler ile ilgili olarak her türlü detayı tüm gerçekliği ile ayda en az bir kere bildirmelerinin kanuni yükümlülüğü olduğunu biliyor musunuz? Nasıl mı? Tabiki kredi kartı ekstresi vasıtası ile.

Özellikle geçtiğimiz yıllarda tüketicilerin yaşadığı kredi kartı kullanımından kaynaklanan sorunların basında yoğun bir şekilde yer almasından sonra, hazırlanan tüketiciyi koruma kanunu ve kredi kartı kanunu çerçevesinde kredi kartı veren şirketlerin müşterilerine gönderdikleri kredi kartı ekstresinde bildirmekle yükümlü oldukları detaylar hakkında tamamen tüketicinin lehine bir çok düzenleme getirilmiştir.

Kredi kartı ekstreniz posta yoluyla evinize gönderilir. Ya da bankaların internet şubelerinize hesap numaranız ve şifrenizle giriş yaparak ekstre bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. İnternet şubeleri dışında internet üzerinde herhangi bir yerden ekstrenizi görüntüleyemezsiniz. Kullandığınız her kredi kartı ekstresini incelemek için ayda harcayacağınız birkaç dakika size bazı avantajlar sağlayacak ve yaşayabileceğiniz kayıpların önüne geçecektir.

Bize göre kredi kartı ekstresinde yer alan en önemli bilgi son ödeme tarihidir. Bu bilgi size bir dönem borcunuzu ödemeniz gereken son tarihi belirtir. Bu tarihi mutlaka ajandanıza bir yere not etmenizi öneririz. Bu şekilde gelir durumunuzu ve ödeme planınızı uyum içersinde götürmeniz mümkün olur. Kredi kartı ekstresinde belirtilen son ödeme tarihe kadar dönem borcunuzun tamamını veya en az asgari tutarı ödememeniz bazı kötü sonuçlar doğuracaktır.

Dönem borcu ise kredi kartı ekstrelerinde yer alan ikinci önemli detaydır. Dönem borcu kredi kartı ekstre kesim tarihine kadar yaptığınız harcamaların toplam bakiyesini gösterir. Bu rakam eğer belli bir birikim hedefiniz olması durumunda o dönem içersinde birikim hedeflerinizin ne kadar altında veya üzerinde kaldığınızı tespit edebilirsiniz. Bütün kredi kartı ekstrelerinizde yer alan dönem borçlarını toplayarak gelirleriniz ve ödemeleriniz arasındaki dengeyi korumanıza imkan verecektir. Kredi kartlarınızın dönem borçlarının toplamının toplam gelirinizin %60’ını aşmaya başlamassa, kredi kartını bir ödeme aracı olarak değil de yaşam standardınızı yükseltme aracı olarak kullanmaya başlamışsınız demektir. Bu durumda kredi kartı harcamalarınızı ve kullandığınız kredi kartı sayısını bir an evvel azaltmanız mantıklı bir davranış olacaktır.

Asgari ödeme tutarı ise üçüncü önemli kredi kartı ekstre detayıdır. Kredi kartı kullanan tüketiciler, bankalar ile imzaladıkları sözleşme gereği son ödeme tarihine kadar kredi kartı ekstresinde belirtilen asgari ödeme tutarının tamamını ödeme yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemeleri durumunda kredi kartı borcu ile ilgili olarak gecikme durumu oluşur. Banka bu gecikmeyi KKB’ye bildirir ve kişinin gelecekte tüketici finansman hizmeti veren banka, leasing, katılım bankası, tüketici finansmanı şirketleri ile gelecekte yapacağı başvuruların değerlendirmesine olumsuz bir görüş çıkmasına sebep olabilir ve bu negatif kaydı daha sonra düzeltmeniz oldukça zor olacaktır. Eğer gelecekte yukarda bahsettiğimizi kurumlar ile en ufak bir kredi ilişkisi sürdürme ihtimaliniz varsa, tüm kartlarınızın son ödeme tarihinde asgari ödeme tutarını yatırmış olduğunuza emin olun. Öte yandan eğer imkanınız varsa kredi kartınıza yaptığınız ödemelerde, dönem borcunun mümkün olduğu kadar fazla kısmını kapatmaya bakın. Kredi kartı ödemesini yaparken sadece asgari tutarı esas almak tüketicileri ciddi faiz ödemeleri ile karşı karşıya bırakabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz kredi kartı ekstre detayları kadar önemli olmasa da, kartlarınızın puan durumunu takip etmek de bazı avantajlar doğurabilir. Kredi kartında biriken puanlar sayesinde kendinizi şımartmanıza imkan verecek küçük veya büyük (biriken puan miktarına ve harcarken kullanılan katsayıya bağlı olarak) ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Kredi kartı ekstresinde yer alan harcama detaylarına arasıra göz atarak harcamalarınızda hangi kalemleri azaltmanız gerekeceği yönünde fikir sahibi olabilirsiniz.

Kredi kartı ekstrelerinde ayrıca kampanya duyuruları, faiz oranları değişiklikleri ve diğer uygulama değişiklikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu küçük duyuruları okumayı atlamanız durumunda yazılarımızı email aracılığıyla takip edebilir ve bu duyurular hakkında sıcağı sıcağına bilgi sahibi de olabilirsiniz.

Unutmayın ki kredi kartı ekstresi, bankaların size söylemek istemedikleri ancak kanunen yükümlü oldukları tüm gerçekleri bildirmek zorunda oldukları bir belgedir. Ayda 5 dakikanızı ayırarak büyük avantajlar kazanabilirsiniz.

“Kredi Kartı Ekstresini İncelemek Neden Önemlidir?” üzerine 2 yorum

  1. ben sefer akay kredi kartımın ekstrasınnın adresime gec geldigi ve bazen gelmedigi için ödemelerimi gününde yapamıyorum lütfen kredi kartı ekstramın starzburg caddesi lale sok özge işmerkezi 17\9 nolu adresime gelmesini arz ederim saygılarımla

  2. ekstremdeki tüm harcamalarımı topladığımda,bana ekstrede bildirilen borçtan daha düşük çıkıyor.neden acaba…

Yorumlar kapalı.