Tüketicilere kredi kartı kullanımı hakkında genel çerçeveleri çizmelerinde yardımcı olacağına inandığımız bazi bilgileri, çeşitli makaleler ile burada paylaşmaya çalıştık.
TFR olarak tüketicilere tavsiyemiz; kredi kartı borcu ödemeleri sırasında ekstrelerinde yer alan asgari ödeme tutarının altında kalmamaya özen ve hassasiyet göstermeleri olmuştur. Hatta üst üste 4 ay ve daha fazla süre kredi kartı borcunun sadece asgari ödemesini gerçekleştiren tüketicilere kart borçlarını tüketici kredisi almak yoluyla kapatmalarını öneriyoruz.
Ancak her ne kadar aksini önersek dahi tüketiciler zaman zaman kredi kartlarında bir kaç dönem üst üste gecikmeye düşebiliyorlar. Peki böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda tüketicileri nasıl bir süreç bekler? Bu yazıda okuyucularımıza aktarmaya çalışacağımız konu başlıkları kredi kartı ödemelerinde gecikme durumu ve gecikme durumunda geçilecek aşamalar ve sonuçları olacak.
Kredi kartında gecikme durumu, kredi kartı son ödeme tarihine kadar ekstrede banka tarafından belirtilen dönem borcunun en az %20'sine denk gelen asgari ödeme tutarının altında veya hiç ödeme yapılmaması durumunda gerçekleşir.
Gecikme durumunda bankalar kredi kartı akdi faizinden (%4.54) daha yüksek bir oran olan kredi kartı gecikme faizini (%5.29), gecikmede olan tüm bakiyeye uygularlar.
Son ekstrede yer alan son ödeme tarihinde asgari ödeme miktarının altında ödeme yapılması veya hiç ödeme yapılmaması durumunda, banka müşteriye gecikmede olduğunu ve en az asgari ödeme tutarı kadar bir ödeme yapması gerektiğini detaylı olarak anlatan bir uyarı mektubu gönderir. Müşteri artık 30 günden az gecikmeli ödemeler grubuna dahil olmuştur. Burada son ödeme tarihi ile bir sonraki ekstre kesimi arasında 20 günlük bir süreden bahsediyoruz.
Bu aşamada ekstre bakiyesinin tamamına banka günlük gecikme faizi işletmeye başlar. (Kredi kartı borcunu hiç ödememiş olduğunu farzediyoruz. Yaptığı ödemenin asgari miktarın altında kalması durumunda ekstre bakiyesinden ödeme yaptığı miktar düşüldükten sonra kalan bakiyeye gecikme faizi uygulanır.) Müşterinin kredi kartı nakit çekime kapatılır, yani müşteri bu süreçte kredi kartından nakit avans çekemez. Bu durum bir sonraki ekstre kesimine kadar devam eder ve banka Kredi Kayıt Bürosu'na (KKB) aylık bildirimi yaptığı sırada bu durumu da bildirir. Müşterinin gecikme durumu KKB veritabanında tüm üye kuruluşların ulaşabileceği bir veri olarak saklanır.
Bir sonraki ekstre kesim tarihinde müşteri hala bir önceki ekstreye ait asgari ödeme tutarını gerçekleştirmemiş durumdaysa artık 30 gün gecikmeli alacaklar grubunda değerlendirilmeye başlar. Bu ikinci ekstrede müşterinin asgari ödemesi gecikme faizinin de etkisi ile artmış olacaktır. Müşteriye yine bir uyarı mektubu gönderilir ve müşteri kredi kartı şatış işlemine kapatılır. Bu aşamadan sonra müşterinin kredi kartı tamamen bir faiz üretme makinesine dönüşmüştür. Müşterinin statüsündeki bu olumsuz gelişmelerde ekstre kesiminin yapıldığı ay içersinde KKB'ye iletilir.
Bir sonraki ekstre kesiminde de son ekstreye ait asgari ödeme gerçekleşmediyse 60 gün gecikmeli alacaklar statüsüne geçiş yapılır. Yine uyarı mektupları ve gecikme faiz oranı sürecinden ve gecikme statüsü ile ilgili bilgilendirme KKB'ye yapılır.
90 gün gecikmeli alacaklarda artık banka ile müşteri arasındaki ilişki oldukça gerilmiştir. Bankada ilgili birimler tarafından yapılan aramalarda ses tonu ve hitaplar sertleşmeye başlar. Tekrar uyarı mektubu gönderilir. Müşteriye işletilen faiz miktarı bileşik faiz uygulamasından dolayı oldukça artmıştır. Bu aşamada müşterinin KKB'de statüsü güncellenir.
Burda özellikle altını çizmek istediğimiz bir konu 60 gün ve üzeri gecikme kayıtlarının KKB'de bulunması durumunda, tüketicilerin diğer finans kurumlarından alternatif finansman ihtiyaçlarını karşılama ihtmalini hatırı sayılır bir oranda azaltacaktır. Üstelik ilerde bu durum müşteri tarafından düzeltilse dahi, kayıtlarda tutulacağından tüketicilerin kredi tarihçesinde telafisi uzun sürecek negatif izler bırakacaktır.
90 gün sonrası kredi kartını veren kuruluş, kanunen borçla ilgili olarak yasal işlemlere başlamak zorundadır. Bu durumda muacceliyet oluşur yani müşteriye yasal bir ihtar belgesi iadeli taahhütlü olarak gönderilir ve borcun tamamını ödemesi istenir. Bunun için ise yaklaşık 15 günlük bir süre verilir. Tüketici bu durumda yani 90 günü aşan gecikmeye düşmesi durumunda (bazı bankalar 60 günü aşan gecikmelerde de bu imkanı sunabiliyor) kredi kartını veren kuruluştan bir ödeme planı talep edebilir. Ödeme planında banka müşteriye yasal işleme başlamadan önce borcunu 4, en fazla 5 taksitte kapatma imkanı verir. Müşterinin ödeme planı yapmaması ve bu ödeme planına sadık kalmaması durumunda hemen yasal takip süreci başlar.
Yasal / Kanuni Takip sürecinde bankalar ilgili alacakları avukatlara verirler. Avukatlar, bu alacakları yasal yollardan (icra vb.) tahsilata giderler. Bu aşamaya kadar kredi kartını veren kuruluşla bir ortak zemin içersinde anlaşma yoluna gidilmediyse, müşteri kredi kartı borcu ve gecikme faizinin yanı sıra bankanın tahsilat görevini verdiği avukatın vekalet ücretini de karşılamak zorunda kalabilir.
Sonuç olarak, kredi kartı borcunda gecikmeye düşmek maliyetli bir süreçtir ve kredi veren kuruluşlar ile gelecekteki ilişkilerinizi olumsuz yönde etkileyecek kredi geçmişinizde telafisi zor izler bırakabilir. Burda en önemli konu borç ilişkisinde olduğunuz kurumla irtibat içersinde olmaya özen göstermektir ve kurumla borcunuz yasal takip sürecine geçmeden bir ödeme planı yapmanız olacaktır.
Bu yazı Tüketici Finansman Rehberi'nde yayınlanmıştır. Kredi Kartı Ödemesinde Gecikme Durumunda Ne Yapılmalıdır ?
Kredi Kartı Ödemesinde Gecikme Durumunda Ne Yapılmalıdır ?
TuketiciFinansman.NET | Cuma, Nisan 18, 2008 | 141 Yorum » | Yazı boyutu :
Etiketler :
Faydali Bilgiler,
Kredi Karti
141 Yorum
Yorum Gönder
WEB SİTEMİZİN HİÇ BİR BANKAYLA İLİŞKİSİ BULUNMAMAKTADIR. KREDİ VEYA KREDİ KARTI BAŞVURUNUZUN AKIBETİ İLE İLGİLİ SORULARINIZI BANKANIZIN WEB SİTESİNDEN VEYA MÜŞTERİ HİZMETLERİNDEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ. BU KONUDA BIRAKTIĞINIZ YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR. Yorumlarınız yayınlanmadan önce editör tarafından onaylanacaktır. Lütfen reklam ve aykırı içerikli yazılar yollamayın. Sorularınızı yöneltmeden önce lütfen site içinde arama yaparak sorunuzun cevabını arayın.


ben bankadan 1bonus kart aldım bir sene sonrs onun yerine prenyum kart gönderdiler ve ilk kullandığım kartın işleme kapanacağını prenyum kartla devam edeceğim konusunda yazı geldi bende şubeme gidip yazıyı gösterdim banka yetkilisi eski kartın borcunu kapatmam gerektiğini söyledi kartların limiti tek limitti yani birinden harcama yaptığımda öteki de limit düşüyordu bende ilk kartın bütün borcunu yatırdım ve bir daha kullanmadım yeni kartı kullandım bir süre sonra bir yada ikidönem ödeme yapamadım fakat ikinci dönem içerisinde ödeme yapmak için sistemi aradım sistem kartın geç ödemeden dolayı çalışan kartım iptal olmuştu bankaya gidip sorduğumda ilk kartımdan 60 ytl devir bakıyesi kaldığından ve 4 ay ödemediğimden olduğunu söylediler bende bu konuda hiçbir ihtar yada tebligat almadığımı ilttim hatta kart merkezide bunu doğruladı sonuç olarak şu anda bile idari takipte gözükmekteyim hatta o bankanın 2 adet araç kredisini kullandım biri bitti ikincisi devam ediyor yalnız bazı aylarda geç ödeme yaptığım oluyor kendimi idari takipten nasıl kurtarıcam bana ne önerirsiniz saygılar sunarım.
Merhabalar;
60 YTL’lik bir borç idari takip’e almak için çok küçük bir miktar. Bu kadarlık bir bakiye için takip yapılması oldukça şaşırtıcı. Banka ile irtibata geçip bu borcunuz konusunda detaylı bilgi alıp bununla ilgili bir ödeme gerçekleştirmeniz durumunda idari takip sona erecektir. Yetkililer ile irtibata geçip karşılıklı olarak iyi niyetli bir iletişim kurmanız durumunda bankanın borçla ilgili olarak bir indirime gitmesi bile söz konusu olabilir. Ancak Idari takip süreçleri bankalara göre uygulamada farklılık gösterir ve bu konuda kesin bir sonuç tahmin etmek de malesef mümkün olmuyor.
mrb citibanktan bir kredi kart aldım ve çok küçük bi harcama yaptım.yaklaşık 35 ytl kadar.yalovada bankanın şubesi olmadığından vb. durumdan dolayı ödeme yapamadım.sonra bi bankaya kredi başvurusu sırasında öğrendimki citibank avukat takibine vermiş beni.ben bu konuda banka tarafından hiçbir şekilde ihtar ve tebligat almadım.bu yüzden hiçbir bankadan kredi kullanamıyorum.ne yapmamı önerirsiniz acaba?
Bizim burdaki tavsiyemiz Kartınızın borcunun ödemek için banka ile irtibata geçmeniz olacaktır.
