web statistics

Merkez Bankası Kara Listesi Nedir?


Önemli not: Lütfen öncelikle kara liste ilgili tüm sorunlarınızı cevaplamaya çalıştığımız “Kara Listede miyim? Kara Listeden Nasıl Çıkabilirim ?” başlıklı yazımızı okuyun.

T.C. Merkez Bankası kişiler ve kurumlar bazında sorunlu bireysel krediler, çek ve senetler ile ilgili bir veritabanına sahiptir. Bu veritabanı yine aylık olarak bankaların göndermiş olduğu bilgiler nezdinde oluşturulur ve güncellenir.

Sorunlu olmuş bireysel krediler, yazılmış veya düzeltme hareketi görmüş çek bilgileri veya protesto edilmiş senet bilgilerinin tamamı bu veritabanında yer alır. Bankalar kredi değerlendirme sürecinde bu veritabanını sıklıkla kullanmaktadırlar.

Ancak kredi ve kredi başvuruları sırasında referans alınan bir başka kaynak daha vardır. Bu ikinci kaynak KKB kayıtları (bkz. Kredi Kayıt Bürosu) olarak geçer.

Merkez Bankasi Kara ListesiHalk arasında kara liste olarak tabir edilen kayıtlar, bu iki ayrı kurum tarafından oluşturulmuş veritabanlarından meydana gelmektedir.

Kara liste ile ilgili “kara listede miyim, kara listeden nasıl çıkabilirim” gibi tüm sorularınıza yanıt alabileceğiniz yeni bir yazı hazırladık. Bu yazımızı okumak için buraya tıklayın.

“Merkez Bankası Kara Listesi Nedir?” üzerine 63 yorum

  1. üç yıl önce bir gecikmeden dolayı kara listeye alındım. daha sonra kartımla ilgili hiç bir sorun yaşamadım. kara listeden kaydımın silinmesini isteyebilirmiyim

  2. @mehmet akyazı 26 Temmuz 2008 Cumartesi 16:30
    Sayın Akyazı , “Kara listeye alınma” daha çok halk arasında kullanılan bir terimdir. KKB’de kredi performansında sorun yaşanan müşterilerin bilgileri ve bu sorunların akibeti hakkında bilgi bulunmaktadır. Eğer borcunuzu kapattıysanız ve bahsettiğiniz şekilde bir sorun yaşamadıysanız bunun sizin kişisel kredibilitenize olumsuz bir etkisinin olacağını düşünmüyoruz. Malesef kredi geri ödeme performansı ile ilgili bu kayıtların silinmesi 5 seneden önce mümkün değildir. Kaydın yanlış veya eksik olması durumunda güncellenmesi için kaydı yaratan bankaya başvurabilirsiniz ancak silinmesi için başvuramazsınız.

  3. Merhaba,
    6 yıl önce yaşadığım ancak ödemesini yaparak sonuçlandırdığım bir kredi borcum, 6 yıl sonra bana engel çıkartıyor. Bu 6 yıl içersindede kullandığım bireysel kredim oldu. Geri ödemesi düzenli yapıldı. Nevarki şuan bir bankadan talep ettiğim bireysel kredi bana 6 yıl önceki sorundan dolayı red cevabı ile geri dönüyor. Anlam veremediğim bu kargaşanın aydınlanması için ve özellikle halk dilinde söylenen Kara Listenin aydınlanması için ilgilerinizi bekliyorum.

    F.Hülya Günal ELDEM

  4. @Hulya//14 Ağustos 2008 Perşembe 12:38

    Hülya Hanım;
    Size yardımcı olacağına inandığımız çözüm biraz karışık ama neticeye ulaşmanıza imkan vereceğine inanıyoruz. Öncelikle hangi bankadan düzenli ödemeler yapıp krediinizi bitirdiniz ise o bankadan yazı alıp kredi başvurusunda bulunduğunuz bankaya vermeniz gerekiyor ve malesef bu kadar da yeterli değil. Aynı zamanda 6 yıl önce kredi kullandığınız sorun yaşadığınız ancak sonra borcunuz ödediğiniz bankadan kaydın düzeltilmesini talep etmeniz gerekiyor. Böylelikle hem önünüzdeki sorun hemde gelecekte yaşamanız muhtemel sorunların önüne geçmiş olursunuz.

  5. 3 gün önce arkadaşımın hesabından İsme EFT ile kredi kartı borcumu ödedim.fakat başka kartlarımdan dolayı takipteydim.paranın banka hesabından çıktıgını ama benim kart borcumu ödemediğini yanai benim bankamda ödemenin gözükmedigini ögrendim.bu paraya el konuslmu olabilirmi?

