web statistics

Leasing Şirketleri Türkiye’de Mortgage Satmaya Başlayacak mı ?


5582 sayılı kanun, leasing şirketlerine islami mortgage uygulamalarından biri olan kira yöntemi ile mortgage kredisi vermek imkanı sağlıyor. Ancak şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren leasing şirketleri mortgage pazarlamasına başlamadılar.

Bunun sebeplerinden biri Türkiye’de faaliyet gösteren leasing şirketlerinin hemen hepsinin mortgage satmaya yetkili bankaların iştiraki olması. Dolayısı ile ana şirket, bu konudaki portföyünü geliştirirken bankaya öncelik veriyor.

Leasing şirketleri arasında, mortgage kredilerine girmeleri durumunda portföylerinin genişletebilmelerine imkan verecek mevcut sermaye ve kaynak yapısı güçlü olanların sayısı oldukça sınırlı. Halihazırda faaliyet gösteren leasing şirketleri tarım, iş ve torna makinaları kiralamaya yoğunlaşmış durumdalar ve yüksek kar marjlarıyla çalışmalarını sürdürüyorlar.

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli leasing şirketleri, yurt dışından daha ucuz maliyetli kaynak bulabiliyorlar ve bu da onlara bir fiyat avantajı kazandırıyor. Bu şirketler mortgage kredisi vermek için lisans başvurusunda bulunmuşlar, ancak SPK bu konuda biraz bekle ve gör stratejisini tercih ediyor.

Bilindiği gibi mortgage sisteminin en kritik özelliği olan alınan teminatların menkul kıymetleştirilmesi ile ilgili (İTMK) çalışma SPK tarafından yeni tamamlandı ve konunun muhattabı taraflar ile paylaşılarak görüşe yeni açıldı. SPK’nın altyapı tam olarak hazırlanmadan bu konuda faaliyet gösteren firmaların sayısının artmasına ve bireysel yatırımcının aleyhine gelişecek olaylara engel olmak için temkinli davranmak istemesi anlaşılabilir.

Görünüşe bakılırsa yakın bir gelecekte uzun vadeli konut finansmanı için tüketicilerin başvurabilecekleri kurumların sadece bankalar ve katılım bankalarının ötesine geçmesi pek mümkün değil. Leasing şirketleri üzerinde kiralama usulüyle mortgage çok yakın tarihte hayata geçmeyecek gibi görünüyor.

“Leasing Şirketleri Türkiye’de Mortgage Satmaya Başlayacak mı ?” üzerine 3 yorum

  1. benim 23.09.2008 tarihinde benim haberim olmadan(altı) bin tl kredı cekilmiş merkez bankasına yazdığım dılekce sonucu kaydımın olmadığı gözükmekte parayı ceken kişi aynı zamanda taksitleri ödüyormuş ben bu kredi cekılen bankayı yada subeyı nasıl bulabılırım…mailadresim [email protected]

  2. @Adsız //08 Temmuz 2009 Çarşamba 19:22
    Size en yakın banka şubesine şahsen başvurarak kredi başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu başvuru sırasında sizinle ilgili bir sorun (KKB kaydı vb. gibi) çıkmaması durumunda banka yetkililerine yakın zamanda kapattığınız bir kredi olduğunu kkb sorgunuzda bu kredinin çıkıp çıkmadığını sorabilirsiniz. Kapanmadığını söylerlerse kapanmış olması lazım hangi banka diyerek konuyla ilgili bilgi talep edebilirsiniz.
    Bankada çalışan bir tanıdığınız vasıtasıyla sordurabilirsiniz.

  3. mtongur // 11 Temmuz 2009 Cumartesi 02:25
    Bankanın masraf listesini görmeyi talep edin. Listede böyle bir kalem bulunmuyorsa şikayet bu ücreti talep eden kişiyi bddk'ya şikayet edeceğinizi belirtebilirsiniz. Böyle bir ücret varsa yapacak fazla birşey yok malesef.

Yorumlar kapalı.