Borcunuz Banka tarafından Avukat'a intikal ettiğindem borcunuz ve faiz üzerine bir de vekalet ücreti ödemeniz söz konusu olabilir. Bu tür maliyetlein önüne geçebilmek için pazarlık yapmanız gerekebilir.
Bankalar ile bu konuda pazarlık ederken haklarınız ve izleyeceğiniz straejiler konusunda size yardımcı olması açısından aşağıdaki organizasyonlardan destek alabilirsiniz.
Tükoder (tüketiciyi koruma derneği) http://www.tukoder.org.tr/
Tüketiciyi Koruma ve dayanışma birliği Derneği
http://www.tuko-bir.org.tr/
HSBC bank kredi kartımın borcu bugün itibariyle 4 aylık süreyi doldurdu ve yasal takibe başlandığı konusunda uyarı geldi bana. Şimdi ilk olarak bana anladığım kadarıyla noter tarafından bir ihtar mektubu gelecek ve borcumun tamamını ödemem istenecek. Bu süreçte bankadan bir ödeme planı isteyebilir miyim? Bu durum bankanın insiyatifinde mi? Yani banka isterse ödeme planı isteğimi reddedebilir mi?
Malesef banka ödeme planı talebinizi reddetmek veya kabul etmek özgürlüğüne sahiptir. Burada önemli olan geçen dört aylık süre içersinde bankayla ilişkilerinizi nasıl ilerlemiş olduğunuzdur.
Banka ödeme planını kabul ederse ve sizde bankanın sunduğu bakiye ve geri ödeme planını kabul etmeniz durumunda banka kredi kartınızı kullanıma kapatıp size bir ödeme planı imzalatacaktır. Banka tarafından sunulacak ödeme planının ne kadar hakkaniyetli veya kaç taksitli olacağı veya tüketiciye avantaj sağlayacağı bankanın insiyatifine kalmıştır ve banka buna karar verirken tüketici ile arasındaki ilişkilerin ve iletişimin ne aşamada olduğunu ile direkt dikkate alacaktır.
Ancak bankanın, müşteriden gelen ödeme planıtalebine müşteri ile ilgili negatif bir düşüncesi yoksa karşılıksız kalmayacağına inanıyoruz. Banka ile ödeme planı talep etme konusunda vakit kaybetmemelisiz.
kredi kartı eksteremi 3 dönemdir asgari dahil hiç ödeme yapmadım 4.dönemin içindeyim banka ne zaman beni icraya verir ne kadar zamanım var bilgi verirseniz sevinirim
@ İsimsiz // 10 Temmuz 2008 Perşembe 16:55
Bu süre bankadan bankaya farklılık gösterir ama 90 günden sonra yasal takip başlar. Avukatın dosyayı alıp size icra takibi açması da 1 ay ile 3 ay arasında sürebilir. Yaz mevsiminde adli tatil nedeniyle süre biraz daha uzayabilir. En iyi ihtimalle adli tatil sonuna kadar süresiniz var. Ama yasal takip başlayacağı için KKB'de negatif kredi kaydınız olacaktır ve hiç bir yerden kredi alamayacaksınız. En kısa sürede borcunu kapatmanızı öneririz.
Selamlar. Hsbc bankasından aldığım kampüs kart ımın borcunu 3 ay geciktirdim. bana bir tarih verip o tarihten önce yatırmam gerektiğini. yatırmazsam yasal işlem başlatılacağını belirtiler. Bende o tarihten önce belirtikleri miktarı yatırdım. Ancak bir sonraki ekstre tarihinde ödemeyi gerçekleştiremedim. Ne gibi bir durum söz konusu olur cezai işlem yada yasal işlem adı her neyse başlar mı ?
mrb kredi kartı borcumun asgarisnden fazlasını ödedim ve bu ödeme sonucunda borcuma ugulanacak faiz hakkında hiç bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim
@ İsimsiz // 20 Temmuz 2008 Pazar 04:09
Toplam borcunuzun ne kadarini odemis oldugunuzu bilememedigimiz icin bir yorum yapmamiz zor ancak bankanin size soyledigi tutari eksiksiz olarak yatirdiysaniz durumunuz normal. Bir sonraki ekstreyi odememekle yine en az bir donem gecikmeye dusmussunuz demektir.
Kampus kart kullandiginiza gore henuz ogrenci veya yeni mezun oldugunuzu tahmin edersek cok yanilmis olmayiz umarim. Yetiskin hayatinizin basinda tuketici finansman urunleriyle ilgili yasayacaginiz sorunlar gelecekte kredibiliteniz acisindan sorun olmamasi icin son odeme tarihlerinden once asgari odemeyi yapmaya ozen gostermenizi tavsiye ederiz.
Ekstrede belirtilen donem borcundan yaptiginiz odeme dusuldukten sonra kalan bakiyeye banka faiz isletecektir. Yaptiginiz odem nin donem borcuna orani yukseldikce size yansitilacak faiz azalacaktir.
slm kampus kart borcumu gecıktırdım ve yasal ıslemler baslatıldı dıye msj geldı odemem gereken tutar 97 ytl ıdı ve ben 20 ytl odedım sımdı banka nasıl bır ıslem takıp eder ve ben ne yapmalıyım acaba su an elımde olan 250 ytl versem bırsey degısırmı
@emre_20//26 Temmuz 2008 Cumartesi 16:25
Borcunuzun son durumu hakkında detaylı bilgiyi bankanızdan alabilirsiniz. Istedikleri tutarın bir kısmını değil de tamamını yatırmış olsaydınız durumunuz çok farklı olurdu. Bankanın sizden söz konusu tutarı ne zaman istediği ve sizin ne kadar süre sonra bu tutarı yatırdığınız ve bu sürenin üzerinden ne kadar zaman geçtiği gibi bilgilere sahip olmadığımız için fikir yürütmek mümkün olmayacak. Öte yandan bir çok banka operasyonel maliyetler nedeniyle 200 YTL'nin altında borçlar için yasal takip başlatmıyor. Borcununuzun son durumu hakkında bankanızdan bilgi alınız.
ben kredi kartı borcumu 2 ayda ödedidim ikinci aya kadar ödeme yapmadım asgari tutarını ödememi söyledi banka ve bende ödedim ama kredi kartımdan harcama ypamıyorum hepsinimi ödemem gerekiyor.
@İsimsiz 30 Temmuz 2008 Çarşamba 23:27
Kredi kartınızı kullanamıyorsanız kredi kartınızda en az 1 aylık bir gecikme var demektir. Bankanız ile irtibata geçip borcunuzun ödemeniz gereken asgari tutarını yatırmanız lazım. Bankanızdan borcunuzun son durumu hakkında detayl bilgi alın
Merhaba. Yaklaşık 7-8 aydır kredi kartı borcumun asgari tutarını ödüyorum ve bundan sonra da yalnızca asgari tutarını ödeyebilirim. Bu şekilde ödeme yapmak mı? yoksa tüketici kredisi kullanmak mı daha avantajlı olur?
Zerrin, içinde bulunduğun aşama eğer ödemelerinde bir aksama yoksa çok ideal.Gerçekten de ödemelerinde bir aksama yoksa tüketici kredisi için başvurmanın tam zamanı. Çünkü bu şekilde borcunun tamamını eşit taksitler ile ve daha hesaplı bir faiz oranı ile ödeme imkanına kavuşmuş olursun. Kredi kartı asgarisini ödeyerek hiç kredi kartı kullanmasan bile borcun tamamın kapatman yıllar sürecektir. Acil bir ihtiyacın nedeniyle tekrar harcamaların artar ve bir anda kendini daha büyük sıkıntıda bulabilirsin bu tür risklere mani olmak için kredi ile borcu kapatmak en sağlıklısı olacaktır. 8 ay boyunca yeterince faiz ödemişsin bu süreci uzatıp risk almaya değmez.
Tüketici Kredileri içersinde senin ihtiyacın olan nakit kredi. Bu konuda borç transfer kredisi imkanı sunan bankalar hala mevcut. Öte yandan kredi başvurusunda bulunduğunda kredi başvurusunu hangi amaçlar istediğini soracaklardır. Bu durumda tavsiyemiz yaşadığınız evin içi ile ilgili tadilat yaptıracağınızı bunun için kredi almak istediğinizi belirtmeniz bankanın sizden almak isteyeceği bazı masraflar konusunda pazarlık etmek şansınızı arttırabilir.
Bankalar Tüketici kredilerini 12 ile 60 ay vade imkanı ile sunmaktadır. Bizim tavsiyemiz bu konuda vadeyi çok uzun tutmamaya çalışmanız yönünde olacaktır. Ne kadar kısa tutarsanız o kadar az faiz ödeyecek olmanızın yanı sıra, Tüketicilerin özellikle kredi kartı borçlarını kredi ile kapatırken iki seneyi aşan vadeleri tercih ettiklerinde tasarruf disiplininden uzaklaşarak tekrar kredi kartı borçlarını taksitlendirmeye yönelerek bir kısır döngü içersine girdikleri izlenmektedir. Bu duruma mani olmak için kredi borcunuz süresince mümkünse kredi kartı kullanımından kaçınmak ve dönem borcunu kesinlikle taksitlendirmemek kritik önem taşımaktadır.
Bankalar tarafından uygulanan tüketici kredileri faizleri % 1.64 ila 1.93 arasında bankaların aldıkları masraflara paralel olarak değişmekte. İşbankası oran olarak en hesaplı oranı sunmakla beraber masrafları yüksek gelebilir.