  6. @Nadir// 05 Eylül 2008 Cuma 04:47
    EFT’yi isme değil kart numarasına yapmanız gerekiyor. Sorun bundan kaynaklanıyordur. EFT’yi yaptırdığınız arkadaştan takip numarasını öğrenerek gönderdiğiniz bankadan paranızın akibetini öğrenebilirsiniz.

  7. Kara liste tabir edilen sistem anayasaya ne kadar uygundur. İnsanlar yaptıkları bir hatadan dolayı ömür boyu fişlennmektedir.

  8. 1 yıllık kredi kartı borcumu ödedim ve bankadan borcum olmadıgına dair belge aldım bu süre içerisinde kartım kullanım dışıydı acaba şimdi kartımı yeniden kullanabilir miyim?Ya da borcu yoktur belgesiyle başvuru yaptıgım bankalardan kredi kartı talebim onaylanır mı?tesekkürler

  9. @Ziyaretci// 12 Eylül 2008 Cuma 09:44
    Anayasaya uygunluğunu bilememekle beraber TCMB’nın tüm faaliyetleri yasalarlar düzenlenmiştir. “Merkez Bankası Kredi Kaydı” başlıklı yazımızda TCMB’nın bu veritabanını kendisine hangi kanunla verilen yetkiye dayanarak oluşturduğunu görebilirsiniz.

  10. @Yılmaz// 12 Eylül 2008 Cuma 13:38
    Sotun yaşadığınız bankadaki kredi kartınız kapanmıştır. Tekrar kullanmanız mümkün olmaz. Başka bir bankaya yeni başvuruda bulunabilirsiniz. Bunu yaparken borcunuzun bulunmadığına dair belgenini bir kopyasını da başvurunuza eklemeniz olumlu olacaktır ancak başvurunuzun onaylanmasını garantisini vermez. Bankanın kredi politikaları burda çok önemli oluyor.

  11. kredi kartı borcumdan dolayı kanuni takibe düşmüştüm.Borcumun tamamını 02/2007 de kapattım.Şuan bankalardan kredi talebim onaylanmıyor.Söylenene göre KKB den kaydımın kapatılabileceği söylendi.Bu konu hakkında sizden bilgi rica ediyorum.Teşekürler.

  12. @Adsız //14 Ocak 2009 Çarşamba 12:48
    Kanuni Takip borcunun ödendiğine dair düzeltmeyi kaydı yaratan bankadan talep edebilirsiniz. Banka ilgili düzeltmeyi gerçekleştirmiş olabilir. Buna rağmen başvurularınız kabul edilecek anlamına gelmemektedir.

    Özellikle şu döbaşvuru sahipleri ile borçlarını ödemiş olsalar bile kredi ilişkisi kurmak konusunda çekingen davranıyorlar.

  13. kkb af yasası onaylandıktan kkb takibatı otomatik olarakmı silinecek yoksa benim yapmam gereken nedir

  14. @Adsız// 15 Ocak 2009 Perşembe 17:07
    Bahsi geçen Sicil Affı TCMB kayıtlarını içeriyor. KKB kayıtlarını kapsamıyor.

  15. teyzeme kredi çektik.taksitlerini geç ödediği için performansınız düşük diye bankalar kredi vermiyor.ne yapmalıyız?

  16. ii akşamlar,ben yaklaşık 4yıl önce digitürk ile ilgili sorun yaşadım bazı ödemelerim protesto oldu,fakat daha sonra yeni bi anlaşma yaparak borcumu ödemeye devam eetim,daha sonra kalan borcumun tamamını elden ödeme yaptım.borcum yok dendi senetlerimi aldım fakat daha sonra kredi çekmek istedim,geçmiş senelere ait borçlarım gözükmekte bunu nasıl düzeltebilirim.teşekkr ederim sezai ip

  17. @Adsız tarafından TuketiciFinansman.net bloguna 30 Ocak 2009 Cuma 19:23

    Digiturk ile yaşadığınız durum protestolu senetler ile ilgili yaşana bir sorundan kaynaklanıyor. İlgili durum sona erdiyse TCMB kayıtlarınız başvuru yapmanıza gerek kalmadan silinecektir.

  18. ben yaklaşık 2 yıl kadar önce akbank a olan borcumu kapattım.Bu arada takibe uğradığım için kara listeye girdim.Şimdi acaba banka merkez bankasına ödemeyi yaptığıma dair bilgiyi vermişmidir.Bankadan borcum olmadığıona dair bir yazı aldım.Yapmam gereken herhangi bir şey var mı acaba?

