web statistics

Kredi Kartı Kayıp Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı ?


Kimsenin başına gelmemesini temenni etsek dahi her gün binlerce insan, kayıp veya çalıntı nedenleriyle kartlarını kapattırmak durumunda kalıyor.

Bankalar, kayıp çalıntı bildirim taleplerine en büyük önceliği vermiş olsalar dahi bir çüzdan kaybolması durumunda tüm kartların iptali sona erdiğinde kişi de tükenmiş oluyor. Öncelikle bunun önüne geçilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Bunun için kullanmadığınız kredi kartlarınızı cüzdanınızdan çıkartıp evinizde güvenli bir yerde tutmanızı öneririz. Unutmayınki cüzdanınızdaki her kart, cüzdanın kaybolması veya çalınması durumunda limiti itibariyle sizin için bağımsız bir risk teşkil ediyor. Eğer bir kart ayda 4 kereden az kullanılıyorsa, o kartın cüzdanda yeri yoktur. Normal şartlar altında riski azaltmak açısından bir cüzdanda 3 ayrı bankadan maksimum 3 kredi kartı olması yeterlidir. Sadece taksit avantajı için kullanılan kartları sürekli cüzdanda taşımak yerine, sadece alışverişe çıkarken almak daha pratik ve güvenli olacaktır.

Kredi kartlarını kaybetmeniz durumunda öncelikli olarak cüzdanınızda hangi bankalara ait kredi kartı var ise bu bankaların telefon bankacılığı hizmetini arayarak kartlarınızı kullanıma kapattırmalısınız. Kayıp ve çalıntı kartla yapılan harcamalardan kısmen banka da sorumludur.

Türkiye’de henüz tek bir telefon ile tüm bankaların kartlarının kapatılmasını sağlayan bir hizmet bulunmuyor. Ancak bankaların bu konuda ortak hizmet verecek bir altyapı sağlaması veya Backup gibi destek hizmetlerinin ürün yelpazelerini bu yönde genişletmeyi düşünmeleri durumunda yakın bir gelecekte mümkün olacağını düşünüyoruz. O zamana kadar mutlaka kredi kartını cüzdanınızda taşıdığınız bankaların telefon bankacılığı telefonları aklınızın köşesinde durmalı (ne kadar az kart, o kadar az telefon).

Kart iptalinin ardından olayın gerçekleştiğini düşündüğünüz en yakın bölge karakoluna giderek olayla ilgili tutanak doldururulması gerekiyor. “Olayın gerçekleştiğini düşündüğünüz yer” önemli, çünkü olayın gerçekleştiğini düşündüğünüz yere yakın bir karakola gitmemeniz durumunda, karakol tutanak tutmadan sizi ilgili bölgeden sorumlu karakola yönlendirecektir, bu da bir vakit kaybına neden olacaktır. Tutanakta açıkca nelerinizin çalındığını belirtmek gerekiyor. Bu konuda polisler size yardımcı olmak ve kendi işlerini kolaylaştırmak için yönlendirmeye çalışacaklardır. Eğer vaka çok özel bir vaka değilse gerçekten de bu sizin için süreçleri hızlandıracaktır. Kimliğinizin de çalınmış veya kaybolmuş olması söz konusu ise bunu mutlaka açıkça belirtmenizi tavsiye ederiz.

Günümüzde kimlik hırsızlığına da azımsanamayacak kadar rastlanmaktadır. Mümkün olduğu kadar çabuk kendinize yeni bir kimlik çıkartmalısınız. Kartlarınızda herhangi bir harcama gerçekleşti ise, polis tutanağı ya da savcılık suç duyurusunun bir kopyası ile birlikte harcamanın gerçekleştiği kredi kartının bankasına (bankanın size göndereceği ) harcama itiraz formunu doldurup başvurmanız gerekir. Herhangi bir mağduriyet yaşamamak için vakit geçirmeden harcama itirazlarınız ile ilgili bankaya başvuru yapmak önemli.

Bildiğiniz gibi Chip&PIN geçişi ile birlikte kredi kartlarında şifre dönemi başladı. Bu yüzden şifre güvenliği artık çok önemli; şifrenizi asla yazılı tutmayın, kimseye söylemeyin, kolay tahmin edilebilecek (ardışık sayılar, doğum yılı) kullanmayın. Tüm kartlarınızda aynı şifreyi kullanmayın. Kredi kartlarında gerçekleşen şifreli harcama itirazlarında şifre saklama yükümlülüğü sizde olduğu gerekçesiyle bankalar çoğunlukla ödeme yapmayabiliyor.

Öte yandan şifre bilgileri kredi kartı üzerindeki çipler üzerinde saklandığı için gelişen teknoloji sayesinde uygun ekipman ile bu bilgilere ulaşılması imkansız değil. Ancak kapkaç ve adi hırsızlık durumlarında faillerin bu tür nispeten sofistike yöntemleri denemeye zamanları olmayacaktır.

Kredi kartlarınızın kaybolduğunu farkettiğiniz anda kayıp çalıntı bildirimini gerçekleştirmeniz olay sonrası harcamalardan sorumlu tutulmamanız için kritik önem taşımaktadır. Çoğu banka normal şartlar altında bildirimin yapıldığı tarihten 24 saat öncesine kadar yapılan harcamalar ile ilgili kart sahibini sorumlu tutmamak gibi bir insiyatife sahiptir. Malesef bu özellik kötüye kullanıma açık bir özellik olduğu için müşterilerini bilgilendirmezler ve müşterinin ısrarcı olduğu durumlar hariç bu insiyatifi uygulamaya almazlar.

Yine çoğu banka kayıp çalıntı bildirimleriyle ilgili olarak müşterilerinin telefon bankacılığı üzerinden yaptıkları beyanları yeterli bulur ve şubeye yönlendirme yapmaz. Ancak Yapı Kredi ve İşbankası’nda kayıp çalıntı beyanının ardından bazı formların doldurulması için müşterileri en yakın şubeye yönlendirildiği bilinmektedir.

“Kredi Kartı Kayıp Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı ?” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.