Umarız herşey yolunda gider.
slm kredı kartı borcumu odemem gerektıgı odemedıgım takdırde yasal ıslem baslatılacagı seklınde msj aldım odememı ıstedıklerı tutar 97 ytl esas borc ıse 450 ytl ben sadece 20 ytl odedım ve beklemeye koyuldum yasal ıslemler basaltıldı adı altında msj aldım 3 hafta surec gectı ve bugun yıne bır msj geldı 97 ytl odemedıgım takdırde bugun yıne yasal ıslemlerın baslatılacagını belırten bır msjdı bu ne yapmam gerekıo yasal ıslemler baslatıldı dıye msj almısken uc hafta saonra yıne neden odemedınız takdırde yasal ıslemler baslatılacak dıye msj aldım ve ben o 97 ytl yerıne daha az bır mıktar odesem bır sorun olurmu???tesekurler
@emre_20//11 Ağustos 2008 Pazartesi 13:24
Kredi kartı borcu için asgari ödeme tutarı dönem borcunun % 20'si dir. Bunu odemediğiniz taktirde gecikme durumu devam eder. Sizden istenen asgari tutarı ödememeniz ilerde canınızı sıkacak olaylara sebep olabilir. Bankanın sizden istediği asgari tutarı odemeye gayret edin.
merhaba ben adnan.bende babamın kredi kartlarından ötürü zor günler geçirmekteyim.babamın vefatından sonra banka kredi borçlarını ben kapatmayı üstlendim.ama finansbank baya zorluk çıkarıyor.geçen ay babamın vefat belgesini gönderip kartların kullanıma kapatılmasını istedim. o an babamın o bankaya kredi borcu olarak faturada 1.024 ytl olarak borç gözüküyordu.bir de bireysel kredi olarak yaklaşık 2.000 ytl borcu vardı.ben 1.024 fatura borcunu ödediğim halde bu ay tekrar kredi kartı borcu olarak 1.026 tl borcu geldi.beim anlamadığım ben bu faturayı ödeiğim halde bana yine nasıl olurda ekstre borcu geliyor.bunu bankadan rica ettim ama herhangi bir belge gösterilmiyor.ve ayrıca babamın kredi kartı borcunun dışında bankaya 9 bin ytl borcu olduğu söylendi.inanın kafam çok karışık şuan yazdıklarımdan belkide pek birşey anlaşılmayacak ama şimdiden özür diliyorum.bana yol gösterin ne yapmam lazım.babamın bu bankaya olan tüm borçlarını gözümle görmek istiyorum.bu yüzden nasıl bir yol izlemeliyim.
merhaba benim maximum kartım var..şu an 1 ekstre
hiç ödeme yapmadım..2. ekstre dede ödeme yapamayacağım yasal bi sorun ile karşılaşırmıyım acaba...
@isimsiz//12 Ağustos 2008 Salı 13:13
3 eksrede ödeme yapmazsanız bankalar kartınıza yasal takip yapmak zorundalar. Buna engel olmak için en son ekstre'nin asgari odemesini gerçekleştirmenizi öneririz. Asgari ödeme yapabilirseniz gelcekte karşılaşabileceğiniz bir çok sorunun önüne geçebilirsiniz.
@İsimsiz //12 Ağustos 2008 Salı 12:54
Bankalar ile pazarlık yapmanız gerekiyor. Ancak imkanınız varsa veraset konusunda uzmanlaşmış bir avukat veya tüketici dernekleri ile irtibata geçmeniz durumunda size yardımcı olabilirler. Veraset ilamı ile başvurmanız durumunda babanıza ait borcun ne kadar olduğunu size bildirmek zorundalar. Sonuçta Reddi miras yaparak borçtan kurtulabilirdiniz. Banka ile görüşmelerinizde yi niyetinizin altını çizip onların da anlayış göstermesi ve indirime gitmelerini veya esnek bir ödeme planı hazırlamaları konusuna ağırlık verin. Kendiniz kredi alabilyorsanız toplam borcunuzu kredi ile kapatmayı deneyebilirsiniz
merhaba benim sormak istediğim şu bu ay 680 ytl borcum vardı minimum ödemem 135 küsür ytl
fakat ben 190 yatırdım minimum ödemeyi merak ettiğim şu gelecek ay ki ekstrede ödediğim minimum ödeme düşüyormu yani 680 ytl borcumdan bu ödemiş olduğum tutar kesiliyormu.?
Merhaba zaman zaman krdi kartlarımda gecikmeler yaşadım.Genelde 3.ekstre kesildikten sonra mutlaka borcu yatırdım.Banka bi kez borcu yatırmaz isem hakkımda yasal işlem başlatacağını söylemişti.Bende borcun tamamını kapattım.Ve bankayı kredi kartını iptal etmek için aradım.Ama banka tarafından zaten kartın iptal olduğunu öğrendim.Merak ettiğim hakkımsa hiç bir zaman yasal işlem başlatılmadı buna rağmen ilerde kredi çekmek istersem sorun yaşayabilirmiyim.
İsimsiz //24 Ağustos 2008 Pazar 18:33
Ödediğiniz miktar bir önceki hesap bakiyeniz olan 680 YTL'den düşecektir. Bir sonraki ekstre kesiminde kalan bakiye ve ekstre kesilen döneme kadar geçen süre için tahakkuk eden faiz ve yine aynı dönemde yaptığınız kredi kartı harcamalarınız ekstrenizde yer alacaktır.
İsimsiz // 25 Ağustos 2008 Pazartesi 02:54
Borcunuzu kapatmak için 3 Ekstre kesilmesini bekleyi tercih etmeniz nedeniyle şirket yasal süreçleri başlatmış. Bunun sonucunda kartınızı kapatmış olabilir. Bankanın borcunuzun son durumu ile ilgili olarak kayıtları güncellemiş olması durumunda bir sorun yaşamazsınız öte yandan; bu konuda borcunuz olmadığına dair bankadan bir yazı alırsanız, İlerde kayıtlar ile ilgili bir sorun yaşamanız durumunda yanlış anlaşılmalara engel olabilirsiniz. Ufak bir hatırlatma; gerek kkb gerek tcmb kayıtları borcunuzu ödemiş olup olmadığınızın yanı sıra tüketici finansman ürünleri kullanmak için gerekli geri ödeme disiplinine sahip olup olmadığınızı göstermesi açısından da kullanılan önemli bir referanstır. Ödemeler konusunda düzenli olarak aksaklıklar yaşayan tüketiciler özellikle içinde bulunduğumuz kredi verme şartlarının sıkılaştırıldığı dönemde başvurularında onay almakta sorun yaşayabiliyorlar.
merhaba ben 2006 yılında icra takibine düştüm ve aynı yıl içerisinde borcumu ödedim. fakat bu kara listeye girmemi engellemedi. şu an üzerinden 2 yıl geçmiş olmasına rağmen hala kredi kartı alamıyor ve hiç bir şekilde kredi kullanamıyorum.bu konuda ne yapmamı önerirsiniz..
@İsimsiz// 25 Ağustos 2008 Pazartesi 12:58
Malesef yasal takip uygulanan borçlarda kaydın sisteme girilmemesi ihtimali bulunmamakta. Bu nedenle yazılarımızda tüm okuyucularımıza yasal takibe düşmemek için borçlarının varsa asgari ödemesini yatırmalarını veya 3 ay üstüste ödememezlik yapmamalarını öneriyoruz. Kredi veya kredi kartı başvurularınızda sorun yaşadığınız bankaya borcunuz olmadığına dair aldığınız bir belge varsa bunu ibraz etmeniz olumlu olacaktır ama bu durumda bile başvurunuz olumlu değerlendirilecek anlamına gelmiyor malesef.
Merhaba.Bir bankada 600 ytl lik limitli kredi kartım var.Ben nakit avans sistemi ile 4000 ytl nakit para kullandım.Bu parayı bir sonraki esktrede yatıracağımı düşünerek.Banka ben parayı çektikten 3 gün sonra beni aradı ve bu parayı 5 gün içinde tamamını geri yatırmamı istedi.Bende bunu ancak ektrem kesildikten sonra yatırabileceğimi söyledim.Ancak banka bana verilen limitin 600 ytl olduğunu limiti aştığım için borcun tamamının yatırılmasını istedi.Bunu hemen yatırmam imkansız bankayadan 2 gün fazla gün bile alamadım.1500 ytl yi yatırdım.Ancak kalanını ektre kesilene kadar yatıramayacağım.Bankanın hakkımda yasal işlem başlatmaya hakkı var mı.VaR İSE bundan sonraki süreç nasıl işler.Teşekkürler
@İsimsiz 25 Ağustos 2008 Pazartesi 23:04
Kredi kartı sistemleri limitten fazla kullanıma belli bir oranın üzerinde müsade etmez normalde. Sizin 600 YTL limitli bir kredi kartından 4000 YTL nakit avans çekmenize imkan vermiş olması bu bankanı hangi banka olduğu konusunda merakımızı uyandırdı.
Banka sizden ekstre öncesi borcun tamamını kapatmanızı isteyemez. Ekstrede borcun tamamını gösterir ancak asgari ödeme tutarının altında kalmadığınız sürece sadece akdi faiz oranı üzerinden nakit avans faizi işletebilir. Bunun yanı sıra ayrıca bir limit aşım ücreti yada faizi işletebilir ancak bu da kanunla tavan sınırı belirlenmiş bir orandır.
Banka büyük ihtimalle kendi sorumluluklarında olan bir teknik aksaklık nedeniyle doğan riski kapatmak amacıyla size borcun bir an evvel kapatılması konusunda telkinde bulunmaya çalıştı. Bizim tavsiyemiz ekstreniz geldiği zaman borcunuzu ekstrede yazan tutar kadar kapatmanız. Gereksiz yere faiz ve limit aşımı ücreti ödemeyin. Unutmayın nakit avans çekerek borçlanmak pahalı ve uzun vadede bütçeye de zararlı bir borçlanma metodur. Ne kadar çabuk kapatırsanız size maliyeti o kadar az olur.
benim bankaya 1500 ytl borcum var. ve 26 agostost salı günü garantiden bi bayan beni arayıp eger 28.(perşembe)'ye kadar 200 ytl ödemesseniz kartınız 3. döneme gircek (yada 3. dönemi bitcek demişte olabilir) ne yapmam gerekiyor benim 20 gün sonra elime ancak para geçecek ??
Merhaba 600 ytllik limitli kartan 4000 ytl çektiğimi söylemiştim.Bankanın adını vermekte bir sakınca görmüyorum.Yapı kredi bankası.Kartım world karttı.Ancak yenilenerek gold kart gelmişti.Bende başka yere olan barcumu kapatmak için nakit para çekmeye çalıştım ve banka bana 4000 ytlyi verdi.Ben kartın hesap kesimi gelene kadar yarısını yatıracağım.kalanınıdaa esktrem kesilir kesilmez yatıracağım.SAdece banka ektre kesilmeden hakkımda icra takibi uygularsa diye korkuyorum.Beni arayan yetkiliye banka nakit avans kullanmama izin verdiğine göre bu benim hakkım dedim.Ektrem kesilir kesilmezde yatıracağım dedim.Ama mümkün olmadığını söyledi.Yanlış düşündüğümü söyledi.
@okan //26 Ağustos 2008 Salı 17:57
3. dönem gerçekten en riskli dönem olduğu için bankanın söylediği tarihte istenen asgari tutarı yatırmaya çalışmanız gerekiyor. Çok nadir olsa da iyi niyet göstergesi olarak ödeyebileceğiniz tutarın maksimumunu yatırıp biraz daha süre isterseniz verebilirler ancak bu her zaman kabul görmeyebilir. Bu sebepten banka ile görüşüp bu konuda olumlu cevap alamazsanız asgari tutarı mutlaka yatırmaya çalışın. Bankalar da gecikmeli alacaklar konusunda yapabilecekleri kanunlarla sınırlıdır ekstra süre vererek kanuni hakları konusunda sorun yaşayabileceklerinden ekstra süre vermeleri mümkün olmayabilir. Banka yetkilisi ile telefonda görüşmenizde ekstra süre konusunda teyit alamazsanız şansınız zorlamayın.