  19. Kredi kartı borcumu 4 gün geç ödediğim için banka içi idari takibe uğradım. İdari takip olunca bu kayıt kkb kayıtlarınamı merkez bankası kayıtlarına mı işleniyor. Bu kayıt işlendi ise silinmesi mümkünmü yada silinmesi için ne yapmam gerekiyor. Borcumun tamamı ödendi. Birde bu kayıt silindikten sonra başka bankalar tarafından görülmesi mümkünmü? Yanıtlarsanız sevinirim.

  20. Merhaba. Kara liste diye tabir edilen bu bilgilerin bir şekilde sorgulanması konusunda resmi olarak bir sorun varmıdır ? yani ticari olarak bir firma böyle bir bilgi verse buna ait bir sorun varmıdır. Daha önceki yazılarınıza istinaden demişsiniz ki Merkez bankası bilgileri referans niteliğindedir. Refarans niteliğindeki kayıtların ticari bir bilgi olarak kullanılması sorun oluşturur mu ? Yani bir firma ücret karşılığında bu bilgileri verse hukiki açıdan bir sorun teşkil edermi merak ediyorum ?
    tşk.
    Rumuz : Vlk

  21. @Adsız//04 Şubat 2009 Çarşamba 23:14
    TCMB kayıtları büyük ihtimalle bankalar tarafından şubat ayına ait güncellemeler yapıldıktan sonra güncelleneceğinden borcunu kapatan tüketicilerin bir süre daha (MArt ayının ortalarına kadar) beklemesi uygun olacaktır.
    Idari Takip KKB kayıtlarında yer alır TCMB kayıtlarında yer almaz. Dolayısı ile sicil affı sizin sorununuza pek yardımcı olacakmış gibi gözükmüyor.

  22. @Adsız//04 Şubat 2009 Çarşamba 23:28
    VLK Söz konusu veritabanlarına bağlanabilmek için kredi veren finans kuruluşlarından biri olmak gerekiyor.
    Bu veritabanına yasal yollardan ulaşabilmek çok mümkün değil. Bu bilgilerin ücret karşılı verilmesi ise Tuketici Finansmanı sisteminin gelişmesine paralel olarak mümkün olacaktır ancak şu an için mümkün değil.

  23. bi yıl önce kerdi kartımın 2 ay asgarisini dahi ödememem sonucu yasal takip işlemi başlatılacaktır uyarısı aldım fakat bunun ertesnde asgari tutarı ödedim bu ödeme kerdi kartım adına başlatılacak olan yasal işlemi durdurmuş mudur? yada yasal işlem başlatıldysa kara listeye mutlaka alınmışmıyımdır? kara listede olup olmadığımı nasıl öğrenebilirm? yardımcı olursanız sevinirim.

  24. @Adsız //23 Şubat 2009 Pazartesi 15:04
    İlgili bankanın sizinle ilgili yasal takip başlatıp başlatmadığını bilmemize imkan yok. Ancak gecikme kaydınızı mutlaka kkb kayıtlarına iletmişlerdir.
    TCMB kayıtlarında olmasa bile kkb kayıtları nedeniyle sorun yaşayabilirsiniz.

  25. SERAP YAKAR 02.03.2009 saat 19:50
    —————————————————
    Merhaba;iki kıredi kartlarımı asgari borçlarını kapatarak ödemelerimi yapabiliyordum.Kıkedi kartlarımın birisinin borçlarını kapattım çok şükür ama diğerini bölünen 6 taksitten ilk 100 tl.den sonra bugün aylığı 117.16 tl olan taksitlerimin üç aylık 118.00 tl yi 354.00 tl ödeyebildim kalan üçaylık 354.00 taksidimi de ödeyeceğim.Çok madurum,kira,ektrk,su,tfn gibi nice ödemelerimde sıkıntıları oldu ihtiyaç kıredisine ihtiyaçım oldu kıredi kartımından cezası yüzünden 5 yıl hiç bir bankadan kıredi ve kıredi kartı alamazsınız denildi eve çok döndüm ölüm temizlik diye düşünürken bana bu yorum sitesi söylendi neolur bana yardımcı olunurmu bu ceza silinirmi çok ama çok dardayım ve zor durumdayım.. İyi günler dileklerimle.

  26. @seraq_1951 //02 Mart 2009 Pazartesi 20:52
    Temmuz ayına kadar borcunuzu kapatmanız durumunda TCMB veritabanındaki kaydınız silinecektir. Ancak bankaların kkb kayıtlarını referans olarak kullandıkları düşünüldüğünde sonrasında başvurularınızın kabulu veya reddinde Ekonomik şartlar ve bankaların kredi politikaları belirleyici olacaktır.

