web statistics

Leasing’de KDV Oranı Değişikliği İle İlgili Gelişmeler


Bildiğiniz gibi, 30/12/2007 tarihinde bakanlar kurulunun aldığı kararla leasing’deki kdv avantajı kalkmıştı. Bu durumun gerçekleşme şekli benzer durumları tahmin edebilen finansçılar tarafından bile şaşkınlıkla karşılandı. Bunun en önemli nedenleri bu KDV değişikliğinin çok ani olması ve en önemlisi de KDV avantajının kademeli olarak kaldırılmasının yerine, bir gecede ve her türlü malda kaldırılmasıydı.

Leasing
sektöründe çalışanları ve iş yaptıkları kesimde hakim olan genel görüş, KDV avantajının belli mallarda kalkıp, özellikle KOBİ finansmanıyla ilgili makinalarda devam etmesi, ya da oranın yıllar içinde basamak basamak yükseltilmesi yönünde.

Ankara kulislerinde hükümetin içinden bazı kesimlerin de bu gelişmelerden rahatsız olduğu ve bu konunun bir daha görüşülerek, bir şekilde yatırımların küçülmesinin önüne geçileceği konuşuluyor.

Şu anda leasing yapmak isteyen firmalar ve leasing şirketleri neler yapıyor?

Müşterilerin büyük bir kısmı şu anda bekliyor. Muhtemelen, leasing sektöründe taşların yerine oturması bir iki hafta alacak gibi gözüküyor.

Hemen yatırım yapan şirketlerde ise leasing şirketlerinin çoğunun izlediği yol şöyle: Leasing şirketleri satıcıya ödedikleri KDV’yi belli bir süre içinde mahsup edebiliyorlar. Bu ilk KDV’yi almayarak KDV mahsubunun ödedikten daha geç çıkması sebebiyle fonlama maliyetini faiz oranlarına yansıtıyorlar. Faiz oranı işlemin süresine göre belli oranda yükseliyor. Bunun yanında kira tutarı üzerinden %18 kira KDV’si alınıyor.

Size biraz falcı yorumu gibi gelebilir ancak birkaç vakte kadar leasing sektöründe farklı gelişmeler olacağını düşünüyoruz.