@İsimsiz//26 Ağustos 2008 Salı 22:35
Banka borcunuz hakkında sizeyazılı olarak ihtar çekmenden bilgi vermeden yasal takibe geçemez. Eksreniz kesildikten sonra borcunuzun asgarisini yatırmamanız durumunda gecikmeye düşersiniz. Öte yandan banka ile kartınız konusunda sorun yaşamamanız açısından ekstre kesiminden sonra borcunuzu kapatmanız sağlıklı olacaktır.
Eğer dediğiniz gibi nakit avansı çektikten sonra her hangi bir ekstre kesilmediyse ekstrem kesildikten sonra borcumun tamamını son odeme tarihinde kapatacağım demeniz yeterli olacaktır.
Merhaba yaklaşık 10 gündür çeşitli bankalardan kredi talebinde bulundum.Ancak hiç bir banka onay wermedi.öğrendimki idari takibe alınmışım.2006 senesinin son aylarında geçirdiğim ağır bir trafik kazası sebebiyle k.kart borcumu uzun bir süre ödeyemedim.ayağa kalkıp işe başlamam uzun süreç gerektirdi.2007 sonu gibi borcumu kapattım.ama bu idari takibe alınmamı engellememiş.telefonla ilgili bankayı aradığımda idari takip süreciniz 2012 şubat ayına kadar sürecek denildi.(bu çok uzun bir süre)artı sizin yukarıdaki yazınızı okuduğumda orada bu sürecin çok daha uzun olduğundan bahseder gibisiniz.dün bankadan borcum olmadığına dair ibraname aldım ama geçerlilik taşkil edeceğini sanmıyorum.benim sorum ödeme konusunda çok titiz olmama rağmen elde olmayan sebeblerden dolayı içinde bulunduğum bu durumu dewlet hastanesi raporlarıyla kanıtlama imkanım warmı?yani o süre zarfı içersinde yoğun bakımda olmam iş görememezlik durumu söz konusu olduğundan bu idari takip süreci ortadan kaldırılabilirmi.bu konuda beni aydınlatırsanız çok sewinirim.gerçekten içinde bulunduğum durum çok utanç werici.
Teşekkürler.
merhaba..ben işte üniversiteli maksimum kart kullanıyorum..şuanda 200 ytl ye yakın bir borcum var ve asgari ödeme tutarını bu ekstrede ödeyemiycem.. bidahaki esktre de de öyemeyeceğimi varsayarsak ve daha sonraki yani 3. ekstre ye kadar borcumun tamamını yada 2. ekstredeki asgari tutarı ödersem bi sorun olurmu??
mrb hsbc bank kredi kartıma borcumun asgari tutarını ödemeyip yasal süreç başlatılmıştır die msj aldım.maximum kartımda kullanıma kapatıldı.ama borcum 350 milyon kadar düşük bir tutar ve tamamen ihmalkarlıktan yaşadım bu sorunu.borcumun hepsini ödesem problem çözülürmü?gerçekten böyle birşey olacağını bilmiyordum ve hafta sonu yetkiliye ulaşamıyorum.lütfen yardımcı olu...:(
@burcu_58 30 Ağustos 2008 Cumartesi 14:18
Takipteki kartlarınıza ait borçlarınız ile ilgili borçlarınızı kapatmanız durumunda süreç duracaktır. Ancak takipe düşmeden borcunuzu kapatmanızdan daha maliyetli olacaktır.
Pazartesi borcunuz olan kurumları arayarak borçlarınızı ogrenip kapatmanızdurumunda kartlarınızı kullanıma açmasalar dahi takip süreci sona ercektir.
@Engin 28 Ağustos 2008 Perşembe 04:26
İdari takibe alınmanız o banka ile olan borç ilişkinizi bahsettikleri tarihe kadar etkileyebilir. Yani idari sizin başvurularınızı olumlu olarak değerlendirmeyeceklerdir. Bahsettiğinizi gibi borçlarınızı kapattıysanız diğer kurumlarla başvururken bu borçların kapandığına dair belgeleri eklemeniz gerekir.Öte yandan bahsettiğiniz raporların onay sürecini etkilemesi konusunda bir net cevap veremiyorz. Başvurunuzu yaptığınız şubenin durumu kredi politlakalarına nasıl aktardığı burda çok önemli.
Kullandığım kartlardan bir kaç kez aranarak borcunuzu şu tarihe kadar ödemelisiniz şeklinde uyarılar almıştım.Ancak hiç bir zaman hakkımda idari takip başlatılmadı.Şimdi tüm kredi kartlarımın borcunu ödeyip iptal ettim.Borcunuz yoktur şeklinde bankadan yazı almam gerekir mi.
@İsimsiz//01 Eylül 2008 Pazartesi 12:09
Kartlarınıza ödemelerinizi yaptıysanız ve herhangi bir idari veya yasal takip durumu yoksa, borcunuzun olmadığına dair bir yazıya ihtiyacınız olmayacaktır.
benim 2 dönem üst üste ödemediğim bir kredi kartım vardı.3.dönemin başında arandım ve idari tabike alındığımı,2 gün içinde asgari ödeme tutarını veya bu tutarın en azından yarısını ödemediğim takdirde yasal takibe alınacağımı öğrendim.ben de bu durum üzerine söylendiği gibi tutarın yarısını ödedim.ama aslında yapmış olduğum bu ödeme borcumun 1/3 'i bile etmiyor ve borcum her ay fazileriyle birlikte katlanarak büyüyor.bankaya telefon etsem veya direk şubedeki yetkiliyle görüşsem bana taksit vs.herhangi bir kolaylık sağlarlar mı?yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
@İsimsiz// 04 Eylül 2008 Perşembe 22:53
Bankaların bazıları bizim bildiğimiz kadarıyla (Garanti Bankası, Fortis, Finansbank) gecikmede olan ve talep eden müşterilerine ödeme planı yapabiliryorlar. Burda bilmeniz gereken banka ile ödeme planı yaparsanız kartınızı kapanır.Bu kötü bir şey değil ancak bilmenizde fayda olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca her banka size istediğiniz şartlarda bir ödeme planı sunmayacaktır. Burda tamamen bankanın politikaları ve bankayla ne kadar pazarlık yapabildiğiniz belirleyici olacaktır.
merhaba.dün başvurduğum maximum üniversiteli kartında aylık sadece asgari tutarın ödeneceğini işaretledim.fakat yazıları okuduktan sonra fikrim değişti.bankaya gidip değişiklik yaptırabilir miyim?diğer bir sorum ise bu asgari ödeme kalkıp toplam borç ödemeye geçersem taksitle aldığım şeylere herhangi bir faiz geliyor mu?teşekkürler.
@İsimsiz//05 Eylül 2008 Cuma 10:06
Evet bankanızla konuşarak bu değişikliği yaptırabilirsiniz.
merhaba.kredi kartımla ilgili bazı zamanlar banka tarafından arandım ve şu güne kadar borcunuzu ödeyin şeklinde uyarılar aldım.ama hakkımda icra falan olmadan tüm kredi kartı borçlarımı kapattım.şimdi sadece tek bi kredi kartım kaldı.onun içinde tüketici kredisine başvuracağım.acaba kredi kartı ödemesinde gecikmeler oldu diye kredi çıkmaya bilir mi.bu arada memurum.krediyi iş bankasından çekeceğim.
@İsimsiz//08 Eylül 2008 Pazartesi 22:09
Başvurunuzun şimdiden nasıl sonuçlanacağını bilmemiz malesef mümkün değil. Normal Şartlar altında açık olan kartınız ile ilgili ödemelerinizde bir sorun yoksa başvurunuzun reddedilmesi için herhangi bir neden bulunmuyor. Kredi başvuruları değerlendirirken borç performansının yanı sıra geiir borç alınmak istenen tutar gibi birçok başka kriter de göz önüne alınıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde bankaların kredi verme kriterlerini de sıkılaştırmış olmaları negatif bir etken olabilir ancak, iyimser olarak değerlendirdiğimizde biz reddedilmesi için bir neden göremiyoruz. Başvurunuzu yapın. Bir aksilik olup red olursa nedenini öğrenmeye çalışmanızı öneririz. Unutmayın KKB 'de sadece onaylanmış kredi kartı ve kredi borçlarınızın ödeme performansına ait kayıtlar bulunur. Reddedilmiş başvurularınıza ait kayıtlar bulunmaz. Başvrumakla kaybedecek bir şeyiniz yok aksine kredibiliteniz hakkındaki şüphelerinize son vermiş olursunuz.
Ben 2002 yılında yasal taibe alındım.Borcumun tamamını ödeyip kartımı iptal ettim.Şimdi kredi için başvuruyorum ama karşıma hep bu çıkıyor.Karaköy KKB den sildirebilirsiniz dedi bir banka.Doğru mu?Bu Karaköy KKB nerdedir bilginiz varmı? Yardımcı olursanız sevinirim.
@isimsiz//17 Eylül 2008 Çarşamba 16:00
Öceki ilgili yazı ve yorumlarımızda yer aldığı gibi KKB bireysel başvuruları kabul etmez. Kaydı yaratan bankadan talep gelmesi lazım. Bireysel başvuru durumunda müşteriyi kkb'ye yönlediren bankaya ceza yazar.
MERHABA BENİM 4 DÖNEM GEÇİKMEM VAR VE ACİL OLARAK KREDİ ÇEKMEM GEREKİYOR KART BORCUMU KAPATTIĞIM TAKTİRDE TÜKETİCİ KREDİSİ ÇEKEBİLİTMİYİM
@Adsız//09 Ekim 2008 Perşembe 16:54 tarihinde gönderildi
Kısa bir cevap vermemiz gerekirse; "Hayır!". Tüketicisi kredi başvuruları değerlendirilirken müşterilerin gelir durumları, beyan ettikleri diğer bilgilerin doğruluğunun yanı sıra diğer bankalar veya finansal kurumlar ile devam ettirdikleri borç ilişkilerinin performansı da dikkate alınır. Dördüncü dönem gecikmeye girmiş bir kredi kartı borcu olan tüketicinin kredi başvurusunun kabul edileceğini tahmin etmiyoruz. Borcunuzu kapatsanız bile gecikme ile ilgili statünün güncellemesi bir sonraki ayın ortalarına doğru kkb kayıtlarına iletileceğinden kredi alabilmeniz için asgari 3 aylık bir süre geçmesi gerekecektir. Bu nedenle eğer borçlarını tüketici kredisi dışında bir kaynak ile ödeme imkanı olmayan tüm tüketicilerin zorlansalar dahi asgari veya minimum tutarı ödemeye özen göstermeleri kritik önem taşıyor.