  27. ne yazıkki verilen sözler gerçekleşmiyor artık yöneticilerin verdiği kararnameler talimatlar türkiyede yerine getirilmiyor yani sanayi bakanımızı görmezden geliyorlar.uygulamayı yapmıyorlar bakanımız esnaf ve sanatkarı hafifletmek için asıl borca 18 ay taksit faizin yarısını 5 yıla böldürdük diyor ama esnaf sanatkar odası hayır aslı hemen faizini 18 taksit diyorlar vatandaş ödeyememiş zaten aslını nasıl versin sayın oda vatandaş da çareyi ölmekte buluyor yeter artık türkiye için birşeyler yapın esnafa ne olur ne olur kolaylık yapın

  28. geçen hafta bankaya gittim mb kaydımı istedim aldığım dökümanda 2005 ve 2006 da protosto olmuş senetlerimin ödenmediği yazıyordu halbuki ben o tarihlerde buları ödeyip yazılarını almıştım şubeye gittim durumu anlattım ve elimdeki yazı ve evrakları ibraz ettim sağolsun müdür bey bizzat ilgilenip inceledi ve 1 ihariç hepsini ödendi diye mb na bildirim yapılmış ancak mb bu senetler ödenmemiştir diye gözüküyor müdür beyde 1 anlam veremedi öğremmek istediğim bu senetler prototo oldu mb bildrildi biz ödemesini yaptık bankada protosto kaldırıldı bildirimi yaptığına göre mb kayıtlarında bu senetler ödenmiştir diye yazması gerekmezmi

  29. @Adsız//08 Mart 2009 Pazar 00:16
    Banka merkez bankasına ileteceği kayıtları güncellemiş ancak bildirimi daha yapmamış olabilir. Ay ortasında bir kere daha kontrol edin.

  30. SERAP YAKAR 10 MART 2009 SALI 17:05
    ——————————————————-
    Merhaba; 02 mart 2009 pazartesi günü saat 19 50 yazmış olduğum yorumun cevabını 03 mart 2009 salı günü saat 19 31 da aldım çok teşekkür ederim.T.C.ZİRAAT BANKASI NİĞDE Şubesi ile görüştüm bana kıredi kartının 500 tl yi birkerede ödediğime dair aynı bankaya maxsumun ve visa iki kartlarımın hiç borçlarımın kalmadığını bildiren açıklamalı dilekçe yazmam söylenildiği gibi dilekçemi söylelendiği gibi 05 mart 2009 perşembe günü dilekçemi götürdüm okunup aynı gün dilekçem onaylandı. Onayda (ŞUBEMİZDEN ALMIŞ OLDUĞU İKİ ADET KREDİ KARTI TAKİP HESABINDAN 02.03.2009 TARİHİNDE KAPANMIŞTIR.) diye T.C.Ziaat Bankası Niğde şubesindeki servis görevlisi ve yönetmen iki memurlar tarafından. İşte bu yorumumda MERKEZ BANKASI affından yararlanabilirmiyim dilerim bu bankanın cezasından kurtulurum. iyigünler dileklerimle.

  31. @seraq_1951//bloguna 10 Mart 2009 Salı 17:06
    Sicil Affından yararlanarak TCMB veritabanından kayıtlarınızı sildirebilirsiniz. Malesef bu durum bankaların başvurularınızı kabul edeceği anlamına gelmiyor.

  32. Merhaba… Sitede birçok kişi sormuş ama ben bir tekrar daha yapacağım umarım cevap verirsiniz. 2007 yılında kredi kartı ödeme düzensizliği nedeniyle kanuni takibe uğrayıp borçlarımı faizleri ile birlikte aynı yıl içerisinde ödedim. Bu yıl Ocak ayında çıkan Sicil Affı ile kredi kartı ve kredi kanallarımın acıldığını düsünerek “Özellikle kanunu uygulayacaklarını düsündüğüm Kamu Bankalarına (Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’a — ki Bordrolu çalışanım ve maaşımı Vakıfbank’tan alıyorum—) kredi başvurusunda buludum. Fakat tüm bankalardan sanki hiç Sicil Affı çıkmamış gibi Ödemelerimdeki düzensizlik nedeniyle “red” cevabı aldım. Fakat Vakıfbank’tan kredili mevduat hesabımın artırılmasını istediğimde (Sicil Affı öncesinde bu başvurum reddedilirdi) kabul cevabı aldım. Cevapları aldıktan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na e-posta göndererek durumu bildirdim. Bana cevap yazarak geçmiş kayıtların kredi reddine gerekçe gösterilmesinin yasa dışı olacağını söylediler. Sizce bir bu sicil affının bana bir yararı olacak mı (Cünkü kredili mevduat hesabım– artı para da denebilir— onaylanıyor fakat kredi ve kredi kartı basvurularım onaylanmıyor)… ne kadar beklemek zorundayım?

