web statistics

Leasing’te Temerrütten Kaçınma Yöntemleri


Müşteriler, leasing ödemelerini sürekli geç öderlerse, toplamda çok ciddi bir meblağ ödemiş olur. Bu temerrütten kaçınmak için yapabileceğimiz şeyler şunlardır:

  • Kira ödemelerini kendi tahsilat günlerine göre ayarlayabiliriz. Tahsilatlarımız her ayın 20’sinde ise leasing ödemelerimizin ayın 25’i gibi olmasını istersek birkaç günlük geç tahsilattan da korunmuş oluruz. Leasing şirketleri genellikle faizi yansıtarak bu tarz taleplere olumlu bakmaktadır. Yansıtılan faiz de, temerrüt faizinden çok daha az olan dosya faizidir.
  • Mevsimsel tahsilat yapıyorsak kiraları ona göre ayarlayabiliriz. Örneğin inşaat sektöründe isek yaz aylarında kiraları daha yüksek, kış aylarında daha düşük tutabiliriz.
  • Temerrüde düşme uzun süreli bir dönem olacaksa, kiralarda revizyon isteyebiliriz. Leasing şirketi de parasını bu şekilde tahsil etmenin daha kolay olacağını anlayacağından genelllikle bu talebe olumlu yaklaşır. Tadilat da genellikle dosya faizi ya da o andaki piyasa faizi ile yapılır. İşlemin başlarında revizyon istendiğinde revizyon yapabilmek için ek teminat talep edilir.
  • Temerrüde düşünce, leasing şirketi ile sürekli irtibat halinde olmalıyız. Müşteri temerrütte bir kötü niyet görmez, bizim ödeme isteğinde olduğumuzu hissederse genellikle yardım etmeye çalışacak, ödeyebilmemiz için süre verecektir. Aksi takdirde leasing şirketleri temerrüde düştüğü halde telefonlara çıkmayan müşteri için olabilecek en kısa zamanda haciz yoluna gidecek, bu da hem müşterinin sektördeki duruşu açısından kötü olacak, hem de müşteri haciz işlemlerinin ek masraflarını da üstlenmek zorunda kalacaktır.