merhaba.. öncelikle böyle bilgilendirici bir site ile biz kredi kartı kullanıcılarını bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.. sorun şu olacak
Biar kaç taksitli alışveriş yaptım ve hesap kesim tarihinden önce bu borçları kapatmak istedim..yani tümünü ödemek istedim fakat maksimum öğrenci kartı kullanıyorum ve yatırdığım para borç tutarından düşmüyor ve nakit limite geçiyor..yani kullandığım kartın borcunu ödeyemiyorum ve nakit limiti olmamasına rağmen yatırdığım parayı geri çekebiliyorum.. borcumu kapatmak istiyorum ama kapatamıyorum.yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
@x // 14 Ekim 2008 Salı 00:25
Her bankanın kredi kartı operasyonel sistemi farklı çalışır. Borcunuzun tamamunu kartınıza yatırdıysanız ekstre kesim tarihinde ilgili bakiye düşecektir. Son taksite kadar bu durum devam eder. Merak edecek bir durum söz konusu değil. Parayı bankadaki hesabınıza değil kredi kartına yatırdığınıza emin olmanızda fayda var.
merhaba benim merak ettiğim bir konu var. 500 ytl lik bir borcum var bunu asgari tutarını 10 gün geçikmeli ödediğimi farz edelim bu 10 günlük sürede %6 olan geçikme faizi hergün için mi geçerli yoksa aylık içinmi
@Adsız//07 Kasım 2008 Cuma 11:39
Bahsi geçen faiz oranları aylıktır. Asgari tutarı yatırana kadar gecikmede olduğunuz gün için bütün ekstre bakiyesine gecikme faizi uygulanır. Asgari tutarı ödedikten sonra (Asgari tutar en az kredi kartı dönem borcunun %20 si olabilir) kredi kartı ekstre bakiyesinin %80'ine bir sonraki ekstre kesim tarihine kadar geçen gün içn akdi faiz oranı uygulanır. Kredi kartı Gecikme faiz oranı akdi faiz oranından yaklaşık %17 daha fazladır. En yüksek gecikme faizi oranı aylık 5.14 dir. Kredi kartı borçlarına faiz uygulaması faiz söz konusu olduğunda tüketiciler ayrıca kkdf ve bsmv maliyetlerine katlanmak zorundadırlar.
Eylül ayından beri kredi kartımın sadece asgari ödeme miktarı olan 100 kusür lirasını ödeyebiliyorum. Kasım ayında da böyle olacak gibi görünüyor. Toplam borcum 500 lira. Bu durumda banka tarafından aranır mıyım? Ne kadar daha böyle ödemesem sorun olmaz?
@Adsız//07 Kasım 2008 Cuma 23:11
Asgari Tutarı yatırmaya devam ettiğiniz sürece aranma söz konusu olmayacaktır.
Kredi kartı ile harcamaya devam etmeniz durumunda bir süre sonra asgari tutarı ya yatıramayacak duruma düşme ihtimalini düşünerek borcunuzu kapatmak ile ilgili aksiyon almayı düşünebilirsiniz.
mrb.2008 nisan ayında hsbc 3 aylık asgarimi ödemediim için uyarı geldi,borcumu ödedim fakat 6 ay sonra insiyatifleri doğrultusunda tekrar kartı açabilceklerini sölediler.
kasım ayı itibariyle 6 ay geçti üzerinden ve diğer bank kartlarına başvurdum,yüksek gelirli bir işte çalıştığım halde şuan,başvurduğum bankalar olumsuz yanıtını veriyor.bunun çözümlenmesi için neler yapabilirim?ve ismim 250 ytllik olan bir borç yüzünden Merkez Bankasında varmıdır?Hsbc isterse ismimi ak çıkarablr mi?şimdiden çok teşekkürler
öncelikle yardımınız için herkez adına teşekkür ediyorum.sorum şu KKB deki kredi kartı kayıtlarını nasıl öğrenebiliriz.çünkü önceden asgari ödemeyi 60 gün kadar geciktirmiştim,uyarılar gelmişti.şimdi ise düzenli şekilde yatırıyorum.gelecekteki başka bankalarla olan kredi kartı ilişkim nasıl olur acaba merak ediyorum.
merhaba, bir arkadaşım sayesinde idari takip durumundayım 4000ytl yi bankaya böldürmek durumda kaldım ama ödemekte zorlanıyor hatta ödeyemiyor,sorum şu borcu yasal yollarla arkadaşın üzerine geçirtebilirmiyim, ikinci sorum borç bittikten ne zaman sonra bankalardan kredi veya kart alabilirim.
@bertan güleç//13 Kasım 2008 Perşembe 21:26
Hakkınızda Yasal Takip süreci başlatılmadığı süreceve iligli kayıt kkb düzeltimişse bir sorun yaşamazsınız.
Bu bilgiyi en kolay bir banka şubesinden kredi veya kredi kartı başvurusu yaparak öğrenebilirsiniz.
@erenx//13 Kasım 2008 Perşembe 22:43
Borcun yapısı ve sizin nasıl ilişkilendirdiğinizi bilmediğimiz için net bir çözüm öneremiyoruz. Aklımıza tek gelen arkadaşınız ile beraber bankaya giderek borç benimdir dedirtmeniz
@Adsız//13 Kasım 2008 Perşembe 05:56
Özellikle kredi kartı borçlarını ödemeyen müşterilerin artışa girdiği bir dönemde bankanın size tekrar kart vermesi pek olası gözükmüyor. Aynı şekilde başka bankaların da kanuni takipe uğramış müşterilere kredi kartı veya kredi vermeside öyle.
Banka ile kredi kartı ve kredi dışında bir ilişkiniz varsa tekrar müracat etmek yardımcı olabilir.
13 kasım günkü cevabınıza istinaden, banka 4900 ytl borcu 7 taksite böldü 1 taksit ödedik, tekrar bankayla konuşarak kalan 4400 ytlyi 10 taksite böldüler ancak bu borcuda ödeyemiyor ve ben zor durumda kalıyorum,sizden kesin cevap bekliyorum bankaya beraber gidersek borcu arkadaşın üstüne geçirtebilirmiyim ,o zaten kabül ediyor.
@erenx 17 Kasım 2008 Pazartesi 22:09
Arkadaşınız ile konuyla ilgili olara bankayla görüşmeye giderek borcu üstüne alması için görüşebilirsiniz. Ancak arkadaşınızın başka borçlardan dolayı takip durumu söz konusuysa banka bu yola gitmek istemeyebilir. Sonuçta bankanın size verdiği taksit imkanından daha fazlasını arkadaşınıza vereceğine dair olasılıklar pek yüksek değil.
kredi kartı ödemeleri için bazı bankaların kredi verdiği gibi bir duyum aldım bu konuda bilginiz varmı hangi banka bu krediyi veriyor
Adsız//20 Kasım 2008 Perşembe 11:07
Bahsettiğiniz uygulama kredi kartı borç transferi olarak geçiyor.
Bazı bankalar diğer banka kredi kartı borçlarınızı kendi kredi kartınızda konsolide imkanı verirken, bazı bankalar yine aynı şekilde kredi kartı ve kredi borçlarınızı konsolide edebileceğiniz eşit taksitler ile geri ödeme imkanı sunan krediler veriyor.
Fortisbank dönem dönem borç transfer kredisi adı altında kampanya yapmakta.
Finansbank da yakın zamanda bu amaca yönelik ihtiyaç kredisi kampanyası yaptı.
Ayrıca Société Générale "KrediVer" markası altında bu şekilde kullanıma uygun 10,000 YTK'ye kadar nakit kredi veriyor.
Bu kredileri alabilmek için çoğunlukla müşterilerin kart borçlarının asgari tutarlarını yatırıyor olmaları ve gelirlerini belgeleyebiliyor olmaları gerekecektir.
merhaba garanti bankasına olan kredi ve kredi kartı borcum için noterden tebliğ aldım ve bankayla görüştüm bana 1aylık süre verdiler borcum olan 1700 ytl yi ödemem için. 20 kasım 2008 günü sürem doldu ödeyemedim ve bankayla görüştüm icra takibi için avukata verileceği söylendi. ben 15 içinde ödeyebilirim borcumu bundan sonrası için süreç ne olur ve faizleriyle birlikte cok fazla olurmu borcum...
2000 ytl olan kredi ve kredi kartı borcum için yasal işlem kararı alındı bundan sonraki süreç ne olur. 1 ay içinde ödemeyi planlıyorum ozaman içinde herhangi bir haciz söz konusu olurmu. avukatlık ücreti ve faiziyle yaklaşık ne kadar ödemek zorunda kalırım. saygılarımla
Adsız//21 Kasım 2008 Cuma 01:38
İçide bulunduğumuz günlerde bankalar gecikmede olan müşterilere sıfır tolerans uyguluyorlar. Bundan sonraki süreç hakkında yazı ve yorumlardan bilgi alabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse borcunuz tahsil edilmek üzere bir avukata verilecek. Avukat sizi bulacak borcu temerrüd faiziyle tahsil etme imkanlarını yasal yollardan deniyecek. Öncelikle sizden bir ödeme planı ile tahsil etmeye çalışacak olmazsa; üzerinize kayıtlı mal varlıklarına, maaşınıza haciz koydurmak suretiyle tahsil etmeye çalışacak. Bu ara akdi kredi kartı faizinin üzerine %30 fazlası ile temerrüd faizi işleyecek. Avukatın vekalet ücreti de borca eklenince epey bir miktara ulaşır heralde.
Borcunuzu tüm bu maliyetler ile ödeseniz bile uzun süre (en az 5 yıl) Garanti bankası ile kredi / kredi kartı ilişkisi kurmanız mümkün olmayacak.
Ortada 15 gün gecikme için oldukça fazla bir bedel ancak borcunuzu ödeyecek kaynaklara sahip değilseniz yapacak fazla bir şey de yok.
21 kasım 2008 01:38 soruma istinaden
20 kasım günü bana verilen süre dolmuştu borcumu 1 hafta içinde ödesem faizleriyle birliktemi ödemem gerekiyor. avukata verilen 1700 ytl borcum için hemen işlemler başlıyormu acaba hiç bir süre verilmeden... ilginiz için teşekkürler.
merhaba,
haziran ayında aldığım ekstrede 60 günlük gecikmede olduğum belirtilmişti. asgari tutarını ertesi gün ödedim. temmuz ayında gelen ekstrede ödemem göründü. ağustos ayında gelen ekstrede ise, bir önceki dönemden gecikme olduğu ve asgari tutarı ödemem gerektiği belirtilmişti.bunu da ödedim ve eylül ayında göründü. ekim ayında tekrar bir önceki dönemden asgari yatırılmadığı için uyarı geldi. yani kasım ekstresi geldiğinde sanırım ikinci defa 60 günlük gecikme durumuna düşüyorum. bu durumun, yani ikinci defa 60 günlük gecikmeye girmesi halinde banka herhangibir farklı uygulamaya gider mi? bir sonraki ekstre tarihi 24 kasım. yani yarın. acaba bugün(pazar) atm'den yatırsam (nakit kabul eden atm'lerden) faydası olur mu? hemen işleme geçer mi? şimdiden cevabınız için teşekkürler.