  33. merhaba kredi kartı borçlarımı 3 ay üst üste ödemediğim için kartım işleme kapatılmıştı fakat herangi bir yasal takibe girmedi 3 taksit yaparak borçlarımı ödedim son taksidim de nisan 5 inde bitiyor fakat hangi bankaya başvurduysam kabul olmadı. ne kadar beklemem gerekiyor? borcum bittikten sonra merkez bankasından kaydım siliniyormu?

  34. @sewda // 25 Mart 2009 Çarşamba 17:18
    Borcunuzu 3 ay ödememiş olmanız ve sonrasında 3 taksitte borcunuzun kapatmış olduğunuzu düşünürsek en iyimser ihtimalle hakkınızda Idari takip başlatılmış demektir. Bu borcunuz ile TCMB kaydı sicil affı ile silinecektir ancak bir çok banka kkb kayıtlarından da bu bilgilere ulaşabildiği için bu kişilerin başvurularını olumlu yanıtlayamayabiliyor.

  35. merhaba.. kredi kartı taksitimi 2 ay gecikmeli ödedim ve iptal ettirdim. Başka bir bankadan kredi talebime merkez mankası negatif kayıt verdi denilerek olumsuz yanıt verdi. İlgili kaydın düzeltilmesi için yapmam gereken nedir ? Teşekkür ederim. Salih Şahin

  36. @Adsız // 02 Haziran 2009 Salı 13:34
    Konuyla ilgili size yardımcı olacak yazımıza buradan ulaşabilirsiniz

  37. merhaba 2 adet kredi kartım yasal takibe girdi. yasal takipten sonra avukat masraflarıyla beraber ödedim bu 2 ayrı bankadan borcu yoktur kağıdı aldım. ve bu olay üzerinden yaklaşık bir sene geçti. herhagibir bankaya başvurmadım ne kredi kartı nede kredi için. başvursam sorun yaşıyacağımı biliyorum. peki bankalar nezlinde sorun yaşamış olduğum bu sicilimi nasıl düzeltebilirim. veya kaç sene beklemem lazım. bankayı aradığımda merkez bankası kayıtlarında düzeltileceğini söylede son yasaya göre. bu konu hakkında bilgilendirilirsem sevinirim.

  38. iyi günler zamanında kredi kartımdan dolayı kara listeye düştüm şimdi ise maaşımı aldığım banka yani vakıflar bankası sicilinizin temizlenmediğini söylüyor nasıl kredi kullanabilirim yada sicilimi nası sildirebilirim.

  39. @zekeriya // 24 Ağustos 2009 Pazartesi 16:18
    Bu konuda yapılması gerekenler ile ilgili o yeterince makale ve yorum yazdık ki bir kere daha kişiye özel cevap yazmayı gereksiz buluyoruz.

  40. Kara Liste
    Türkiyede son dönemlerde çıkan ekonomik kriz herkesi etkilediği gibi bizleride alacaklarımızın zamanında ödenmemesi nedeni ile etkiledi ve bizlerde kara listeye dahil olduk,Şimdi ufak bir şey için bankaya uğradığımızda hemen önümüze çıkıyor Bu nası bir iştir arkadaş bence buna bir çözüm getirilmeli,Ayrıca Kredi garanti fonu nu araya koymamıza rağmen olumsuz sonuçlanıyor,Devletin bu işe bir çözüm getirmesi gerekiyor

  41. Bir banka ile otomatik ödeme talimatım olmadığı halde kredili mevduat hesabından kredi kartıma ödeme yapılması ile ilgili ihtilaf halindeyim. Eğer bankayı mahkemeye verip davayı kazanır isem bankaya KKB kaydımın düzeltilmesi ile ilgili bir yaptırımım olabilir mi? Bir de eğer bu süreçte bu gecikme TCMB kayıtlarına da yansır ise mahkeme sonucu ile bunu da düzelttirebilir miyim? Teşekkürler

  42. K@AN // 17 Ekim 2009 Cumartesi 01:32
    Karar sırasında Avukatınız bu durum ile ilgili Bankanın düzeltici aksiyon alması ve aksiyonun detayları ile ilgil Hakime talepte bulunması durumunda kararla beraber bu sonucu da almanız mümkün olabilir. Ancak avukatınız daha iyi bilecektir.