@akif // 23 Kasım 2008 Pazar 01:57
Kartınızın asgari ödemesinin yatırılması durumunda sttünüz normala dönecektir. KKB kayıtlarında yer alacak 60 günlük gecikmelerin bir sene içersindeki adedi kredi veya kredi kartı başvurusu yapmanız durumunda bazı kurumlar tarafında olumsuz olarak yorumlanabilir bu da kredi almanızda sorun yaşamanıza sebep olabilir.
Bunun ve gereksiz faiz maliyetleri altına girmeniz dışında başka bir sorun olmayacaktır.
@Adsız // 21 Kasım 2008 Cuma 15:47
Size yapılan tebligatlarda yazılı olan tarihler teorik olarak son tarihlerdir. Bu sürelerin
üstüne bankanın operasyonel süreçlerine göre zamanlamalar değişebilir. Ödeme yapmadan önce bir an evvel bankanızı arayarak durumunuzu öğrenip ödeme yapabileceğiniz tarihi belirtmeniz ve ne olursa olsun o tarihte ödeme yapıyor olmanız kritik önem taşıyor.
Merhaba,
Başımdan geçen bir konuyu paylaşmak istedim.
2001 yılında iktisat bankasına ait bir kredi kartım vardı. Bilindiği gibi o dönem bankaya devlet el koydu. O zaman tak. 200 TL borcum mevcuttu. Ancak banka ticari işlemlerini durdurduğndan ödeme şansım olmadı. Aradan 1-2 ay geçmiştiki İktisat bankasının KKartı borçları Bayındırbank'a devredildiğinni öğrendim. Bu sefer KK borcumu bu bankaya ödemek üzere bir şubesine gittiğimde bu bankayada devlet el koyduğunu öğrendim. Borcumu ödemek istememe rağmen ödeyemedim. Ne yapacağımı bilmediğimden beklemeye geçtim. Eni sonunda bu parayı isteyen birisi çıkacaktı.
Gerçekten 3-4 ay sonra BBDK'dan (o zaman adı farklıydı galiba) bir yazı geldi. Ancak bu sefer yasal takibe düştüğm, ve konun avukata verildiğini öğrendim. Hemen avukatla temasa geçtim ve borcumun katlanarak 900 tl civarında olduğunu söyledi.
Bende durumu anlatıp bana bir indirim yaptılar ve tüm borcu o dönemde kapattım, BBDK'danda borcum olmadığana dair bir yazı aldım.
Biraz uzun oldu ama asıl ilginçlikler şimdi başlıyor. Dediğim gibi bu olaylar 2001'de yaşandı. Üç ay önce bana bir avukatan bir yazı geldi (üzerinde hiç bir evrak numarası vs. olmayan sade bir yazı). Banka adı, miktar belirtilmeden benim geçmişi dönük bir borcum olduğu, ödenmediği taktirde yasal işlem başlayacağı belirtiyordur. Çok şaşırdım ve hemen avukatı aradım. Bana bu iktisat bankası borcundan bahs etti. Bende hepsini ödediğimi o zamanda yazı aldığımı belirttim. Benden yazıyı istedi ancak malum aradan yedi sene geçti. O yazıyı bulamıyorum.
Bende bunun üzerine BBDK Ankara şubesini aradım (İstanbulda kimseye ulaşamadım). BBDK'daki yetkili hesabı göremediğini, ancak dikkatli olmamı bazı avukatların kendi başlarına iş yaptığını gibi şeyler söyledi. Bu sefer huylandım ve araştırmalarımı sürdürdüm. 2004 yılına ait iktisat bankasından dolayı BBDK'ya borçlu listesine ulaştım ve adım orada geçmiyordu. Bu sefer bir avukat arkadaşımı devreye soktum, bana bu yazıyı gönderen avukatı bir araştırması ve onunla konuşması için. Gerçekten BBDK tarafından görevledirilen avukatlardan biri olduğu ortaya çıktı. Ben tekrar kendisi ile konuştuğumdan kendisi konuyu tekrar araştıracağını bana döneceğini söyledi. Aradan 3 ay geçti ses seda yok. Sizce ben bundan sonra ne yapmalıyım ?
Öğrenci durumunda aldığım iş bankası kredi kartımın borcunu 2aydır yatıramadım.Cep telefonumu aradılar ve asgarisini yatırmam gerektiğini söylediler.Fakat 3.ay olan(kasım ayı) içerisinde 333 YTL olan asgari tutarın 120YTL sini ödeyebildim.22Kasım Son Ödeme Günüydü. Yasal takip hemen başlarmı?, Borcumun hepsini Aralık ayının hesap kesim tarihinden(11'inden) önce yatırsam yasal takibe alınırmıyım?
@Şahin//30 Kasım 2008 Pazar 13:31
Bankanızın süreçlerini bilmediğimiz için bir tahminde bulunmamız mümkün değil. Konuyla ilgili bankanızla görüşüp durumu bu şekilde izah etmeniz durumunda size yardımcı olmayı seçebilirler.
Merhaba kredi kartımın asgari ödeme tutarını yataırırsam ne kadar faiz alırım bunu burdaki hesaplamalarda çözemedim açıkcası.
ayrıca şuan taksitli işlem borcum var ancak ben borcumun tamamını kesilmeden yatırmak istesem borcumu yatırabilirmiyim ve kartı kapattırabilir miyim?
asgari ödemem gereken tutar 330 ytl. ben bunun 230 ytlsini yatırırsam önümüzdeki fatura döneminde nasıl bir durumla karşı karşıya kalırım..işlenecek olan faiz beni ne kadar etkiler?
tşkler
@T_eymn // 02 Aralık 2008 Salı 02:54
Asgari tutarın altında ödeme yaptığınız için gecikme durumuna düşersiniz. Borç bakiyesinin tamamına son ödeme tarihine kadar gecikme faizi uygularlar. Yaptığınız ödeme tutarından kalan bakiyeye de gecikme durumu sona erene kadar gecikme faizi uygulamaya devam ederler. Gecikme durumu bir sonraki ekstre kesimine kadar devam ederse kartınız alışverişe kapatılır. Yani kartı alışverişlerde kullanamazsınız.
KKB'ye gecikme durumunuz iletilir bu da başka kurumlardan kredi veya kredi kartı almanıza engel oluşturabilir.
@Adsız//01 Aralık 2008 Pazartesi 23:21
Ödeme sonrası kalan bakiyeye akdi faiz uygulanır.
Faiz hesaplaması örneğini sitemizden veya bddk'nın sitesinden ulaşabilirsiniz.
İleri yönelik taksitlerinizin tamamını ödedikten sonra kartınızı kapatabilirsiniz.
Merhabalar benim Axess kredi kartım var 89 gün boyunca bankaya herhangi bir ücret ödeyemedim.Bankadan aradılar ve ekstre kesin tarihi yani (2 aralık 2008)90.günde minimum ödeyebilleceğim bir ücret söylediler 200ytl civarı bende 250ytl yatırdım fakat 2 gün sonra tekrar arayıp bana (12 aralık 2008)tarihine kadar asgari ücreti yatıramazsam 2.dönem gecikme uygulamasına gireceğim söylendi fakat ben 2 ocak 2008'e kadar herhangi bir ödeme yapmam mümkün değil kalan borcum 600ytl civarı 2 aralıkta işsizlik sigortası alıcam güzel yolla izah etmeye çalışıyorum ama ısrarla ödeme yapın ihtarıyla karşılaşıyorum en geç 2 şubat 2008'e kadar borcumu işsizlik sigortasından alıcağım parayla kapatıcam sorum şu 2ocak ve 2şubat tarihlerinde 600ytl'lik borcumu 2 eşit taksitte ödeme yapsam herhangibir yasal yaptırıma takılırmıyım.
@ali // 08 Aralık 2008 Pazartesi 17:08
Gecikme durumu ile gerekli tüm detayları yukardaki yazımızda hali hazırda paylaşmış durumdayız. Ekstre kesim tarihinizden yola çıkarak ödeme yapmanız gereken tarihleri kendinizin tespit etmesi mümkün. Bu tarihler sizin için uygun değilse bu durumda bankayı arayarak süre istemeniz gerekecek.
ben vakıf banktan bir kredi kartımvardı ödemeleri zamanında yatıramadım.bir süre sonra bana bir yazı geldi eğer ödemeyı yapmazsanız icra geleçek dediler bende parayı yatırdım.bir süre sonra bir bankaya tüketiçi kredisi için müracaat ettımancak banka kabul etmedı.merkez bankasının kara listesine girmişim. parasını ödediğim halde kara listedeyım ne yapmam gerekir listeden nasıl çıkabilirim.benım bildiğimbu kara liste deb parasını yatıranlar içim af çıktı.tüketiçi kredisialamıyorumm ne yapmalıyımm.benı aydınlatırsanız tşk ederim.YAKAMOZZ
@ Adsız // 15 Aralık 2008 Pazartesi 17:29
Bu konuyla ilgili yazımız mevcut, lütfen soru yönelmeten önce arama yapın.
mrb benim 5 adet kredi kartım var ayrı ayrı bankalara, borcum da asağı yukarı 10000ytl civarı, bazılarına 3 aydır ödeme yapamıyom ve bundan sonrada kolay kolay yapamam hepsi üst üste geldiğinden dolayı ödemeler gecikiyo, bu konu mahkemeye tasınırsa beni nasıl bir sonuc bekler bununla ilgili örnekler varmı tşklr
@xtra //22 Aralık 2008 Pazartesi 21:11
Mahkemeye taşınması konusunda karşılaşabileceğiniz sonuçlar hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmak için bir avukata danışmanızı öneririz.
2 aylık yurtdısı seyehatim nedeniyle 1500 ytl olan kredi kartı borcumu geciktirmiştim. Daha sonra dondugumde idari takibe alındıgımı ve borcumu odemem konusunda bana tel. geldi bankamdan. Ben de bu borcumu iki eşit taksitle 955+955 olarak anlaşarak odedim..Gelirim yuksek ve devlet memuruyum. İdari takipte gozukmemin tek sebebi yurtdısında olusum ve odememi bundan geziktirmiş olmam keza baska bankadan da kredi kartım var ve hiçbir sorunum bulunmamakta.. Bu durumumu anlatabileceğim ve idari takipden ve karalisteden adımı sildirebilmek için ne yapmak gerekmektedir.. Çunku ileride bir gun kredi çekmek istediğimde bir sorunla karsılasmak istemiyorum.. Saygılar...
@Adsız //30 Aralık 2008 Salı 10:47
Yasal Takip'e uğramadıysanız bu durum kredi performansınızda bir sorun teşkil etmeyecektir.
Yasal Takip durumunda ise malesef konu biraz daha karmaşıklaşıyor.
Bankaların kredi politikaları yasal takip'e uğramış kişilerle kredi ilişkisine girmelerine şu dönemde müsade etmemekte.
Citibank asgari ödeme tutarını ödeyemeyinde bir sonraki ay asgari ödeme tutarını %50 ye çıkardı bu olabilirmi?
@Adsız //19 Ocak 2009 Pazartesi 22:21
Bankaların bu konuda oranı arttırırken insiyatif kendilerine aittir.
Hsbc kredi kartı kullanıyorum, bir çok bankanın kredi kartı var bende,hepsinide zamanında faize girmeden ödiyorum.hsbc 700 ytl gibi çok düşük bir limit verdiğinden kullanmadığından sık olarak, yatırmayı unutmuşum, hiç de aramadılar,3 ay sonra arayıp, yarın parayı yatırmazsam yasal takip başlatacaklarını söylediler.bende aynı akşam gidip 100 ytl yatırdım.şimdi bu durumdan dolayı kredi almam ve yeni kredi kartı almam zorlaşır mı.
@Adsız //23 Ocak 2009 Cuma 23:48
Borcunuzu ödediğinize dair evraklar ile başvurmanız durumunda tutar büyük değilse sorun olmayacaktır. Ancak garanti veremiyoruz malesef
merhaba. ben 2004 yılından beri iki bankaya 1500 er tl borçluyum. ödeme imkanım olmadı. yasal takibe alındım. mal beyanında bulundum. ama verdiğim adresten taşındım ve adres değişikliği yapmadım yaklaşık 5 yıldır ödeme yapmıyorum. şimdi inşaat mühendisi oldum ve gelirim iyi. borcum ne kadar olmuştur ve ödemek için nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden teşekkür ederim son bişey daha faiz ana paranın 2 katından fazla olamaz gibi bir kanun var mı?
öncelikle iyi günler diliyorum.iş bankasından aldığım 200ytllik limitli borcumu 7aydır ödemedim.ve ikamet ettiğim yer ve telefonum bankada yok.bende bir bilgi alamıyorum.borcum tahminen ne kadar yükselmiştir.elime para geçmedende bankayı aramak istemiyorum.ne yapmam gerekiyor.
@ert//02 Şubat 2009 Pazartesi 12:27
Beş sene gerçekten uzun bir süre bu konuda borcun ne kadar olduğuna dair bir tahmin yapabilmemiz mümkün değil malesef. Bahsettiğiniz sınurlama faiz ana paranın iki katı olamaz şeklinde bir maddeden haberimiz yok. Bir tüketici hakları derneğinden görüş alabilirsiniz.
@kaan//02 Şubat 2009 Pazartesi 18:18
KArt limitinizden bahsetmişsiniz ancak size gelen son ekstre bakiyesinden bahsetmemişsiniz. Kredi kartı borcu hesaplaması ile ilgili yazımızdaki hesaplama yönetimini aylık olarak kullabilirsiniz.
Borcunuz büyük ihtimalle avukata devrolmuştur. İlgili bankada bir çalışan vasıtası ile tutar hakkında bir bilgi sahibi olma imkanı var ancak bu da avukat vekalet ve temerrüt faizlerini içermeyecektir.
Merhabalar Wings kredı kartımın lımıtı 3000 ytl fakat su anda -600 ytl bakıyedeyım 1 aydır odeme yapamadım duzensız odemelerımden ve lımıt asımından dolayı bu ay asgarı ucret 2250 gelmıs.işten cıkartıldıgım ıcın odemekde zorluk cekıyorum.Bankam ıle gorussem bana ozel bır odeme planı cıkartırlarmı.Yoksa bu hızmetten sadece 3 ay odemeye yapmamıs hakkında yasal işlem başlatılan musterılermı faydalanabılıyor.
BEN BİRŞEYİ MERAK EDİYORUM KREDİ KARTIMIN DEVAMLI OLARAK ASGARİ ÖDEMESİ DÜZENLİ OLARAK YAPILDIĞI TAKTİRDE KARTIM KESİN OLARAK KAPATILIR MI? KAPATILIRSA NE KADAR ZAMAN SONRA? YOKSA AÇIK MI? KALIR
@SERDAR // 06 Şubat 2009 Cuma 17:32
Bankalar sorunlu alacaklarının artmaya devam etmesi nedeniyle müşterilerinin kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması konsunda olumlu cevap verebiliyorlar. Ancak bunu bankanız ile görüşmeniz gerekir. Yeniden yapılandırma uygulamalarında kabul edilirse kredi kartınız kapatılıyor ve belli bir vadede borcu geri ödeme planı kapsamında ödemeniz gerekir. Üstelik asgari ücret veya gecikme yapmadan. Bu konuda ödemelerinizi aksatmadan borcunuzu geri ödeyebileceğinize inanıyorsanız vakit kaybetmeden bankanızı arayın.
Unutmayın yeniden yapılandırmaya gittiğiniz bankadan uzun bir süre kredi kartı alma imkanınız olmayacaktır.
@Muhammet // 08 Şubat 2009 Pazar 15:32
Kart kapatılması ile neyi kastettiğiniz net değil. Ancak kart borcunun asgari tutar ödenerek kapatılmasından bahsediyorsanız teorik olarak bu mümkün. Ancak kart kullanımına devam ettiğiniz sürece bu süre uzayacaktır. Asgari tutar ödeyerek çalıştığınız bankanın gelirlerini arttırıyor olursunuz.
İyi günler son odeme tarıhınden ıtıbaren yaklaşık olarak 33 gun kart borcumu gecıktırdım daha bugun yatırabıldım asgarı odemeyı acaba kredi kayıt bürosuna kaydım gonderılmısmıdır ılerleyen gunlerde tuketıcı kredısı cekmek ıstesem herhangı bır bankadan sorun yasarmıyım tesekkurler
merhaba ben kredi kartlarımda yüksek bir borçlanma yaptım vede malesef bu tutar ödeyebileceğim tutarın çok üstünde bundan sonra beni neler bekliyor yasal işlemlerde sadece maaşa mı haciz geliyor öğrenebilirmiyim...
@Adsız//10 Şubat 2009 Salı 17:47
Bankanız gecikmeniz ile ilgili durum değişikliklerinin tamamını iletmekle yükümlüdür dolayısı ile kayıt KKB'Ye iletilmiştir. Şubat ayında yaptığınız ödemeyle gecikme durumu sona erdiyse banka ilgili kaydı mart ayı başı gibi KKB'de güncelleyecektir.
@Adsız // 13 Şubat 2009 Cuma 22:00
Bankalar avukat aracılığı ile adresinizi tespit edip mal varlığınızı tespit ederek sizi ödemeye zorlayacaktır. Bu süreçler mallarınıza ve maaşınıza icra gelmesi olarak sonuçlanır. Yasal süreçler konusunda bir avukattan destek almanızı öneriyoruz. Tüketici Kuruluşları bu konuda uzmanlaşmış avukatlara yönlendirlmenizde yardımcı olacaktır.
mamer; 1.esktire geçiktirdim 2,yi ödedim ilk defa. bana borcun tamamını ödememi ve ekstire göndermeyeceklerini söylediler tlf ,kartı kapatmışlar içinde taksitli alışverişlerim var bu kanuni mi yoksa vurgun düzenimi banka garanti bonus Bana ne önerirsiniz nereye başvurayım bankaya mı tüketici dernğinemi açılamalarnıza şimdiden tşk ederim 17,2,2009
Merhaba; önceki yazınızda 33 günlük kredi kartı gecikmesi düzeltildiğinde mart başında bankanın bunu güncelleyeceğinden bahsetmişsiniz, peki bu güncelleme sonrası tüketici kredisi alınabilirmi? yani takip yada ihtar yok 31 günlük bir kredi kartı gecikmesi var ve ödenmiş, aydınlatırsanız sevinirim...
@ Adsız // 19 Şubat 2009 Perşembe 19:14
Bankalar kredi politiklarini kendileri belirlerler. DOlayisiyla kaydiniz temiz olsa bile size kredi vermeyebilirler.
@Adsız//17 Şubat 2009 Salı 21:08
Banka sizin kart borcunuzu geri ödeme performansına bakarak ilişkisini devam edip ettirmeme hakkına sahip. Bizimle paylaştığınız bilgiden anladığımız kadarıyla banka sizi yasal takip sürecine almış ve kartınızı kapatmış gibi geldi. Bu konuda yapacak bir şey yok diye biliyoruz ancak yasal haklarınızı daha detaylı öğrenebilmeniz için yinede bir avukata danışmanızı öneririz.
mrb ben bi sorum olacak kardeşimin birbankadan kredi kartı varmış tabi biz bunu yeni öğrendik ve yaklaşık 10 aydır ödeme yapılmıyormuş icra geldi kardeşim şuan askerde yani oğlun kart borçunu babadan yada aileden alınabilrmi icrayla evi boşaltabilirlermi
@Adsız // 23 Şubat 2009 Pazartesi 23:36
Askere giden kişi sizinle aynı evde oturuyorsa evdeki eşyalara haciz gelebilir. Bu durumda evde oturan kişilerin Istihkak iddiasında bulunması yani hacze konu edilen malların borçlu tarafından değil o adreste ikametgah eden kişiler tarafından alındığını kanıtlamaları gerekir. Bu süreçlerde bir avukattan hukuki destek almak daha doğru olacaktır.
merhabalar ben bir axcess kart sahibiyim suandakı toplam borcum 550 ytl tutarındadır. fakat ben aylık en az ödeme tutarımın tamamını iki dönem ödemediğimden dolay banka kredi kartımın ödemesinin gecikmesine günlük faizin uygulanacagını ve bu parayı 3 gün içerisinde ödememi ikaz etti. günlük faiz oranı yüzde kaçtır. yoksa ana para üzerinden gecikme faizi olarak % 5 olaraktanmı hesaplanıyor. Bu konuda bilgilerinizi önemle talep ederim.
merhaba annemin bir kredi kart vardı annem acil yurtdısına gıttıgınden bazı sorunlar ulastı gecen gun hsbcden su sekılde yazı geldi 60 gundur ödeme yapmadıgınızan dolayı yasal ıslem baslatlcaktır diye dır bunun son ödeme tarıhı 28 şubattı annem yurtıdısında oldugundan para elıme ulasmadı yanı bu hafta yatırıcam asgari ödemeyi yardımcı olursanız cok sevınırım bankala en son cuma konusmustum hepsınkde yatıramam 4 te bırını yatırabılırım ancak annemde rahatsızlıktan dolayı ablamın yanında oldugundan yardımcı olursanız sevinirim.ayşegül
@Adsız//03 Mart 2009 Salı 13:01
Asgari tutarı yatırmadığınız için banka borcunuza günlük gecikme faizini uygulayacaktır. Gecikme faiz oranı kredi kartı akdi faizinden biraz daha fazladır. Konuyla ilgili detaylı faiz bilgisine kredi kartı faiz oranları başlıklı yazımızdan veya bankanızın web sitesinden ulaşabilirsiniz.