  43. Merhabalar:
    Ben seyfettin karagöz.Yaklaşık bir buçuk yil önce kredi borçlarımdan dolayı,icralık olmuştum.Ancak ben evimi satarak.bütün borçlarımı yatırdım.Hiç bir bankaya borcum vs kalmadı.Ancak banka,lara yaptıgım baş vurular da olumsuz cevap aliyorum.kara listede oldugum söyleniyor.bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.saygılarımla.

  44. @seyfettin63 //27 Ekim 2009 Salı 09:13
    İcralık oldum demenizden hakkınızda yasal takip başlatıldığını ve bununla ilgili olarak KKB ve Merkez bankasına kayıtların iletildiğini farz ediyoruz.
    Eğer borcunuzu Temmuz ayı itibariyle tamamladıysanız ilgili kaydı yaratan banka da kaydı güncellemiş ise Sicil Affı kapsamında Merkez bankası kayıtlarından kaydınız silinmiştir.
    Malesef KKB veritabanında kişiler hakkında başlatılan yasal takip hakkındaki kayıtlar borcun kapanması durumunda güncellense bile 5 sene kadar silinmiyor.
    Günümüzde birçok banka özelikte içinde bulunduğumz ekonomik şartlar altında söz konusu kayıtlar ortadan kalkana kadar kredi vermekten kaçınıyorlar.
    Bunun tek istisnası kişilerin kredi ilişkisi dışında mevduat, banka kartı vb. gibi ilişki kurduğu şubeler aracılığı ile şahsen başvurmaları ve ilgili şubenin bu başvuru sahibi hakkında olumlu görüş bildirmesi ile gerçekleşiyor.

  45. benim vakıflar bankası,deniz bank ve finans banka kredi borcum vardı ve ben bunları ödeyeli çok uzun bir zaman geçti ne kerametse herhalde kara listeden düşülmediğimi düşünüyorum.Geçen sene kredi kartı borcu olanlara af çıktı diye gazeteler ve televizyonlar afişleri patlattı ama bu aftanda biz yararlanamadık benim anlamadığım bir nokta eğer bir bankaya borcunu tamamen ödemişsen ve o bankalara borcun kalmamışsa o şahsa benim bildiğim kredi imkanı sağlanması lazım ama nedense bizim türkiyeda bankalara borcunu bitirdiysen bile senin borcunu bitirmezler tam tersine üstüne seni borçlu gösterirler.Mesela ben deniz banka ,finans banka ve vakıflar bankasına borclarım vardı hepsini bitirdim bitireli çok uzun bir zaman oldu ve bana dedilerki sana borcu yoktur yazısını gönderecez diyorlar göndermiyorlar kusura bakmayın ama hepsi nerde müşteri buluruz yarışmasına girdiyorlar ben meinler atıyorum ve hatta irtibata geçiyorum ama cevap alamıyorum inşallah bu sefer cevap alırım çünkü kendim özürlüyüm ve bir araba almak istiyorum kredi ile hiç bir bankayada borcum yoktur saygılarımla
    satılmış KÖPRÜLÜOĞLU
    [email protected]

  46. @satılmış // 22 Kasın 2009

    Cevap almaniz zor, cünkü biz bir banka degiliz. Oncelikle dogru yere basvuru yapabilmeniz gerekiyor.

  47. Eskilerden baş belam olan Garanti bankasıyla kredi kartı konusunda büyük sorunlar yaşamıştım.ama, borcumu kapatalı 1 sene falan oldu ve şu anda hiçbir bankaya borcum yok tekrar kredi kartı alabilirmiyim ???

  48. @Adsız // 08 Mart 2010 06:39
    Garanti Bankasının hakkınızda idari veya yasal takip başlatıp başlatmamış olmasına bağlı. Böyle bir takip söz konusu ise yeni başvurularınızda sorun yaşama ihtimaliniz malesef bulunuyor.

  49. Merhaba;
    Yaklaşık 8 ay önce 2 adet kredi kartı borçlarımı ekonomik sıkıntılarım yüzünden 3 ay ödeyemedim akabinde 3. ayın sonunda tümünü tek seferde kapattım , şimdi yeninden kredi kartı almak istiyorum fakat hangi bankaya başvurduysam red cevabı alıyorum bu kara listede olduğum anlamına mı gelmektedir? eğer öyle ise bu kara listeden adımı nasıl sildirebilirim , ayrıca ihtiyaç kredisi kullanmak istiyorum başvurduğum takdirde tekrar ''bireysel ihiyaç kredileri'' içinde aynı sıkıntıyla karşılaşırmıyım. Şimdiden Teşekkürler

  50. @ Nusret // 22 Mart 2010 11:22

    Maalesef kara listedesiniz. Kaydiniz 5 yıl boyunca silinmeyecek. Bu sure boyunca her kredi kartı veya kredi basvurunuzda bu sorun karsiniza cikacak. Kaydinizi sildirme gibi birsey de ne yazikki mevcut degil.