merhaba ben ayşegül ismiyle size yazmıştım.annem olmadıgından dolayı burda napcaımı bılmıorum dediğim gibi en son cuma günü konusmustum bankayla yukarıda hemen okursanız.hemen haciz,icra işlemleri başlarmı?saygılar
@ayşegül//04 Mart 2009 Çarşamba 10:04
Ayşegül hanım; haciz icra işlemlerinin ne zaman başlayacağı dosyayı devralan avukata göre değişir. Ancak size önerimiz yasal banka ile görüşüp kart sahibinin sağlık nedenlerinden dolayı yurt dışında olduğunu bildirerek bir ödeme planı içersinde asgari tutarları yatırmak istediğiniz belirterek yatırmanız yardımcı olabilir.
demin yukarda dediğim gibi annem burda olmadan tek halledebilirmiyim?bugun bankayla konustum bu hafta yatırıcam dedim telefondaki kişi dosya benden çıktı dedi ama siz yine yatırınız şubeden banka onaylamasada anaparadan düşer dedi.bundan cok telaslıyım annemde olmadıgından dolayı tek halletmeme acaba ızın verırlermı sonucta kart onun adına diye bılgılernze tesekkur ederim
@ayşegül // 04 Mart 2009 Çarşamba 21:21
Her halikarda size belirtilen asgari ödeme tutarını yatırmanız gerekiyor.
merhaba kredim kartı borcumu 3 aydır ödıyemedım fakat kısa zamanda ödieceğim bu hafta içerisinde bı yarı mıktar yatırıcam olur mu.fakat bugun tvde gördum.3 ay gecıktırenlere dırek hemen kapıya hacız memurru gelıyormus bu dogrumu acaba?hemen gelırse napıcam bllmıyorum kötu durumdayım bılgılendrırsenız cok sevınırım
@asli//10 Mart 2009 Salı 19:26
Kredi kartı borcunuzun 3 aydır asgari tutarını yatırmıyor olmanız sizin için büyük dezavantaj. Bu durumda kanuni takip sürecine geçmeniz kaçınılmaz. Kanuni takip sürecinde hem sizinle ilgili kayıtlar KKB ve TCMB veritabanında yer alacak hemde borcunuzu avukat vekalet ücreti ve temerrüt faizi ile ödeseniz bile uzun süre bankalar tarafından kredi ve kredi kartı başvurunuz kabul edilmeyebilir.
Kanuni takip süreci haciz işlemlerinin ne kadar süre alacağı bankaya ve bankanın dosyayı verdiği avukata göre değişir. Bankanız ile irtibata geçerek kısmi bir ödeme yaparak süreci ertelemeye çalışabilirsiniz. Bu gibi durumlarda banka ile irtibatı kesmemek kritik önem taşır.
hacızden once peki hıcbırseklde teblıgat falan gelmıyormu kişiye
merhaba yukarda yazılanlar okudum benım kredı kartdı borcum 500 ytl idi limitimde okadardı 3 ay yatırmamıstım sonra maıl geldı 4 aydır kredı kartınızın borcunu ödemedıgınızden dolayı asgarı tutarı yatırınız dıe borcu daha az olan kısıden kısıye degısıyormu olay?
@dilruba//10 Mart 2009 Salı 21:21
Bazı bankalar 250 Lira'nın altında gecikmiş bakiyeleri maliyet nedeniyle yasal takip'e almadan direkt zarara atabiliyorlar. Ancak sizin borcunuz bu tutarın üzerinde olduğu için ve gecikmiş alacaklarda genelde bir artış olduğu için yasal takip yapılacaktır. Asgari tutarı yatırmanızı öneririz.
@dilara92//10 Mart 2009 Salı 20:14
Avukat tarafından tebligat yapılacaktır. Ancak bu sürece girmeden bir ödeme planı yapmanızı tavsiye ederiz.
merhaba ben kredi kartımın bir ekstresini hiç ödeyemedim 2.ekstenin asgari tutarının ise ancak yarısını ödeyebildim.öğrenmek istediğim 3. ekstre gelmeden bankayla görüşüp ödeme planı yapabilirmiyim?bir de ödeme planı yapıldıktan sonra faiz durduruluyor mu yoksa mevcut olan miktar üzerinden mi yapılıyor bu ödeme?
Merhaba
Bu ayki hsbc kredi kartı borcum 500 tl olmasına rağmen bunun 400 tl sini ödeyebildim.
1)Şimdi gecikme faizi toplam borcamı yoksa geriye kalan borcamı uygulanır.
2)Gecikme faizi günlükmü yoksa aylıkmı uygulanır.
Teşekkürler
4 ay dırkredi kartımı ödeyemiyordum banka takip sürecini başlattığı günün ertesi ben tüm parayı yatırdım bankadan haberim oldu şimdi n olur
@lal // 11 Mart 2009 Çarşamba 02:50
Gecikmeye düştüğünüz için ödeme planı istemenizde bir sakınca yok. Bankanıza böyle bir talep iletebilirsiniz. Banka eğer ödeme planı yapmayı kabul ederse borcunuzu belli bir vadeye dağıtacak ve vadeye uygun faizi de ekleyecektir. Ödemelerinizi süresi içersinde gerçekleştrdiğiniz sürece başka bir maliyet olmaz. Ancak Yasal bir zorunlulukları olmadığı için her banka ödeme planı yapmayı kabul etmeyebiliyor.
@Mc Seko // 11 Mart 2009 Çarşamba 15:40
Banka hesap kesim tarihi son ödeme tarihi veya sizin ödeme yaptığınız süre için kredi kartı dönem borcunun tamamına faiz akdi faizi uygulayacaktır. Son ödeme tarihinden bir sonraki ekstre tarihine kadar olan süre için (yaklaşık 20 gün) akdi faiz uygular. Eğer yatırdığınız tutar asgari dönem borcundan az değilse veya bson ödeme tarihinde ödemenizi yaptıysanız gecikme faizi uygulamazlar. Faiz hesabı günlük yapılır.
@Adsız // 14 Mart 2009 Cumartesi 23:19
Tamamen bankanın süreçleri ile ilgili bir durum. Banka ile irtibata geçip ödemenizin ellerine geçip geçmediğini öğrenmek istediğinizi belirtirsiniz. Olumlu cevap almanız durumunda bankadan borcunuz olmadığına dair bir yazı talep etmenizi tavsiye ederiz. Bu arada hakkınızdaki yasal takip süreci ile ilgili kayıtlar kkb ve tcmb veri tabanına iletilmiş olacaktır. Sicil affı ile TCMB kayıtları silinecek olsada da kkb kayıtları nedeniyle yeni başvurularınızın onaylanmasında gelecekte sorun yaşama ihtimaliniz yüksek. Bu yüzden tüketicilere yasal takip sürecine geçene kadar beklememelerini öneriyoruz.
merhaba benim finans bank kredi kartım var ve asgari ödemesi 132 tl ve pazartesi gününe kadar ödemezsem yasal takip süreci başlayacağını söylüyorlar bu borcu tahmini ne kadar daha süre ödemeden devam edbilirim yani yasal takip işlemi başladıktan ortalama ne kadar zaman sonra eve haciz için gelirler birde iş bankası maximum borcum var oda aynı şekilde 3. dönem bitti ama bana iş bankasından henüz hiç bir uyarı gelmedi iş bankası yasal takip işlemini sessiz sedasızmı yürütüyo neden uyarı gelmedi ben bu borçları şuanda işsiz olduğumdan dolayı ödeyemiyorum vede bu bankaları arasam borcu taksitlendirirlermi acaba kartların iptal edilmesi benim için sorun değilkesin bi taksit yapabilirlermi birde bu borçları 4. dönemde toplu halde ödeyebilirim ama merak ettiğim 4. döneme kadar eve haciz falan gelirmi şu an 3. dönem süresi bitmek üzere yardımcı olursanız sevinirim
öncelikle kolay gelsin benim kredimde 15 günlük gecikmem oldu yakın bir arkadaşımı kaybettiğim için trabzonun bir köyüne gittim ama ödeme aklımdan yaşanan olayların etkisiyle tamamen çıkmış döndüğümde ödemeyi gerçekleştirdim acaba ilerde bu kredi ürünlerini kullanabilmek açısından problem oluşturur mu teşekkürler ...
@uğur // 25 Mart 2009 Çarşamba 03:50
Yaşadığınız gecikme 15 günlük olmasından dolayı kkb kayıtlarında 1 sene kadar yer alsa da başvurularınızın değerlendirmesinde sadece tek bir gecikmeniz söz konusu olduğu için bir sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyoruz.
merhaba 3 aydır maximum kartımın borcunu ödemedim hiç bir uyarıda almadım ancak son olarak bankadan aradılar ayın 27sine kadar 1000 lık borcumun 500 ünü yatırmamı söylediler yatırmadığım taktirde kartımın iptal olacağını ve bana uygun bir ödeme planı çıkarabiliceklerini söylediler bende hemen o gün borcumun tamamını kapattım hiç borcum yok şuan ama bir alışveriş yapmak istedim kart cvp vermedi haftasonu olduğu için bişey öğrenemiyrm acaba kartım iptal mi edilöiştir bana ödemezseniz iptal olur dendei başka birşey söylenmedi bende ödedim tamamını acaba geçici bloke mi edildi bilgilendirirseniz çok seviniirm teşekkürler....
@blueeee17 // 28 Mart 2009 Cumartesi 23:08
Kartınızın durumu ile ilgili en doğru ve detaylo bilgiye bankanızın telefon bankacıığı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
axess kredi kartı extrem 549 liraydı ben bunun 500 lirasını ödedim. 49 lira kaldı acaba bi daha extre dönemine kadar ne kadar borcum olur?
@Adsız // 03 Haziran 2009 Çarşamba 02:34
Bankaların kredi kartı faiz hesaplamalarıyla ilgili örneklerin bulunduğu bu sayfadan hesaplamayı kendiniz yapabilirsiniz.
merhaba axess kart borcumu 2 ay ödeyemedim. tabii banka bu arada bir-iki defa aradı daha sonra toplam borcumu 2.ayın sonunda taksitlendirdik.24 ay. 1.taksit ödemesini yaptım ama 2.taksidi ödeyemedim son ödeme tarihi 19 haziran idi. 1 hafta geçti bugün mail attılar ödeme yapılmadığına dair. bundan sonra süreç nasıl işler acaba ne yapmam gerekiyor.
@Adsız // 26 Haziran 2009 Cuma 14:27
Anladığımız kadarıyla ödeme planı yaptığınız borcunuzu da aksatmış durumdasınız. Yani borcum borç taksitlendirin ödiyeceğim demiş. Ardından o borcunuzu da ödememişsiniz. Büyük ihtimalle yasal takip süreci bundan sonra devreye girer. Bankanızla ve bir avukatla görüşmeniz daha uygun olacaktır.