  51. MERHABA.
    2003/2004 tarihleri arasında iki ayrı bankadan kredi kart borcu yüzünden kara listeye alındım. Kara listeye girdikten sonra, aynı dönemde borçlarımı kapattım. Fakat aradan 6 yıl geçmesine ragmen bankalar kredi basvurularımı olumsuz yanıtlıyor. Kredi alabilmem için ne yapmam gerekir.?
    yardımcı olursanız sevirinirim.

    [email protected]
    adresine cevap yazarsanız çok sevinirim. burayı takip etmem çok zor oluyor.

  52. ben takipte olan kredi kartımın borcumu kapattım bankadanda güncellenmesi için yardım istedim yapıldı denildi ama yaklaşık 20 gün oldu maaş aldığım bankaya kredi başvurusu yaptım hala takip görünüyor ne yapmam gerek

  53. @ Ziyaretci // 24 Mart 2010 22:47

    KKB kayıtlarının güncellenmesi ile ilgili detaylı yazılarımız bulunuyor, buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bankanız ilgili kayıt güncellemesini mart ayı içersinde yaptıysa diğer bankalara geçmesi bir sonraki ayın (nisan) ikinci haftasını bulabilir

  54. @ Ulaş

    Öncelikle hakkınızdaki kayıtların KKB ve TCMB veritabanında ne durumda olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. TCMB kayıtları için yazılı olarak başvurmanız gerekiyor. Bankaların kredi politikalarında genelde KKB kayıtlarında borçların kapandığı tarihi itibariyle 5 yıl geçtiyse tekrar kredi verilmesi söz konusu olur. Sizin durumunuz bu duruma uyuyorsa bir banka aracılığı ile kredi başvurusunda bulunduysanız bu borçların kapanmış görünüp görünmediğini öğrenmeye çalışın.

  55. MERKEZ BANKASININ BU KARA LİSTE Sİ ANAYASAYA AYKIRI VERGİ KAÇIRAN VE BANKALARI MİLYARLARCA DOLADIRANLARIN HİÇ BİRİ KARA LİSYEDE YOK İKİNCİSİ BANKADA BORCUDA OLSA MÜDÜR TANIDIKSA KREDİ VERİYOR AYRICA KREDİ KARTI YOLLARDA GELENE GEÇENE VERİLİYOR ÇÜNKÜ KART PARASI BANKALARIN GELİR KAYNAGI

  56. 90 lı yılların ortalarında Etibank kredi kartı ödememi geciktirdim.Herhangi icralık falan bir durumum çok şükür bu güne kadar olmadı.Sonra borcumun tamamını kapattım. Her nasıl olduysa, nasıl bir şeyse , neyi baz alıp, neyi kriter alıp ben bu listeye girdim anlamadım. Sene 2010 dayız kaç defa af geldi, bilmem neler oldu ben hala o kara listede gözüküyormuşum. Bankalara kredi kullanmak için gittiğimde beni sorguladıklarında VEBA lı hastaymışım gibi hemen olumsuz olduğuna dair tepki veriyorlar. Teknik olarak bana kredi kullndırmaları mümkün değilmiş. Maaş aldığım bankada buna dahil. Ben yeri yurdu belli olan 1/3 ne düşmüş Memurum. Alacağımız kredi 4-5 milyar ama maalesef bu haktan faydalanamıyorum. Alnımda kara bir leke gibi. İnsanın zoruna giden de işlemediği bir cinayetten dolayı hüküm giymiş bir mahkum gibi oluşum. Kendimi iafde edemiyorum. Merkez bankasına dilekçe gönderdim. Senin herhangi Negatif Nitelikli bir kaydın bizde gözükmüyor, bankalar bu verileri bilgi amaçlı tutuyorlar diye cevap geldi. Bu yazıyı gösteriyorum değişen bir şey olmuyor. Onlar bilgisayar ekrında ne görüyorsa ona göre harket ediyorlar. Lütfen ben ve benim gibi durumda olan insanlar için bu yazımı cevaplarsanız çok sevinirim.

  57. @ grand07

    Bankalar hem kkb kayitlarindan sorgulayabiliyorlar, hem de kendi musterilerini takip ettikleri bir veritabani var. Burada kkb kayitlarindan aldiklari verileri de sakliyorlar. Kkb veritabanindan sorgulama yapmak maliyetli. Bu maliyeti azaltmak icin kkb'den yapilan toplu sorgulamalarin verilerini sakliyorlar.

  58. kredi kartlarla ilgili geçikmelerim olmuştur çalışmış bulunduğum iş yerinden doğru dürüst maaşı almamam neden olmuştur şu an benim hiç bir banka ile sorunum yoktur kara liste benim için felakettir başka bir şey diyemem bunca bankalar bizden faiz alarak tümünü tahsis etmiştir bizden ikinci konu ise ister kredi kartı sözleşmesi olsun ister breysel kredi v.b i.ufak tefek yazılarıyla bankalar kendi kattı kuralları içerekli anlaşmayla imzalatılıyor ondan sonra mallul.

  59. Böyle saçma,çağdışı bir uygulama olabilir mi? Ne demek vatandaşı fişmelemek ? nerede yaşıyoruz ..işgal bölgesinde mi? Halk kimi fişleyecek geçim sıkıntısından dolayı ? kime hangi yetkiyle üstünsünüz ki kara listede tutuyorsunuz ?

  60. İyi çalışmalar
    Bankalar çekler yazıldığında yazılan çekleri tüm bankaların görebildiği bir sistemde gözüküyor bir bankacıya sorduğumuzda yazılan çeklerini tümünü görebiliyor
    Örneğin biz bir firmadan çek almadan önce tanıdığımız bankaya firmayı sorduğumuzda sistemden bankacı bakıp yazılmış çeki varsa “firmanın 5 adet yazılmış çeki var diyor”
    Ayrıca bazen pretostolu senetlerde söyleniyor
    Benim kafama takılan
    bankalar protestolu senetlerden heralde bankalar vasıtası ile çekilen pretostoları mı görebiliyorlar veya ödenmeyen senetlerin hangileri bankalar vasıtasıyla görülebilinir bu konuda kıstas nedir
    Ayrıca bankadan alınan kredi taksitlerinin vadesinde ödenmediğinde tüm bankalar ödenmeyen kredi taksitinide görürler mi?
    sonuç olarak bankalar birbirlerine yardımcı olmak maksadı ile oluşturulan sistemde yazılan çekleri ve pretostolu senetleri ve ayrıca ödenmeyen kredilerde ilan ediliyormu özellikle hangi ödenmeyen senetler ve ayrıca ödenmeyen kredi taksitleri bankalar arası gözükür
    Ayrıca bu bankaların yazılmış çekleri veya protesto yemiş senetleri merkez bankasına bildirilince ve merkez bankasının yayınlaması sonucu mu görebilirler yani bankaların kendi aracılığıyla yaptığı bir sistem yokda merkez bankası nın ilan ettiği bilgileri görebiliyorlar ?
    Son olarak bir şirketin yada şahsın kullandığı kredi tutarları diğer bankalarca görülebiliniyor mu
    Örneğin şirketimiz bir bankadan 200.000 tl kredi kullandı sonra diğer bankadanda kredi talebi olduğunda daha önce kullandığımız 200.000 tl krediyi görebiliyor mu bu mekanizma nasıl çalışıyor
    İyi çalışmalar dilerim Saygılar

    • @Okay KIR
      Senet ve çek tüketici finansmanından çok ticari faaliyetlerle ilgili olduğu için bilgilerimiz sınırlı. Ancak Merkez Bankası kayıtlarında yasal ve idari takip uğramış bireysel kredi, kredi kartı, karşılıksız çek ve protestolu senetler yer alır. Gecikmedeki taksit, toplam kredi tutarı gibi bilgileri de KKB veritabanından yapılan sorgulardan çıkarmak mümkün. KKB’ya bildirimi direkt olarak bankalar yaparlar.

  61. yukarıdaki çoğu sorun benim başıma da geldi.aynı şeylerden bahsedeceğim gerçi ama bende 5 bankadan sorun yaşadım tabi istiyerek değil ama aynı dönem içinde borcumu bitirip ibranamelerimi aldım.hatta borçlu olduğum ilgili bankalara verdim.kimisinde kaydım 5 yılı geçtiği için silinmiş kimisinde güncelleme yapılmadığından durmakta.ilgili bankalara sorunumu yazılı olarak mail attım.bunlardan bitanesi tel açarak 01/05/2011 de kaydınız otomatik olarak silinecek dedi.sonrası ise başvuru yaptığımda red cevabı alıyorum.bu sorunlar bankaların insifiyatıinde ise bence değil 5 sene yıllar geçsede biz kbb yaşayanlar kredi almalkta zorlanacağız gibi….

  62. benim kredi kartı borçlarım yok kara listeden çıkmak istiy
    orum

Yorumlar kapalı.